Hava Durumu

Baharı diriltmek

Yazının Giriş Tarihi: 23.04.2024 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.04.2024 15:58

İnsan hali bazen tüy gibi savruluyor, acziyetin derinliklerinde yüzüyor, noksanlığın aynasında büyüyor; beşer yönü. Ruh itibariyle dünyayı avuçlarında döndürüyor bütün kâinatı geride bırakıyor; insan yönü.

İnsan yönünü öne çıkaramayan çelik-çomak misali oynuyor yerin yüzünde; kâh koltukla seviniyor, kâh zevkin etrafında dönüyor, kâh malla emeli uzatıyor.

Farkın damıyız bahar gök gürültüsü gibi geliyor, geldi; kulaklar paslı olduğundan duymuyor, gözler çapaklı olduğundan görmüyor, akıl meşgul çaldığından idrak etmiyor, gönül çerçöple dolu olduğundan hissetmiyor…

Bin bahar gelse ne yazar?

Dert olmayan şeyleri büyütüyor da büyütüyor, dert edilmesi gerekenleri dert edinmiyor; adeta başına üzerine düşmek üzere olan büyük dağı görmüyor da burnunun üzerinde gezen sinekten ürküyor.

İnsan denen acayip ve garaip mahlûk ne anlaşılmaz şey! Uzağa gitmeye gerek yok kendini bilse ve anlasa her şeyi çözecek; yaratılış sırlarını bilecek, evren hikmetini idrak edecek.

İnat bu ya, o oyuna razı!

Oyun da lazım zevk de lazım, makam da lazım, rütbe de lazım, kasa da lazım, kese de lazım; çorbada tuz kadar lazım, hayatın tamamını ömrün bütününü kaplayacak kadar değil, fazlası delilik! Tenekeye altın değeri verip satın alma deliliği!

Kim akıllı kim deli? Delilikle velilik arasındaki ince sır ne?

Ağacı seyretmek, kuşu sevmek, kediyi takip etmek, bulutu yağmuru ayı güneşi yıldızı bakmak ve hikmet ders çıkarmak, hadiselerin derinliğini nüfuza etmek, üstteki samanla ilgilenmemek…

Galiba akıllı işi?

Yunus’un deyimiyle “Yaratılanı yaratanı adına sevmek” sevmekten önce bilmek gerekir, bunun için de aklı ve gönlü parlatmak gerekir.

Ramazan gönüllerde bahar ve bayram yaşattı şimdi tabiat bayram ve baharındayız; fark edene idrak edene, hissedene, yaşayana!

Deliye her gün bayram denir; “an” daki bayram ve baharı idrak edene her an bayram ve bahar! Bu bağlamda derdimiz büyük acımız derin; hakikat nereye çağırıyor biz nereye gidiyoruz? Zalim insan önce kendini zulüm ettiğinin farkında değil; Gazze turno solu kimin ne yöne yürüdüğünü gösteriyor, insanlığa bahar ne zaman gelecek dedirtiyor.

İçimizdeki bayram ve baharı diriltir ve böyle çoğalırsak o zaman diyor.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.