Hava Durumu

Aslına bakmak

Yazının Giriş Tarihi: 03.11.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.11.2020 07:30

Okuyor olduğum kitap "Şems", alt bağlığı "Mevlana'yı Yakan Güneş". Uzun yıllar kitaplığımda duran kitap, geçende gözüme ilişti, elime alıp baktım hatta yazarı "Faruk Dilaver"e imzalatmışım!

Şems, Mevlana, Mesnevi okumakla biter mi? Deniz biterse onlar da biter; kimi kıyıda ayaklarını ıslatır, kimi deniz içinde biraz yürür, kimi yüzer, kimi derinlerine dalar; isteğe, kabiliyete, nasibe bağlı!

"İster gerçek, ister yalan olsun; tartışma ve inatlaşmanın, yersiz münakaşanın size faydası olmaz. Eğer aksine ettiğiniz şey doğru ise aksine düşündüğünüzden dolayı Allah sizi sorumlu tutar. İsterseniz Veli olun! Bir şey değişmez"

Şems'ten yüzyıllar ötesinden bugünlere ışık.  Bu sözle kişisel tarihimizi teraziye koysak ne taraf ağır basar? Aynı şekilde ülke ve dünya gündemi!

"Bir kimseden rahatsız olsa ve incinse; "Ya Rabbi bu kimsenin malını ve çocuklarını çok, ömrünü uzun eyle derdi"

Mal düşkünü dünyalaşmış dünyalılara net uyarı! Güneşin doğuşundan batışından habersizlere bu söz ne söyler; bu kulaktan girer öbüründen çıkar mı, yoksa hiç mi girmez?

"Sen aslı yakala! Baktığın, gördüğün her şeyin, insanın, hayvanın, eşyanın aslını gör, aslını yakala. Aslına düşünerek, göremediğin için üzüntü duymaya bak. Dala, budağa bakma. Bir ağacın dahi aslının bir çekirdek olduğunu düşün ve kâinatın çekirdeğinin kâmil insan oluşunu anlayarak, insanın dahi aslının ne olduğunu düşün. Her varlığın aslının bir olduğu bilincine er."

Ağacın aslı çekirdek, neticesi meyve ve yine çekirdek. Bu serüven kâinat misafiri insan için de geçerli bir serüven. Hadiselerin, eşyanın aslını düşünmek, görmek, hissetmek; akıl ve kalple donatılmış insandan başka kim yapacak bunları?

Suretlere aldanış, sığa sulara rağbet; aslı düşünmeye engel. Bugünün dünyası nereye dönüyor, kendimiz nereye dönüyoruz?

Mevlana Şems'ten önce de Mevlana idi fakat Mesnevi'yi Şems'le görüşmesinden sonra yazdı; o deniz hala akıyor, Şems'de parıldamaya devam ediyor...

Yalın bir dille yazılmış küçük kitap okunmayı bekliyor.

Evet aslına gözeterek okunmayı.  

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.