Hava Durumu

İki Fransız mektubunu hatırlayalım

Yazının Giriş Tarihi: 02.11.2020 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.11.2020 06:30

Bir kimseye dahi haksızlığa tahammül edemediğimiz yıllar yaşanıyordu.

Bu güzelim topraklarımız bakın nelere şahitlik etmiş.  

İşte bir iki örnek size! Fransa kralının annesinin Kanuni Sultan Süleyman'a mektubu.

"Almanya ve İspanya Kralı Şarlken, oğlum Fransuva'yı Pavia muharebesinde esir edip hapsetti. Şimdiye kadar oğlumun kurtulmasını onun insaniyetine bırakmıştım. Halbuki, beklediğimiz insaniyeti göstermediği gibi oğluma birtakım hakaretler dahi etmektedir. Şimdi ise âlemin tasdik ettiği azamet ve şanınız ile oğlumu düşmanımızın kahredici pençesinden kurtarmak lütfunu buyurmanızı zât-ı şâhânenizden bilhassa niyaz ederim."

Fransa Kralı 1. Fransuva'nın yardım dilediği Kanunî Sultan Süleyman Han'a gönderdiği mektubu da oldukça enteresan.

"Dünyanın ma'mûr köşelerinden birçok ülke ve şehirlerin hâkim ve padişahı ve bütün mazlumların dâdgâhı olan sultân-ı muazzam ve hâkân-ı mufahham hazretlerine arzım budur ki, Avusturya Kralı Ferdinand üzerine hücum ettiğinizde biz dahi himmet ve inayetinizle hapisten kurtulup Almanya Kralı Şarlken'in üzerine hücum edip öcümüzü alırız. Siz ki, şehinşâh-ı celîlü'ş-şansınız, onun hakkından gelmek için bize yardım buyrulduğu takdirde bundan böyle size ebediyen minnettarlık duyacağıma emin olabilirsiniz."

Osmanlı imparatorluğu 300 çadırla başlattığı dünyaya hakkın hakimiyeti mücadelesi Kanuni Sultan Süleyman ile zirve günlerini yaşarken aman dileyenlerin arasında kimler yoktu ki! Fransa sadece bunlardan bir tanesiydi.

Sultan Süleyman da mektuplara bir cevap vermiş.

Mektubu sadeleşmiş hali şöyle.

Cenab-ı Hakk'ın -kudreti ve kelimesi yüce olsun- inayeti, nübüvvet göğünün güneşi, fütüvvet burcunun yıldızı, enbiyâ ve asfiyânın önderi olan Muhammed Mustafa sallallâhü aleyhi ve sellemin ihsanı bol mucizeleri, dört arkadaşı Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali'nin rıdvânullâhi aleyhim ecmaîn mukaddes ruhlarının yoldaşlığı ile Süleyman Şah bin Selim Şah Han el-muzaffer dâimâ, Ben ki sultanlar sultanı, hakanlar burhanı, yeryüzündeki hükümdarlara taç bahşeden, Allah'ın yeryüzündeki gölgesi, Akdeniz'in, Karadeniz'in, Rumeli'nin, Anadolu'nun, Karaman'ın, Rum'un, Zülkadriyye Vilayeti'nin, Diyarbekir'in, Kürdistan'ın, Azerbaycan'ın, Acem'in, Şam'ın, Haleb'in, Mısır'ın, Mekke'nin, Medine'nin, Kudüs'ün, bütün Arab diyarının, Yemen'in ve dahi nice memleketlerin ki babalarım ve dedelerimin (Alllah burhanlarını nurlandırsın) kahredici kuvvetleriyle fethettikleri ve benim dahi ateş saçan ve zafer yazan kılıcım ile feth eylediğim nice diyarın sultanı ve padişahı Sultan Bayezid Han oğlu Sultan Selim Han oğlu Sultan Süleyman Şah Han'ım, sen ki Françe vilayetinin kralı Françesko'sun.

Padişahların sığınağı olan dergâhıma yarar adamın Frangipan ile mektup gönderip ve bazı ağız haberi dahi ısmarlayıp memleketinizi düşman istila edip şu an hapiste olduğunuzu bildirip kurtulmanız hususunda bu taraftan yardım istemişsiniz. Her ne ki demiş iseniz benim bütün âlemin mercii olan tahtımın basamağına arz olunup tafsilatıyla malumum oldu. İmdi padişahlar yenilmek ve hapsolunmak şaşılacak şey değildir. Gönlünüzü hoş tutup mahzun olmayasınız. Öyle olsa bizim babalarımız ve dedelerimiz -Allah kabirlerini nurlandırsın- daima düşmanı defetmek ve memleketler fethetmek için seferden uzak olmayıp biz dahi onların yolundan gidip her zamanda memleketler ve zorlu ve sağlam kaleler fethedip gece ve gündüz atımız eyerlenmiş ve kılıcımız kuşanılmıştır. Hak Sübhânehû ve Teâlâ hayırlar müyesser eyleyip iradesi ne ise vücuda gele. Baki ahval ve haberler ne ise mezkûr adamınızdan sorulup malumunuz ola. Şöyle bileler.

Bu mektuba böyle bir cevap verilmesinin bir geçmişi var elbette.

Günümüzde Fransızların yaptıkları hadsizliklere bir bakın hele. Sanırım yakın tarihte başlayıp süregelen bazı yanlışlar var.

Ak Deniz'de yapılan sondaj çalışmalarının seyri, Yunanlıların şımarmasının sebebi, Afrika'da gelinen durum ibrenin terse döndüğünü aşikar gösteriyor.

Eski günlerimizin üzerine koyarak devam etmesi arzusu, özlemi ve duasındayız.

Bütün insanlık da öyle inanın!

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.