Hava Durumu

Medial epikondilit (Golfçü dirseği) nedir?

Yazının Giriş Tarihi: 11.04.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.04.2021 07:30

Golfçü dirseği, dirseğin iç tarafındaki kemik çıkıntıda ağrı ve hassasiyetle karakterize bir hastalıktır. Dirsek eklemi kolun üst kısmındaki humerus adındaki kemikle kolun alt kısmındaki ulna adlı kemik arasında yer alır. Humerus kemiğinin alt kısmındaki kemik çıkıntılara epikondil adı verilir. Bunlardan iç tarafta yer alanı medial epikondil olarak adlandırılır. El bileğinin bükülmesi işlevinden sorumlu olan kol kaslarının kirişleri medial epikondile yapışır. Bu kasların aşırı kullanımına bağlı olarak golfçü dirseği oluşabilir. Kaslar aşırı kullanıldığında tendonlar yapıştıkları bölgede tekrarlayan çekme kuvvetine maruz kalırlar. Bunun sonucunda da tendonlarda yangı ve küçük yırtıklar oluşur. Bu da ağrıya neden olur. Medial epikondilit golf oynayan kişilerde sık görüldüğünden golfçü dirseği adıyla da anılır. Ayrıca raket sporları yapanlarda, sürekli yazı yazanlarda ve marangozlarda da rastlanabilmektedir. Golfçü dirseği ağrısı dirseğin iç tarafındadır, önkolun iç kenarına doğru yayılabilir ve eli yumruk yapınca ağrıda artış görülür.

Belirtileri

  • Dirseğin iç kısmından ağrı
  • İlerleyen dönemlerde ağrı ön kola doğru yayılmaktadır.
  • Medial kısmın palpasyonunda ağrı
  • Dirsek düz uzatılmış iken el bileğinin dirençli hareketlerinde ağrı
  • Kavrama gücünde zayıflama

Medial Epikondilit (Golfçü Dirseği) Tedavi Yöntemleri nelerdir?

Tedavide konservatif yaklaşımlar ön plandadır. Ağrı geçinceye dek 3-4 saat aralıklarla 20-30 dakika süreyle dirseğe buz uygulanır. Dirsekte şişme varsa kolu yüksekte tutmak fayda sağlar. Şişmeyi önlemek için dirseğe elastik bandaj sarılır.

Aktivite düzenlemesi: Bu duruma sebep olan aktiviteler kısıtlanmalıdır. Tümüyle istirahattan ziyade zorlayıcı aktivitelerin kısıtlanması önerilir. Modifiye tutma teknikleri, aktivite sırasında her iki eli kullanmak problemi azaltabilir.

İlaç tedavisi: Anti-inflamatuar (ağrı ve ödem giderici) tedavi ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. 

Golfçü dirseği için kullanılan fizik tedavi yöntemleri nedir?

  • Manuel Terapi: Bölgeye uygulanan özel teknikler ve masaj ile ağrının azaltılıp
    iyileşmenin hızlandırılması amaçlanır.
  • Elektroterapi modaliteleri
  • Kinezyolojik Bantlama: Ağrının ve enflamasyonun azalmasını sağlar. Bölgede myofasial gevşeme sağlayarak iyileşmeyi hızlandırır.

  • Brace kullanımı (epikondilit bandı): Kullanılan brace tendonlar üzerindeki gerilimi
    azaltarak ve dinlenmelerini sağlayarak iyileşmeyi hızlandırır.

  • Aktivite modifikasyonu (düzenlenmesi): Tamamen hareket kısıtlamadan sadece etkilenen kasları
    zorlayıcı hareketler kısıtlanır. Bu sayede doku iyileşmeye fırsat bulur.
  • Egzersiz

Enjeksiyon: Steroid bölgesel olarak enjekte edilebilen güçlü bir anti-inflamatuardır.

Cerrahi: Kişi, eğer ağrıdan dolayı günlük aktivitelerini ve işini yapamaz hale gelirse, ve 6 aydan uzun süredir cerrahi dışı tedaviden fayda görmemiş ise cerrahi tedavi düşünülmelidir. Cerrahi tedavi ile hastalıklı, dejenere tendon dokularını çıkarmak gerekir. Cerrahi sonrası fizik tedavi kolun hareketlerinin geri kazanımını sağlamaya yardımcıdır. Eski aktiviteleri geri kazanmak için güçlendirme  programları gerekli olacaktır.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.