Hava Durumu

Ödev no:1

Yazının Giriş Tarihi: 24.06.2022 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.06.2022 04:51

Yaz tatilin ilk haftasından herkese güneşli bir merhaba. Geride bıraktığımız bir senenin yorgunluğunu atıp emeklerimizin karşılığını bulup kattettiğimiz yola bakarak tatilin tadını çıkarma vakti. Hazır çocuklar tatilin tadını çıkarıyorken ben görevlerini yazayım. Yanlış anlamayın bu görevler çocukların değil ebeveynlerin. Bu tatilde de bir fark olsun ödevler çocukların değil ebeveynlerin olsun. ‘’Ne ödevi hocam?’’ seslerinizi duymazdan gelerek yazmaya devam ediyorum.

Bu tatil sene boyunca şikâyet edip serzenişte bulunduğunuz ‘’Ya hocam bu çocuk sorumluluk ne bilmiyor.’’ cümlesini tersine çevirme zamanı. Sorumluluk kazanması için sorumluluk verme zamanı. Tatillerin vazgeçilmezi olan telefona, tablete, video oyunlarına ‘’Sen orada dur!’’ deme zamanı.

Tatillerde çocukların dijital dünyada harcadıkları zaman, okul zamanında harcadıkları zamana oranla en az ikiye katladıklarını hepimiz biliyoruz. Birbirimizi kandırmayalım, dürüst olalım. Yaz boyunca özgürce geçirdiği dijital zamanı okula döndüğünde birden bire bırakmasını, dersleri ile ilgilenmesini aksi halde ise cezayı göze almasını isteyeceğiz. Okula dönünce masasına oturup ders çalışmasını, düzenli kitap okumasını, ödev yapmasını bekleyeceğiz. Yok, öyle yağma. Herkes üzerine düşeni yapacak. O halde ilk ödevler velilere gelecek.

Çok basit bir mantık ile ilerlersek diyetisyene gittiğimizde kazandığımız yanlış yeme alışkanlıklarını değiştirmemizi istiyor ve bizler bu yanlışları düzeltmeye çalışırken tabir yerinde ise hayattan bıkar hale geliyoruz, ufak bir kaçamağın hemen akabinde eski alışkanlığı büsbütün kaldığı yerden hayatımıza yeniden alıveriyoruz. Biz yetişkinler böyle iken çocuklardan beklediklerimize de bir bakmak lazım. Bir alışkanlığın kötü olduğunu bilerek önce kazandırıp ardından terk etmesini beklemek anlamakta zorlandığım büyük çelişkilerden bir tanesi. Eğer ilgilendiği dijital mecrayı okul başladığında bırakmasını isteyeceksek, şimdiden ilgilenmemesi için elimizden geleni yapmak mecburiyeti bize düşüyor.

Hiç mi müsaade etmeyeceğiz?

Hayır, elbette müsaade edeceğiz. Hiçbirimiz çağın getirilerinden bihaber izole çocuklar istemeyiz ama sınırımızı bileceğiz. Sınırımızı korumak için ise çocuklara başka aktiviteler edindirmek zorundayız.

‘’Ama hocam hemen her şeyden sıkılıyor.’’

Tüketimin bu denli hızlı olduğu bir zamanda aynı oyunu her gün oynamadığı için çocuğa kızmak elma ağacına ayva vermediği için kızmaktan farksız kalıyor. Bu nedenle bu tüketime ayak uydurmak zorundayız.

Ama nasıl?

İhtiyaçlarını karşılamak için yeni oyun ve aktiviteler araştırarak, öğrenerek,ilgilerini çekmek için birlikte oyun kurarak. O halde ilk ödevimiz, dijital zamana ayrılan sürenin en aza indirgenmesi için birlikte kaliteli vakit geçirmek. Bu vakti nitelikli hale getirmek için ödevimizi yapıp yeniliklerden haberdar olarak işe başlıyoruz. Her birinize kolaylıklar diliyorum. Haftaya ikinci ödevi iple çekiyor olmanızı ise en içten duygularımla diliyorum.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.