Hava Durumu

Kim imzaladı?

Yazının Giriş Tarihi: 03.01.2020 06:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.01.2020 06:50

2012 yılında Resmi Gazete de yayınlanıp yürürlüğe girdi.

Bu sözleşmeyi savunanlar da var!

Aile yapısı ile bir ilgisi olmadığını düşünüyorlar.

1969 yılında ABD'nin New York eyaletinde polisin eşcinsellere yaptığı müdahale sebep gösterilerek Haziran'ın son haftası yapılan müdahale onur haftası ismiyle geleneksel hale getirildi! Dünyanın her yerinde resmi/gayrı resmi onur haftası etkinlikleri yıllarca yapıldı. Ülkemizde 6 Ağustos 2006 yılında ilk resmi yürüyüşlerini Bursa da yaptılar. Daha sonra çeşitli eylem ve etkinlik(!) ler ile seslerini duyurmaya çalıştılar. Ne diyorlar peki seslerini duyurmak için?

'Lut kavminin torunlarıyız' yazılı pankart ile İzmir, İstanbul Eskişehir gibi illerde 30 veya 50 kişilik gruplar olarak yürüyüş yaptılar.

Bu yürüyüş öncesinde bir şey olmuştu ama!

'İstanbul Sözleşmesi'

İmzalanma tarihi 11 Mayıs 2011. İstanbul'da imzaya açıldığı için İstanbul Sözleşmesi ismiyle biliniyor.

Tam ismiyle, 'Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'ni imzalayan ilk ülke Türkiye oldu.

Anlaşmanın Resmi Gazete de yayınlanma tarihi de çok manidar, 8 Mart Dünya Kadınlar günü. (O günde zaten dış kaynaklı.)

Resmi Gazetede yayınlandıktan sonra bazı hukukçular 'artık hukukun bir parçası yapıldı' ğını öne sürdüler.

Peki bu anlaşmada hangi ülkelerin ismi var?

Avrupa Konseyi'ndeki 47 üye ülkeden, 34'ü sözleşmeyi imzaladı ve kabul etti. 11 ülke ise, (Ermenistan, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Moldova, Slovakya, Ukrayna, İngiltere) ise sözleşmeyi imzaladı, ama onaylamadı. Rusya ve Azerbaycan ise sözleşmeyi imzalamadı.

AB üyesi dahi olmayan ülkemiz Türkiye ise sözleşmeyi tüm mevcudiyetiyle imzaladı ve 6284 numaralı yasa olarak yürürlüğe alındı.

Evet ülkemiz adına sözleşmeye kim imza atmıştı?

Dönemin Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu'nun Dünya Kadınlar Haftası Vesilesiyle Türkiye İş Kadınları Derneği tarafından düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmasına bir bakalım mı? (9 Mart 2013, İstanbul)

'Bugün sizlerle buluşmamız çok zamanlı oldu, teşekkür ediyorum. Ama benim onurla imzaladığım, belki de Dışişleri Bakanlığında en fazla gurur duyduğum olay, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Başkanlığı dönemini Türkiye olarak üstlendiğimizde, Bakanlar Komitesine ilk yaptığım teklif daha sonra İstanbul Sözleşmesi diye anılacak olan kadınlara karşı şiddet ve aile içi şiddete karşı uluslararası sözleşmeyi hazırlamamız oldu. Ve onu da dönem başkanlığımız sırasında İstanbul'da imzaladık ve İstanbul Sözleşmesi olarak biliniyor. Ve bu açıldı ilk imzasını ben attım, daha sonra Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği imzaya açtı. Bunun verdiği haz ve vazifeyi yapma duygusu başka herhangi bir yerde yok. Küresel bazda kadınların uluslararası sistem içinde daha fazla seslerinin çıkması daha şefkatli daha merhametli daha adaletli bir dünya için bir zaruret.'

Sayın Davutoğlu anlaşmayı 'onurla' imzaladığı belirtiyor. İstanbul Sözleşmesinin hazırlanmasında ne kadar 'emeği' olduğunu vurguluyor. İlk imzayı atan olarak da 'kıvanç' duyuyor. Adeta kendisi için bir 'şeref' kabul ediyor.

İstanbul Sözleşmesi. 6284 numaralı yasa. Ne dersek diyelim. Geleceğimizi bir iki ömür sürecek neslimizi tehdit ediyor açıkçası. İçeriğini biz ve bazı yazar arkadaşlar dile getiriyoruz. Getirmeye de devam edeceğiz. Bu duruş bir medeniyet savunmasıdır. Bu 'en değerimiz' ailemizin neslimizin müdafaasıdır.

Taki bu yanlıştan vazgeçilene dek mücadeleye devam edeceğiz. Çünkü biz inanıyoruz ki 'cennet annelerin ayaklarının altındadır' ve bize göre İstanbul Söz(LEŞ)me'sinin hiçbir gereği/hükmü yoktur.

**

Davutoğlu'nun siyasi geçmişinde yaptığı bir örneği sizlerle paylaşmak istedim. Ahmet Davutoğu biliyorsunuz bir parti kurdu.

Kendisini ve partisini 'Gelecek' de nasıl bir siyasi gelecek bekliyor, hep birlikte bakacağız ve göreceğiz. 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.