Hava Durumu

Ön'yargı'

Yazının Giriş Tarihi: 14.10.2018 07:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.10.2018 07:11

Yargılamak insanın doğasında vardır. Yargılarız, yargılanırız. Bazen doğru çıkar bu düşüncelerimiz bazen yanlış. Belki de böyle böyle toplumun yapısına sirayet etti bu yargı olayı. Mahkemeler kurduk, cezalar verdik... İnsanlık olarak hep yargıladık, yargılandık.

Hukuk, hak, adalet, kılı kırk yarma sanatıdır bir nevi. Öyle bir sanat ki insanın hayatını çizersiniz yeni baştan. Yani önyargının büyümüş, evrilmiş hali...

Devletler kuruldu, yargının iyisi kötüsü diye bir kavram ortadan kalktı. Önyargı artık hukuk oldu ve dedikleri doğrudan başka bir şey değildi. Kitaplar yazıldı, sistemler kuruldu. Doğru ve yanlış belirlendi. "İnsan en mutlu bu şekilde yaşar'' denildi ve böyle devam ediyor.

İnsanlara koyduğumuz ilk tanılar sonraki ilişkilerimize yön veren unsurlar. Yıkılması güç iyi veya kötü kalın duvarlar...

Bundan kurtulmalıyız. Birisinin size yanlış gelen hareketi olabilir ama iyice tanımak lazım. Derinine inmeden iyi midir, değil midir bilemeyiz.

"Bu yanlış mıdır? Doğru mudur?'' lafları artık insan elinden çıkıp yasa olduğunda bunun sebebi bizlerdik. Bunu biz kendimiz kabul ettik. "Toplumumuzda bu yasalar olmalı" diyenler. O cilt cilt hukuk kitaplarının içine inemediğimiz için belki de bazen doğruya karşı çıktık, yanlışa taraf olduk.

Çoğu devletlerdeki yargı, iyi bir insan gibidir. Herkese iyi davranır, alçak gönüllüdür. Bazı devletlerde ön yargılı insandan daha da canidir. Devletinin yasaları iyi olan, durumu veya bir insanı soruna kadar irdeler. İşin derinine inerken meraklı insanlara konunun ilerleyişine göre bilgiler verir. "Şuan durum böyledir. Ancak sonucu böyle olmayabilir'' der. İnsanlar durumun sonucunu düşünmeden 'bu böyledir', 'iyi yapılmıştır', 'en iyisini yapmışlar' derler. Bazen devlet insanları yanıltır, bazen insanlar devleti...

Bu durumlar böyle bir hengameyle sürer gider. Kimi söver, kimi sayar. Sonuçta herkesin bir yargısı vardır. Suçluyu halk da yargılar. Bir beygirin çevirdiği bu dolapta ön'YARGI'mıza sahip çıkmamız lazımdır. Beklemek, iyice tartıp, düşünmek gerekmektedir. Yoksa yaptığınız yanlış bir varsayım kötülüklere yol açabilir. Zaman belki adaletin keskin bir kılıcıdır.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.