Hava Durumu

Boyun fıtığı nedir?

Yazının Giriş Tarihi: 31.01.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.01.2021 07:30

Vertebra olarak isimlendirilen omurga kemiklerinin arasında, hareketler sırasında meydana gelen şok dalgalarının absorbsiyonundan sorumlu jelatinöz bir madde yer alır. Disk yapısındaki hasarlanma sonucu omurilik kanalına doğru bu maddenin yer değiştirmesi fıtıklaşma olarak tanımlanır.

Boyun fıtığı neden olur?

Travmalar, zorlanmalar, uzun süre hareketsizlik ve diskin yaşlılığa bağlı su kaybetmesi sonucu disklerde aşınma ve fonksiyon kaybı meydana gelir. Diskin dış tabakası aşınarak veya yırtılarak içindeki jelatinöz sıvı, omur ve sinir aralıklarına sızar. Disk normal özelliğini zamanla kaybeder ve kireçlenir. Etrafındaki sinirlere baskı yapar. Bu olayların sonucunda kişide boyun fıtığına özgü belirtiler ortaya çıkar.

Boyun fıtığının başlıca nedeni boynu zedeleyecek şekilde ağır yükler yüklenmektir. Bunun dışında streste bir neden olabilir. Diğer nedenler ise ani, ters hareketler yapmak, ağır sporlar yapmak, yanlış yatış pozisyonu, sürekli telefon ve bilgisayarla vakit geçirmek, aynı pozisyonda sürekli oturmak, boynu kütletmek, sürekli olarak klimaya maruz kalmak, sigara kullanmak, uzun ve ince boyun yapısına sahip olmak, genetik faktörler ve boyna ve boyun disklerine zarar verecek türde meslek icra etmek de boyun fıtığına neden olan etmenler arasında yer alır.

Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

•Ensede ağrı

•Boyun, omuz ve sırta vuran ağrılar

•Boyun hareketlerinde kısıtlılık

•Kas spazmı

•Kollarda ve ellerde uyuşma, uyuşukluk hissi

•Baş dönmesi

•Kulak çınlaması

•Konsantrasyon bozukluğu

•Kollarda ve ellerde kas gücü azalması

•Ağrı uyku esnasında daha çok görülür

İleri seviye boyun fıtığı belirtileri;

•İdrar ve dışkı tutamama

•Yürüme güçlüğü

•Dengesizlik

Bu belirtiler boyun fıtığı belirtileri arasında yer alır.

Boyun fıtığı tedavisi nasıl yapılır?

Tedavinin ilk önceliği hastanın eğitimidir. Hastaya doğru duruş ve oturma pozisyonu öğretilir. Ağır yük taşımaktan kaçınmak gereklidir.

İlaç tedavisi olarak ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler kullanılır. Seanslar halinde fizik tedavi de konservatif tedavi planlaması içerisinde yer alabilir. Akut ilk üç gün, boyunluk kullanımı hastayı rahatlatabilir. Daha uzun süre boyunluk kullanımı boyun kaslarını zayıflatabileceği için tavsiye edilmez. Boyun omuru çevresindeki kasları güçlendirmek için boyun fıtığı egzersizleri önerilir.

Bu egzersizlerin fizyoterapistin bilgisi ve önerisi olmadan gerçekleştirilmesi, mevcut problemi kötüleştirebileceği için bilinçsizce uygulanmamaları önerilir.

EGZERSİZLER

Egzersiz öncesinde 15-20 sıcak su paketini ince bir havluya sararak boynunuza uygulayın. Egzersizleri ise günde 3 set halinde 10 ar kez tekrarlayın.

1)Ellerinizi alnınıza yerleştirin. Başınızı öne doğru itmeye çalışırken ellerinizle engel olun. 10 saniye bekleyin, 10 saniye dinlenin. 10 kez tekrarlayın.

 

2)Ellerimizi resimdeki gibi başımızın sağ tarafına yerleştirelim. Başınızı sağa doğru iterken elinizle engel olun. 10 saniye bu pozisyonda bekleyin, 10 saniye dinlenin. 10 kez tekrarlayıp aynı hareketi sol taraf içinde yapalım.

3)Ellerimizi resimdeki gibi başımızın arka kısmını yerleştirelim. Başınızı geriye doğru iterken ellerinizle engel olun. 10 saniye bekleyin, 10 saniye dinlenin. 10 kez tekrarlayın.

4)Başınız orta hattayken öne doğru indirin son noktada 10 saniye bekleyin, eski pozisyonuna getirin ve 10 saniye dinlenin. 10 kez tekrarlayın.

5)Başınız orta hattayken arkaya doğru götürün son noktada 10 saniye bekleyin, eski pozisyonuna getirin ve 10 saniye dinlenin. 10 kez tekrarlayın.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.