Hava Durumu

Ayak tabanındaki ağrınızın sebebi topuk dikeni olabilir!

Yazının Giriş Tarihi: 28.02.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.02.2021 06:30

Plantar Fasiit ve Topuk Dikeni

Plantar faysa (ayak tabanı fasyası) ayak tabanında uzunlamasına seyreden kalın liflerden oluşur ve altındaki deriye yapışıktır. Plantar fasyanın enflamasyonuna plantarfasiitis, topuk kemiği ile birleşiği yerdeki kemiksi oluşuma topuk dikeni adı verilir. Topuk dikeni genellikle plantar fasiitin ileri evrelerinde görülür.

Foto: 1

Topuk Dikeni Neden Olur?

Plantar fasiitis ayak tabanında ağrı ile karakterizedir, yürümenin başlangıcında şiddetlidir ve erişkinlerdeki ayak ve topuk ağrılarının en sık görülen nedenidir. En sık 40-60 yaşlarda ve genç atletlerde görülür.
Zamanla bu bölgede gelişen anormal bir kemik dokusu topuk dikeni oluşumuna neden olur. 
·    Kilo fazlalığı olanlar,
·    Uzun süre ayakta çalışanlar topuk dikeni için risk altındadır. 

Bu kişilerde ayak tabanına binen yük artmıştır ve ayak tabanına binen yükün artması bu hastalığın en önemli nedenidir.

Topuk Dikenine Yol Açan Sebepler Nelerdir?

·    Ayak tabanında şekil bozuklukları,
·    Şişmanlık,
·    Sert tabanlı terlikler giyilmesi,
·    Yalın ayak uzun süre ayakta dolaşılması,
·    Ayakta iş yapılan mesleklerde çalışılması,
·    Topuk dikeni olan hastalarda ayağa kalkınca şiddetli ağrı, topallama, ayakkabı giymekte zorluk, ayak tabanında şişlik ve yürüme zorluğu görülür.
Plantar fasit tanısı; ilk adımı atarken şiddetlenen topuk ağrısı ve lokal hassasiyet varlığı ile konur. Topuk ağrısı sabahları veya uzun süre inaktivite sonrası ilk adım atılırken şiddetlenir. Yürümeye devam ettikçe azalması tipiktir. Ancak gün sonuna doğru uzamış yüklenmeyle birlikte yeniden şiddetlenir.

Başlangıç tedavisi

 Varsa obezite, semptomatik düz tabanlık ve sistemik enflamasyon tedavi edilmelidir. Diğer yandan ağrının azaltılması, ayakkabı ve alışkanlıkların değiştirilmesi ve egzersiz gibi konservatif tedavilere başlanmalıdır.

Topuk Dikeninin Tedavisi Nedir?

Topuk dikeni tedavisi ilk etapta;
·    NSAII ilaçlar,
·    Ortopedik tabanlık,
·    Fizik tedavi ve egzersizler önerilir.
Bunun dışında hastanın durumuna göre iltihaplanan bölge veya topuk dikeni ameliyatla alınabilir.
Ayrıca hastaya;
·    İstirahat,
·    Silikon topuk yastığı,
·    Mantar tabanlık,
·    Lokal kortizon tedavisi,
·    ESWT tedavisi uygulanabilir.
 Terlik giyme veya çıplak ayakla yürüme semptomları artırabilir veya yeniden başlatabilir. Bu nedenle yataktan kalkarken ilk adımlar ağırlığı emen bir ayakkabı veya sandaletle atılmalıdır.

Sert zeminde yürümek zorunda olan hastalar darbe emici, yumuşak tabanlı ayakkabılar giymelidir. Atlet ayakkabıları, ark destekli ve sayası sert ayakkabılar yararlı olabilir. Yürüme ve sıçrama esnasında sert topuk vuruşlarından ve trambolin kullanmaktan kaçınılmalıdır.

Ayak tabanına kinesio-taping olarak tanımlanan bant destekleri, özellikle ilk adımda ağrısı olan bazı hastalarda yararlı olabilir. Bant hipoallerjen olmalı, çok sıkı olmamalıdır.

Bu uygulamalar 3-4 hafta içinde yararlı olmaz ise kortizon enjeksiyonu ağrı ve sakatlığı azaltmada yararlı olabilir. Kortizon enjeksiyonu dikkatli kullanılmalıdır. Tekrarlı enjeksiyonlar lif problemlerine neden olabilir ve plantar faysa yırtılmasına zemin hazırlayabilir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.