Hava Durumu

Baharla bayram

Yazının Giriş Tarihi: 03.05.2022 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.05.2022 10:15

Ramazan okulundan mezun olanlar bayram sevinci içinde; asıl sevinç öbür tarafta yaşanacak. Sabır dokunuşlarla temizlendi gönül hanesi, vücut ülkesi; bakışlar keskinleşti duygular arındı. Merhametli olmanın, cömert yaşayışın anlatılmaz ulvi lezzeti tadıldı bu ayda.

Şimdi bayram zamanı.

Oruç bilmeyen hatta saygısızca uluorta yiyenler bu da orucu bozar mı gibi alaylı soru soranlar tüm bu güzelliklerden mahrum kaldı; çünkü onlar nefislerin mahkûmu, hislerinin esiri, zevklerinin zebunu idi!

Saygısıza saygı göstermek saygıya saygısızlık değil mi? İhtiyacı olmadığı halde bu saygısızları yediren içiren iş yerleri da aynı kapsam alanında!

Bir ay dediğin ne ki geldi geçti. Kâinatın ömrünü 15 milyar ışık yılı civarı deniyor; o da geçti! Demek ölçüye giren, zamana düşen her şey bir gün bitiyor; insana düşen geriye ne bıraktığı ileriye ne taşıdığıdır.

İnsan bunun için insandır.

Açlığı da bilir tokluğu da, kederi de sevinci de. Eşyadan, hallerden, hadiselerden dersler çıkarır; zira ilk emir “oku” dur.

Ramazanda en çok ne okunur, elbette ki Kur'an-ı Kerim. Hatimler, mukabeleler, hatimle kılınan teravihler. Camiler şenlenir gönüller şenlenir namaz sonrası sohbetlerle sürurlanılır.

Hep bayram muştusudur bunlar; Derecesine göre anlayan yaşayanlar için.

Hayatı salt zevke indirmek ne kadar deni bir şey; 15 milyardır var olan kainat ve içindekiler oyuncak olsun diye yaratılmış olamaz! Dünya da insanın oyun alanı değildir.

İşte ramazanda ötelerin perdesi aralanır; insan geldiği yer gökler ötesini gözler; baba diyarına kavuşmanın özlemiyle dolar.

Ramazan pideden, bayram şekerden ibaret değildir.

Sokaklarda gördüğümüz toplum serüveni ciddi bir beka sorunumuz olduğunu gösteriyor; gök ile irtibatımız bir şekilde koparılmak isteniyor!

Nerede o eski ramazanlar, bayramlar; evet aynen öyle!

Umut rüzgarlarımız büsbütün susmuş değil; bir taraftan ölürken bir taraftan diriliyoruz; bakın bahara giriyoruz, bayramımız baharla beraber.

Toplum dinamikleri bir şekilde işliyor yine de; gök kubbe de boş değil! Arızaları nazardan uzak tutmamak da gerekiyor.

Ramazan sevincinden sonra bayram coşkusundayız; daim ola duasıyla...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.