Hava Durumu

Sağlıklı kemik yapısı için nasıl beslenmeliyiz?

Yazının Giriş Tarihi: 21.03.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.03.2021 07:30

Doğru bir beslenme planı sağlanmazsa ilerleyen yaş ile birlikte edinilen kaliteli kemik yapısı zamanla yitirilebilir. Bunun için erken yaşlardan itibaren kemik sağlığı için doğru besinleri tüketmek ve bunu sürdürmek gerekir. Kemik sağlığını koruyan hatta birçok kemik hastalığının önlemesine de yardımcı olan besinlerin başında havuç, portakal ve bal kabağı gibi turuncu besinler geliyor. Güçlü beta karoten C, K vitaminleri ve magnezyum içeren balkabağı yüksek lif içermesi nedeni ile sıkça tüketilmesi gereken kemik dostu bir besindir. Aynı şekilde brokoli ve ıspanak sağlıklı kemik gelişimini destekleyen ve kemik yoğunluğunu koruyan besinlerdendir.

DENGELİ BİR ŞEKİLDE VİTAMİN VE MİNERALLERİ BESLENME PROGRAMINIZA İLAVE EDİN !

  1. Kalsiyum: Kemikler için lokomotiftir. Kalsiyum içeren besinler; süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerdir.
  2. A vitamini:  A vitamini yönünden zengin besinler; turuncu renkli besinler, süt, yumurta, balık, karaciğer, brokoli, kivi, erik ve incirdir.
  3. Magnezyum:  Kuru baklagiller, yağlı tohumlar, rafine edilmemiş tahıl taneleri ve koyu yeşil yapraklı sebzeler önemli magnezyum kaynağıdır.
  4. Çinko:  Çinko içeren besinler deniz ürünleri, kırmızı et, mantar, ceviz, badem, fındık, fasulye, bulgur ve bezelye olarak sıralanabilir.
  1. Potasyum:  Günlük tüketilmesi gereken potasyum miktarı 3,5 gramdır. Potasyumdan zengin besinler; koyu yeşil yapraklı sebzeler, kabuklu patates, kuru kayısı, sakız ve somon balığı, yoğurt, avakado.
  2. D vitamini: Balık yağı, süt ve süt ürünleri, morina balığı yağı, sardalya, uskumru, somon, ton balığı, yumurta sarısı, tereyağı, yulaf ezmesi gibi besinlerde D vitamini bakımından zengindir.
  3. K vitamini: Yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, bürüksel lahanası, maydanoz, şalgam, pancar yaprağı, bamya, marul, brokoli, kuşkonmaz, tahıllar, tereyağı, peynir, yumurta, karaciğer, soya fasulyesi, yeşilçay, kivi, yaban mersini, kuru erik, havuç K vitamini içeren besinler arasındadır.

SAĞLIKLI VE GÜÇLÜ KEMİKLER İÇİN...

• Günde 10 dakika güneş ışığından yararlanın.
• Kafein ve asitli içeceklerden uzak durun.
• Şok diyetler kemik sağlığını da bozar, sağlıksız diyetler uygulamayın.
• Güçlü kemikler için egzersizi hayatınızın bir parçası haline getirin.
• Tuz tüketimini en aza indirin.
• Fazla kilo kemik yapısını olumsuz etkiler. İdeal kilonuza ulaşın.
• Sigara içmemeye, alkol tüketmemeye çalışın.

KEMİK YAPISINI KORUMAK İÇİN BASİT EGZERSİZ TÜRLERİ

  1. YÜRÜYÜŞ: Günde en az 30 dk yürünmeli.

  1. AĞIRLIK KULLANILARAK YAPILAN EGZERSİZLER: Haftada 2-3 kez yapılmalı. Kişinin uygunluğu ve ağrısı olmaması gerekir.

  1. PİLATES: Kemik ve eklem yapısını güçlendirmek için, sağlıklı bir omurga için çok uygun bir egzersiz yöntemidir. Kişiye göre planlanması gerekir. Minimum haftada 2-3 kez yapılması yeterli olacaktır.
  2. GERME EGZERSİZLERİ: Egzersiz öncesi veya sonrasında yapabilirsiniz. Sağlıklı bir omurgaya sahip değilsek, duruş bozukluğumuz varsa kısalmış olan kaslarımızı uzatabilmek için çok etkili olacaktır.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.