Hava Durumu

Bayramımız mübarek ola

Yazının Giriş Tarihi: 31.07.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.07.2020 07:30

Kimine göre ibadet kimine göre adet, insanları birbirlerine yaklaştıran unsur, yaratana verilen sözün tutulması, bazen gönülden kopandır kurban.

Aslında her inanışta olan bir ibadettir diyebiliriz.

19. Yüzyıla kadar batıda bazı kasabalarda kasabanın en güzel kızlarından birini allayıp pullayıp katledilmesi kurban sayılırdı. Bazı inanışlarda bir yere önemli bir yiyecek, içecek, bir hayvan bırakılması öldürülmesi kurban niyetiyle yapılırdı. Her inanışta farklı kurban anlayışı varmış. Eski çağlarda insanlar evlatlarını da kurban ederlermiş.

Bizim inanışımıza baktığımızda Hz. İbrahim Peygamber oğlu İsmail'i kurban etmeyi vaat ediyor. Günü geldiğinde kendisine bunun bir rüya ile hatırlatıldığı, Hz. İbrahim Peygamberin, oğluna meseleyi anlattığı ve İsmail'in 'kendisinin Allah'a teslim olanlardan olacağını' söylemesi, işin gerçekleştirilmesi için uygun bir yere gidilerek İsmail'in tam bir teslimiyet gösterdiği, ancak bıçağın kesmediği, bıçağı taşa vurunca taşın dahi kesildiği ama İsmail'i kesmediği, peygambere oğlunu kurban et diyenin bıçağa kesme dediği o anda bir meleğin (Cebrail as olduğu söyleniyor) elinde bir koç ile göründüğünü, Peygambere 'sen sözünü tuttun şimdi bunu kurban et' demesiyle başladığı anlatılır.

 **

Kurban konusunda Kur'anın en kısa suresi, 'Kevser Suresi' olduğunu biliyoruz. Kevser aynı zamanda Hz. Muhammet (SAV)'in havuzunun ismidir.

Bir de Adem (AS) çocukları Habil ve Kabil arasında geçen evlilik isteği için Allah'a bir hediye verme olayı var. Bazı kaynaklar bunu da kurban olarak nitelendiriyor.

Olay Habil'in en güzel kuzuyu, Kabil'in ise rastgele yetiştirdiği birkaç tarım ürününü sunması şeklindedir. (En doğrusunu Allah bilir.)

 **

Bir de kurban sayamayız ama, mesela bir kötü alışkanlığımızı, bir inadımızı, bir günahımızı 'Allah'a Kurban etsek' olmaz mı?

Bu gün verin gitsin kararınızı!

 **

10 Zilhicce 624 yılında sabah namazından sonra güneş doğup kerahat vakti geçince peygamberimiz Hz. Muhammet (SAV)'in ilk Bayram Namazı'nı kıldırıp ardından kurban kesmesiyle başlayan ibadet yüzyıllardır devam etmekte.  2. Kestiği kurbanla bayramda birden fazla kurban kesilebileceğini bize öğretirken bir de şöyle güzel duası var.

'Allah'ım bu senin birliğine, senden bana gelenlere şehadet eden bütün ümmetimin adınadır', diyordu en sevgili. Kurbanın hem bireysel hem de toplumsal olacağını ümmete öğretiyordu bu yaptığıyla aslında.

 **

Aman ha; memlekete yaklaştım diye gaza basmayalım. Trafikte dikkatsiz sürücülere karşı dikkatli olalım. Birbirimizi sevelim, lakin pandemi döneminde dikkatlice davranalım.

Bu günümüz dünden, yarın bu günden daha güzel olsun.

Peygamberimizle başlayan ilk kurban bayramında neler hissedilmişse hepsini ve bütün güzellikleri yaşamak-paylaşmak-o anlara kavuşmak hepimiz adına duam olsun.

Vefat eden yakınlarımızı da unutmayalım.

Cuma gününe denk gelen çifte bayramımız mübarek olsun.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.