Hava Durumu

Rol model

Yazının Giriş Tarihi: 21.02.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.02.2020 07:30

Sorumlu olduğumuz yavrularımız veya eğitimci isek yetiştirdiğimiz öğrencilerimizin topluma değer katanlar olmasını arzu ederiz. Gerçekleştiğinde büyük mutluluk duyar, tüm yapılan fedakarlıkların elde edilen başarı karşısında yorgunluğunu bir çırpıda üzerimizden atıveririz.

Çocuklarımıza isim koyarken başlarız dünyadaki rollerinde etkili olmaya.

Daha küçük yaşlardan itibaren hayata hazırlanmaları noktasında pozitif hareket ederiz.

İmkanlar dahilinde güzel eğitimler almaları için imkanlarımızın tamamını, fedakarlıklarla birlikte hareket ettiririz.

Aslında bir nevi görevimizi de yerine getirmiş oluruz.

Dünyaya gelen çocuğumuza güzel isim koymak, iyi bir eğitim almasını sağlamak, güzel bir yuva kurmasına yardımcı olmak ailelerin çocuklarına karşı görev ve sorumluluklarındandır. Onlar da toplumdaki yerlerini almaya başladıklarında ailelerine karşı bazı sorumluluklar yüklenirler.

Nesiller dünyaya geldiklerinde kendilerine ilk rol aileleri tarafından verilmek istenir.

Dünya tiyatrosundaki ya da filmindeki rollerinde etkin rol, başrol oyuncusu olmaları bizi gururlandırır.

Kimimiz, hayatı boyunca yani ne kadar ömür biçilmiş ise o süre içerisinde kendimizce yaptığımız planla çocuklarımıza katkı koyma telaşıyla ömür geçiririz. Birlikte geçirdiğimiz ömürde hayat tecrübemizle çocuklarımızın rol modellerine yön vermek isteriz.

En yakınlarımızı örnek alarak başlarız. İsim koyarken yakınlarımız aklımıza gelir. Çünkü insan ailesinden atasından etkilenir.

Başka!

Çocuklarımızın minicik omuzlarına büyük yükler yüklenmesini düşünürüz. Bazen iyi bir eğitmen, başarılı bir sporcu, akademisyen, zengin iş insanı, dünya tiyatro veya filminde bir sanatçı olmasını da düşünürüz.

Bunu için de çeşitli rol modeller ile tanış olmaları ortamını oluştururuz.

Tabi her çocuğumuz üniversite bitirip toplumda yerini alacak değil. Ya da hepsinin doktor, mühendis, mimar, bakkal, fırıncı olması da pek düşünülmez.

Bir nizam kurucu genelde denge sağlayıcı toplumu dizayn ediverir.

Peki günümüzde oldukça revaçta olan rol model çalışmalarında yeni nesillere kimler rol model olmalı?

Bu sorunun cevabı çok amaçlı düşünülebilir. Zira dünya ömrü kadar bir kısıtlı zaman için seçilebilecek rol  modeller ile ebedi hayat için seçilecek rol modeller farklı olacaktır.

Eskiden bizlere tekerleme gibi öğretilirdi.

 Çiftçilerin piri Adem peygamber. Gemicilerin başı Nuh peygamber. Terzilerin ustası İdris peygamber. Marangozların ilki Musa peygamber. Hekimlerin hekimi Lokman (AS). Darda kalmışlara yetişen Hızır (AS), gibi kıssalarla günümüzdeki meslek erbaplarının aslında peygamberler olduğu öğretilirdi.

Rol model seçmemize yardımcı olmaya, yön vermeye çalışılırdı.

Çocuklarımızı yetiştirirken rol modelleri önlerine bizler koyuveririz. İstikameti gösteririz. Kendi kararlarını verecek kadar olduklarında bazen bizim rol modellerimizle, az bir kısmı da kendileri rol model değiştirerek yaşamlarına devam ederler.

Yeni nesillerdeki olumsuzluklardan veya olumlu gelişmelerden yetiştirilecek nesillerden daha fazla bizler, yetiştirecek olanlar sorumluyuz.

Elbette biz de yön versek kendileri de seçseler, ister İbrahim peygamberi isterseler Nemrut'u, ister Lut peygamberin eşini isterlerse Firavun'un hanımını seçebilirler. Ancak bizler çocuklarımızın sadece dünya hayatındaki yaşamıyla kısıtlı olmayacak rol modeller seçmelerini gündemimize alsak, isim koyarken tahsil yaşamlarında ve yuva kurmalarında bu şekilde düşünürsek, dünyadaki imtihanı kazanmalarına yardımcı oluruz.

Böylelikle kendi amel defterlerimizin açık kalmasını sağlamış oluruz.

**

Nilüfer ilçesinde bir okulu basıp öğretmeni sınıftan çıkartan velinin okul koridorlarında yaptıkları da hiç bir koşul ve şartta kabul edilemez. Bir veli olarak kesinlikle tasvip etmiyorum.

Hani bize 'bir harf öğretenin kırk yıl kölesi oluruz' sözümüz? (Hz. Ali)

Öğretmene de çok geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.