Hava Durumu

Uçmadan önce gökyüzünü bilmeli

Yazının Giriş Tarihi: 06.05.2022 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.05.2022 03:19

Hayatımızın büyük bir bölümünü kaplayan kimi zaman bakıp geçtiğimiz kimi zaman önemli olduğunu fark edip durup üzerinde iki dakika konuştuğumuz ‘’toplum çok bozuldu’’ deyip son noktayı koyarak bilirkişi kanısını bıraktığımız toplumsal olaylar ve bu olayların yarattığı toplumsal değişim…

Çocukların bu toplumsal olayların neresinde durmalı, ne kadar haberdar olmalı?

Toplumdan ve toplumu ilgilendiren konulardan tamamen yalıtılmış olarak çocukları büyütmek; kafeste yetiştirdiğimiz kuşa büyüdüğünde kapılarını açıp hadi uç demekten farksız olacaktır. Uçacağı gökyüzünü tanımayan kuşlar daha kanatlarını açamadan ya o gökyüzünde kaybolacaklar ya da yere çakılacaklar.

Çocukları da kafeste duran kuşlara benzetebiliriz. Zamanı gelip kapıları açıldığında yani artık kendi ayakları üzerinde durmaya çalıştıklarında yere çakılmamaları için; uçacakları gökyüzünü, ayaklarını bastıkları yerde neler olduğunu tanımaları gerekir.

Bu tanışmayı nasıl sağlamalı?

Geçmiş, gelecek ve bugün senteziyle.

Bu yazıda, sentezin ‘’bugün’’ ayağındayız. ‘’Bugün’’ için çocukları toplumda yaşanan olumlu-olumsuz olaylardan, gündemi ve kamuoyunu etkileyen durumlardan uzak tutmak. Çocukları korumak değil hazırlıksız gökyüzüne bırakmak olacaktır.

Pekâlâ, yakın tutalım. Nasıl?

Elbette çocuklara televizyonda, internette yer alan acımasız haberleri, bu haberlerin görüntülerini izleterek ya da yemek masasında hayıflanarak, tartışarak değil. Gündemi tarafsız bir şekilde, çocuğun anlayacağı kadar ve özellikle olumsuz olayları çocuğun algılarını etkilemeyecek şekilde sunmalıyız.

Önemle belirtmeliyim ki; internette yer alan sansürden, tarafsızlıktan ve yer yer gerçeklikten uzak haber kaynaklarına karşı çocuklar her zaman korunmalıdır.

Tarafsız sunulan haberler; çocukların kendi karakterlerini oluşturmalarına ve durumları kendilerince yorumlamalarına da yardımcı olacaktır. Unutulmamalı ki çocuklar bizim fikirlerimizin yansımaları değil kendi fikirlerinin insanları olmalıdır. Kendi fikirlerinin oluşması da kafesin içinde değil kafesin dışına çıkıp ne oluyor bu dünyada, yarın ne olur diye sorgularlarsa oluşacaktır.

Çocukların kafes dışını tanıyabilmeleri için onlara rehberliği bizim yapmamız gerekir.

Uçmadan önce gökyüzünü tanıyan çocuklara…

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.