Hava Durumu

Sözüm meclisten içeri

Yazının Giriş Tarihi: 15.04.2022 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.04.2022 03:44

Değerli Veliler ve Sevgili Babalar, bu hafta iğnenin ucunu size dokundurmak niyetindeyim. Ebeveynlikte babanın rolü ve veli olarak babanın sorumluluğu nedir? Çocuğun hayatında nerededir?

Çocuklar doğduklarında doğaları gereği annelerine daha yakın oldukları bir gerçektir. Ancak bu durum babalara pencere dışından bakma hakkı tanımaz, tanımamalıdır. Çocuğun büyümesi, gelişmesi ve birey olmasında en az anne kadar babanın varlığı ve ilgisi de hayati önem taşımaktadır.

Bir öğretmen olarak yaptığım toplantılara katılan velilerimin yüzde doksanı annelerden oluşuyor. Bu duruma ‘’Ama babalar çalışıyor, anneler müsait’’ kılıfını geçiremeyeceğim. Kusuruma bakmayın çünkü anneler de çalışıyor, işten izin alıyor, okula geliyor ve her durumla alakadar oluyor. Elbette anne ve babanın uygunluk durumları farklı olabilir, iş yoğunlukları farklı olabilir.  Lakin en önemli konu; çocuk müşterek, toplantı ortak… Çocuğunuz hakkında verilen bilgiler anne ve babayı aynı oranda ilgilendiriyor. Katılamadığınız toplantı için kaç kere ev içerisinde istişare ediyor ya da öğretmeni arayarak bilgi alıyorsunuz? Genel duruma istinaden konuştuğum için ilgilerini, zamanlarını ve dikkatlerini çocuklarından esirgemeyen babaları tenzih eder ayrıca teşekkürlerimi iletirim.

Baba ilgisini hayatlarında hisseden çocuklar ile sadece annenin desteğini alan çocuklar arasında gözle görülür farklar var. Özgüvenleri yüksek olan, kendini rahat ifade edebilen, ne istediğini ve ne yapması gerektiğini fark edebilen çocuklar; babalarının desteğini ve ilgisini, annelerinden aldıkları ilgi ve destek kadar hissedebilen çocuklardır. Ebeveyn desteğini eşit olarak gören çocuklar; şiddetten uzak, hoşgörülü bir birey olma yolunda en büyük adaydırlar. Baba desteği ilerleyen yaşlarda kız çocukları için; doğru seçimler yapmalarına ve kendi hayatlarını kurarlarken her konuda seçici davranmalarına, erkek çocuklarda ise; ayakları yere basan ve yine doğru seçimler yapan bireyler olmalarına yardımcı olmaktadır.

Geçtiğimiz hafta sınıfımda bir metin çalışması yaptım. Metin bir çocuk ve babasının ortak ilgisi olan ‘’bisiklet sürmek’’ üzerine kurulmuş bir metindi. Metnin arka yüzünde kişiye özel özgün sorular vardı. Bu sorulardan bir tanesi; ‘’Babanızla birlikte yapmaktan hoşlandığınız etkinlikler nelerdir?’’ sorusuydu. Bu soruya verilen birkaç yanıt beni çok etkiledi. Yanıtlar, ‘‘Hiçbir şey çünkü babam çok yoğun’’ benzerinde verilmiş yanıtlardı.

Çocukların, siz babalarla vakit geçirmeye hafta sonu ayırdığınız iki saatten ya da götürdüğünüz alışverişten daha çok ihtiyaçları var. Sizinle iletişim kurmaya ve paylaşım yapmaya ihtiyaçları var. Her çocuğun babasıyla birlikte yapmaktan keyif aldığı bir aktivitesi olmalı. Yoğun işlerinizin ve hayat telaşınızın faturasını çocuklara kesmeyin.

Siz bu dünyaya gelmeyi tercih etmediniz nitekim çocuklarınızın da kendi tercihleri değildi. Nasıl bir çocukluk istediğinizi unutmadan kendi çocukluğunuza, çocuklarınızla birlikte dönmeniz dileğimle…

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.