Hava Durumu

Az alanları çoğaltmak

Yazının Giriş Tarihi: 07.09.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.09.2021 07:30

Boş işleri, malayani bakışları, lüzumsuz meşguliyetleri terk etmek; hayatı diri, ömrü duru, akışı dolu kılar. Göz, söz, gönül üçlüsü ne kadar kontrol altına alınırsa bunda o kadar başarılı olunur.

Parçalara bölünmüş zihin, kıymıklarla yırtılmış kalp, hoyratınmış hislerle ne hayatın hakikati düşünülür, ne ömrün hikmeti devşirilir, ne de selim bir zevke sahip olunur; anlık zevklerle savrulur, bayağı düşlerle düşer, hayvani hislere esir olur böyleleri!

Çevresini esiridir artık; o yaptı ben de yapayım hatta ondan daha fazlasını yapayım da dikkat çekeyime döner yarış. Varış nereye; meçhul uçurum! Fert ve toplum bir bilinmeze sürüklenir böylelikle.

Bir de bunu matah gibi görüp benimsemek ve benimsetmek; uçurumu yanına çekmekten başka nedir?

Çekirge afatı gibi görmek, ye'cüc me'cüc gibi algılamak uzak bir şey değildir gerçekte. Karanlığın dehlizlerinde kokuşmuş çamuru misk diye koklamakla kokanalaşmışları uyarmak ve uyandırmak zoru zoru! Ne var ki başka bir çare de yok!

Kimi dizine, kimi boğazına, kimi boyunu aşmış çamur içinde boğuluyor. Yerin altı bunun sayısız örnekleriyle dolu; gözümüz neyi görüyor, sözümüz ne söylüyor, gönlümüz ne ile meşgul?

Kampanyalara kilitlenmiş akıl nasıl idare edecek bu üçlüyü de dünyayı adalet getirecek, barış sunacak! Dünya avuç içlerimizde ufalanıyor, ayakaltımızda kayıyor...

Küresel köy kötülerin kıskacında fitne ile yanıyor; gönül evini korumak mümkün mü? Zor dağlarını delerek öbür uca geçmek gibi bir mesuliyet içindeyiz; aklımıza ve kalbimize mukayyet olmadan bunu nasıl başarabiliriz?

Başarmışları örnek alarak, onlara yakın olarak, onlardan hal devşirerek; yolculuğu kolaylaştırmak mümkün. Buna dost denir, yaren denir, rehber denir; hepsi aynı yere çıkar.

Yakın çevremizde böyleleri var mı, biz çevremize böyle biri oluyor muyuz? Sorusunun cevabı iyi ise gözümüz sağlıklı, sözümüz doğru, gönlümüz sağlamdır! Dış yangınlara karşı korunaklı bir alan inşa etmişizdir.

Bu az alanları çoğaltmakla dünya yeniden inşa olur; sağlıklı bir nesil sağlıklı bir çevre ile beraber yetişir, hayat hakikati ile yaşanır.

  

     

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.