Hava Durumu

Çiçek böcek

Yazının Giriş Tarihi: 11.02.2019 07:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.02.2019 07:21

 Bir çocuğun dünyaya gelmesindeki güzellik ne kadar da az şeyde var. Nadide, her zaman hakkıyla kavranamayan bir güzellik. Ama doğumun güzelliğinin farkında olmayan, olmayacak insanlar var. İnsanın içine doğumla beraber doğan o coşkuyu, anlamı, nadideliği eliyle itip üstüne toprak atan insanlar var. Bunu çocuğuna verdiği önemde görüyorsunuz.

 Görünürde her insan, anne, baba yeni doğmuş, daha düşünemeyen, muhtaç yavruya bağımlıdır. Ona bir nevi aşk beslerler. Ama görünürde...

  İnsan değer verdiği, aşık olduğu, sevdiği varlık için yapamayacağı şey yoktur. En azından öyle derler. Ama siz öyle sanın. Bazı anneler, sevdiğini sanan bazı babalar o kadar çok şey yapmıyorlar ki anlatmakla bitmez. Anlamak için o doğan çocuğun yerinde olmanız gerekir. Pardon, belki de o sevildiğini zanneden çocuklardan birisi de sizsinizdir. O zaman biraz bahsedilince durum az da olsa anlaşılır.

 Üzerine düşülen çocuğun, istenilen bir insan olabilmesi çaba gösterilir. Her anne baba (istisnalar kaideyi bozmaz) bunun için canla başla çalışmak isterler. Ama istenilen ebeveyn olamazlar. Kendilerinden o kadar çok feragat edemezler. Çocukları çok büyük adam olsun isterler. Yeri gelsin devlet yönetsin, yeri gelince en güzel kadınlar onu sevsin, yeri gelsin dünyaya dahi hükmetsin isterler. İyi bir insan olsun, güzel okullarda okusunlar, rahat yaşasınlar, istediklerini alsınlar... Daha neler neler. Kim istemez ki? Ama anne, baba kendilerini geliştirmez.

 Eğitim anne babadandır demiş bilginler. Eğitim okulda okutulan kitap değil. Okulda okuduğu, yanına kâr kalan bir eğitim. Kendini bir şekilde geliştirememiş ebeveynler, çocukları için kendilerinde olmayan şeyleri istiyorlar. Çocuğun geleceği anne-babasının yaşamına eşdeğerdir. Nesil devir daim ettikçe eskilerin yerini aratmayan yeniler gelecek.

 Biraz da eski büyük insanların demek istediği açık. Sen neysen evladın odur. Geniş bir şekilde düşünmeye başlandığında daha anlaşılır oluyor. Eğer çocuğun başbakan olsun istiyorsan bir anne-baba olarak devlet yönetmesini bilecek kadar bilgi birikimine sahip olmak zorundasın. Devlet yönetmenin hasletlerine çocuğundan önce sen sahip olmalısın. Çocuğundan önce sen matematiği iyi bilmelisin ki çocuğun iyi bir mühendis olsun. Çocuğundan önce sen insanları iyi anlayıp, sahtekarlara kanmamayı bilmelisin ki çocuğun kimseye kanmasın. Yani eskilerden büyük insanlarımız bizim yerimize bunları da düşünerek yol yordam göstermişler. Bunları bizlere belirterek lütfetmişler.

 Aslında bu bahsedilen şeyler hep bilinen şeyler. Bir anne-baba elbette bu durumlara dikkat ediyor. Ancak bazı zaman oluyor ki her işin telaşı insanın yemek yemesini dahi unutturuyor. Kolay olmayan hayatta tabi ki kolay olmayan şeyler bunlar.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.