Hava Durumu

'Önüne geçmeyelim'

Yazının Giriş Tarihi: 12.06.2020 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.06.2020 06:30

Bir arkadaşım BUSKİ'ye gitmiş.

Ziyareti esnasında laf oradan buradan virüs günlerinde kapalı olan iş yerlerinin elektrik, su faturalarına gelmiş.

Bazı işyerleri kapalı iken faturalar gelmeye devam etmiş.  

Görevliler açık kapalı ayrımı yapmadan, tahmini bir kullanıp yazıp geçip diğer kapıya gidip bütün sayaçları okunmuş gibi faturalandırmış.

Hatta katı atık bedelleri sanki yıllık yazılmış gibi yüksek tarife olmuş.

İnsanlar faturalarını şayet otomatik ödeme talimatı vermemişlerse faturalar ödenmemiş.

Ve faturalara faiz eklenmiş.

Söz arasında lafa karışan bir vatandaş, uygulamanın yanlışlığını dile getiren arkadaşa, 'ne olacak canım 1 TL faiz gelse ne olur' sözüne istinaden ister istemez arkadaşımız şöyle bir açıklama yapmak mecburiyetinde kalmış.

'Ne acı bir durum! Yaşantımızdan Allah'ı, yaratıcımızı 'men' etmek de ne demek oluyor? Küçüğü büyüğü mü söz konusu ki! Faiz faizdir. Azı çoğu diye ayırt etmek ne haddimize! Toplumumuzda birçok insan Allah'ın apaçık koymuş olduğu kural ve kaideleri eleştirip kendi akıllarıyla olaya açıklık getirme ihtiyacı duyuyor. Bu çok yanlış değil mi? Böyle bir şeye ihtiyaç var mıdır? Allah bizi yaratan ve kuşatan iken hayatımızdaki bazı işlere karışıp bazılarına karışmayacak mı? Birçok kavim geçmişte akıllarıyla hareket edip, akıl erdiremediklerinin farkına varamadıkları için, helak olup gitmediler mi?'

'Allah alış-verişi helal, faizi haram kılmışken' (Bakara-275), az veya çok ifadesinde bulunmak doğru mudur?

Peygamberimiz, ilk evrensel insan haklarının yer aldığı veda hutbesinde 'faizin her çeşidi kaldırılmıştır, ayağımın altındadır' derken, biz ne cesaret ve cüretle, Peygamber Efendimizin ayağının altından faizi çekip çıkartıp Peygamberimize adeta 'çekil şuradan' dercesine, bir takım eylemlere ve söylemlere sahibiz?

Allah insanlara hep rahmetiyle muamele etmiş, etmeye devam ediyor. Tarihte içki yasağında olduğu gibi, faiz yasağı da kademe kademe olmuş. Önce kısmen kısıtlama gelmiş. 'Ey iman edenler, faizi kat kat alarak yemeyiniz. Allah'tan sakının ki başarıya ulaşasınız' (A'li İmran-130).

Sonra tamamen büyük günahlardan olduğu ilan edilmiş ve tamamen yasaklanmıştır. 'Ey iman edenler! Allah'tan korkun ve artık faizin peşini bırakın, eğer gerçekten müminler iseniz.'       (Bakara-278).

Arkadaşımız bunlardan bahsedince görülüyor ki, dinimizi iyi kavrayamamışız, öğrenememişiz.

Oysa her Müslüman'ın ilmihal bilgilerini öğrenmiş olması gerekir.

Yani hayatımızı sürdürecek bilgileri edinmemiz şart.

Burada iki şey göz önünde bulundurulmalı, birincisi neden devlet kurumlarında 'faiz' işletilmektedir, ikincisi inanmış insanlar neden faiz ödemeye itiraz etmemektedir. Faiz almamak faizi etkiler ama yeterli değil ki! Faiz de ödememek ödemeye razı olmamak gerekli.

Kan emici faizi yüce yaratan yasaklamışken, bizi yönetenlerden bu konuda yaratılış gayemize ve inancımıza uygun bir değişiklik istemeye hakkımız yok mu?

Yeni açıklanan ekonomik paketlerdeki az da olsa faiz oranları sizi rahatsız etmiyor mu?

Yüce Rabbimiz Hucurat Suresi'nin 1. ayetinde 'Allah ve Rasulü'nün önüne geçmeyiniz' buyurmakta. Allah ve Rasulü'nün önüne geçmeyelim, kimsenin de geçmesine müsaade etmeyelim, dostlar.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.