Hava Durumu

Abdülhamit Han'ın 'bazı' icraatları

Yazının Giriş Tarihi: 06.10.2020 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.10.2020 06:30

Cennet Mekan Sultan Abdülhamit Han İmparatorluğun en zor yıllarında bütün dünyayı yönetmeyi başarmış büyük bir dehadır.

Bu yıllarda sadece kendi topraklarımızda değil, bütün dünyada imar-iktisadi-sportif çalışmaları ihmal etmemiştir.

Yaptıkları icraatları yazmak bir kitap yazmaya neden olacak kadar fazladır. Öyle olmasına rağmen "devletin imkanlarıyla yapılan hizmetleri" yapıp geçmiştir.

İşin reklam boyutundan haya etmiştir. Yaptıklarına bazı örnekler vermek yerinde olacaktır kanaatimce:
 İlk defa elektriği, gazı getirmiştir, ilk modern eczanemizi açtıran kendisidir, İlk otomobili getiren, 5 bin km kara yolunu yaptırtan, dünyanın ilk metrolarından birini Karaköy-Taksim arasına yaptıran, atlı ve elektrikli tramvaylar kuran, Kudüs-Yafa, Ankara-İstanbul ve Hicaz demir yollarını yaptırandır, tabi ki Haydarpaşa Tren İstasyonunu da, İstanbul'a ait binlerce fotoğrafını çektiren, Arkeoloji müzeciliğini başlatan, Chicago'daki turizm fuarına ülkemizi ilk kez sokan, Kuduz aşısının bulunmasından sonra Ülkemizin ilk Kuduz Hastanesini (İstanbul Darü'l-Kelb Tedavihanesi) açtırandır. Polisiye romanların ülkemize girişini sağlayandır. 14 yıl içinde basılan 4000 kitaptan sadece 200 kadarı dinle ilgiliydi.
Okullara (Gayrimüslim okulları dahil) gönderdiği emirde, Türkçe'nin iyi öğretilmesini isteyen, Azerbaycan okullarında Türkçe yasağını kaldıran, Paris'te İslam Külliyesi kurdurandır.  Israrla yerli kumaş giyermiş, Hereke bez fabrikası ve Feshane'yi kuran, Ziraat Bankasını, Ticaret, Sanayi ve Ziraat Odalarını açtıran, Yıldız Çini fabrikasını, Beykoz ve Kağıthane kağıt fabrikalarını kurdurandır.
Toplu sünnet merasimleri yaptırıp her bir çocuğa çeyrek altın gönderen, bu yüzden yaz aylarında toplu sünnetlerin toplumda yaygınlaşmasını sağlayandır.
 Ayrıca mezuniyet törenlerinde öğrencilere hediye kitap gönderirmiş.
Yoksullara kendi cebinden ödeyerek kömür dağıtırmış.  Biriktirdiği parasından bir kısmını her sene borç yüzünden hapse düşenleri kurtarmak için ayırırmış.
Modern matbaa makinelerini Türkiye'ye getirten, ücretsiz kitap dağıttıran, 6 bin kitabın çevrilmesini sağlayan, Beyazıt kütüphanesini kurup 30 bin kitap bağışlamıştır. (10 bini el yazmasıdır).
Ayırım yapmadan yabancı bilim adamı ve yazarlara "Nişanlar" verirmiş.
Her yıl 30 bin saksı satın alıp çiçek ektiren, Bizim Hekimbaşı çöplüğü dediğimiz yerde gül yetiştiriciliği yaptıran da (Isparta'daki gül yetiştiriciliği de O'nun öncülüğünde başlamıştır). Türkiye'nin birçok yerinde saat kuleleri yaptıran yine  O dur! (İzmir,Dolmabahçe..), Hindistan, Cava, Afganistan, Çin, Malezya, Endonezya, Açe, Zengibar, Orta Asya ve Japonya ya elçiler ve din adamları gönderendir.
 Latin Amerika ülkeleri ile diplomasiyi başlatan, Yalova Termal kaplıcalarını kurduran, Terkos'un sularını İstanbul'a taşıtan, İhtiyaç hasıl olan her yere, Bursa'nın bir köyünde bile çeşme yaptırabilen O dur, (Sadece İstanbul'a 40 çeşme yaptırmıştır), Kültür sanat etkinlikleri de vardı, Sarayında yaptırdığı tiyatroda oyunlar ve operaları ailesiyle birlikte izlermiş. Sarayda müzik okulu kurduran, çocuklarına piyano çaldırtan, hatta sarayda kızlar bandosu kurdurmuş.
 Kendi elleri ile yaptığı marangozluk eşyalarını hediye etmeyi severmiş.
Kendisine yapılan bombalı suikast de 26 kişinin ölmesine, 58 kişinin yaralanmasına rağmen Ermeni katili affedip Avrupa da hafiyelik yapmaya ikna edip göndermiştir.
Doğu Türkistan'a gönderdiği askeri yardım ile Çinlilere karşı onları örgütleyen, Çin'in göbeği Pekin'de Hamidiye Üniversitesini kurdurmuş. Yeni gemiler alan, Haliç'te tersane kurup denizaltıları suyla buluşturan, toplar(Çanakkale Savaşı'ndaki çoğu top), tüfekler getirten de O dur!
Telefonu Avrupa'dan 5 yıl sonra ülkemize getiren de O dur!
Kiliselere, sinagoglara yardım eden (hatta Vatikan'da kilise yapılmasına bile yardım eden),
 Peygamberimize, dinimize veya Osmanlıya hakaret içeren oyunları coğrafya ayırt etmeden kaldırtandır. (Fransa-İngiltere-Roma-ABD).
ABD'nin Erzurum'da konsolosluk açmasını reddeden, İzmir limanına izinsiz girmeye kalkan ABD savaş gemisini top ateşine tutturan, İstanbul boğazı için iki köprü projesi çizdiren zatlarıdır. (bir tanesi tam bu günkü F.S.M. Köprüsünün bulunduğu mevkidedir).
Dünyada yaptığı çalışmalarda takdire şayandır. Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde İngiltere'nin Osmanlı topraklarında kültürel ve sportif faaliyetleri bahane ederek istihbarat çalışması yaptığını, dönemin padişahı 2. Abdülhamit'in de buna karşılık aynı yöntemle istihbarat çalışmaları için İngiltere'de Portsmouth Kulübü'nü kurdurduğu bilinmektedir. Yine aleyhte yayın yapanlara karşı ABD'de bir dergi çıkartıp yanlışların düzeltilmesi için mücadele etmiş. Anadolu'daki petrol haritasını çizdirmiştir.
Serdar-ı Hakan Abdülhamit Han'ın adeta hiç boş vakit geçirmediği ortadadır. Yaptığı icraatlarından kısa kısa verdiğimiz örnekler göstermektedir ki daha bizim alınacak çok yolumuz, yiyeceğimiz kaç fırın ekmeğimiz olduğunu bir düşününüz.
 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.