Hava Durumu

Klinik pilates ile bedenine ve zihnine şans ver

Yazının Giriş Tarihi: 29.11.2020 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.11.2020 06:30

Temelleri birinci dünya savaşına dayanan ve ülkemizde popülerliği son yıllarda artan pilates artık klinik ortamda da yerini almış bulunmaktadır.

Klinik pilates ile spor ve dans dünyası, hamile popülasyonunda ve formdaki kişilerle kullanılabildiği gibi fizyoterapi ve rehabilitasyon amaçlı klinikte hastalarda ağrının azaltılmasında ve disfonksiyonların ortadan kaldırılmasına yardımcı olmaktadır.

Toplumun her yıl %80-90 oranında, sıklıkla bel ağrısı görülmekte ve bu 3 ile 12 ay içinde  %60-80 oranında tekrarlamaktadır. Uygulanan tedavi yöntemleri ağrıyı azaltmada ve fonksiyonların yeniden kazanılmasında yardımcı olmaktadır. Literatürde geniş araştırmalar sonucunda klinik pilates diğer yöntemlerle kombine edilerek ağrıyı ve semptomların yaşanma sıklığını ve yetersizlikleri ortadan kaldırmada en etkili yöntemdir.

Klinik pilates omurga rahatsızlıkları olanlarda bel, kalça ve çevresini etkileyen ağrılarda, baş ve boyun ağrılarında, hamilelik öncesi anne adayını doğuma hazırlama ve sonrasında ise toparlanma sürecini kısaltmak ve pelvik taban kaslarının yeniden tonus kazanmasına yardımcı olmada, özellikle masa başı çalışanlarda yanlış postür bozukluklarını gidermede, eklem instabilitelerinde, omurga hareket açıklığını arttırmada, esnekliği fazla olan eklemlerin kontrolünü sağlamada, yüksek seviye sporcularda denge eğitimi sağlamada ve genel kas kuvvetini arttırmak için kullanılabilmektedir.

KİMLER UYGULAMALI?

Australian Physiotherapy& Pilates Enstitüsü'nün (APPI) klinik pilates eğitimine fizyoterapistler, doktorlar, osteopati uzmanları ve kayroprakti uzmanları katılabilir. APPI sertifikası sayesinde sağlık uzmanı olan kişi omurga stabilizasyonu ve dinamiğinde uzmanlaşarak klinik anlamda hem Türkiye'de hem uluslararası alanda yetkili olmaya hak kazanırlar.

PİLATES NEDİR?

1880 yılında Almanya'da doğan Joseph Humbertus Pilates tarafından geliştirilmiş bir egzersiz tipidir. Pilates matwork ve aletli olmak üzere iki kategoriden oluşmaktadır. Matwork egzersizlerinde esas kural lumbopelvik bölgenin stabilitesinin devam etmesidir. Aletli pilates Joseph Humbertus tarafından dizayn edilmiş yaylara karşı direnç gösterilerek yapılan matwork egzersizleridir. Joseph Humbertus yaralanmaların vücuttaki dengesizlik ve alışılmış hareket kalıplarından dolayı meydana geldiğine inanmaktaydı. Humbertus, bir kişide kuvvetsizlik veya bozulmuş bir bölge varsa fonksiyonel hareketi açığa çıkarmak için o kişinin bunu aşırı kompanse ederek veya diğer bölgeyi aşırı kullandığını gözlemlemiştir.

   Pilates 8 prensibe bağlıdır:

  • Solunum
  • Konsantrasyon
  • Kontrol
  • Merkezleme
  • Kesinlik
  • Akıcılık
  • Derecelendirilmiş izolasyon
  • Rutin

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.