Hava Durumu

Türkiyenin gastronomi ile imtihanı

Yazının Giriş Tarihi: 11.08.2018 07:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.08.2018 07:27

Mesleğimize gönül veren yeni adaylardan, gastronomi çalışmalarımın tamamından da anlaşıldığı üzere ülkemizin gastronomi alanında gelişmesini ve bu bölüme yoğun ilgi duyan öğrencilerimizin varlığından çok memnun ve umutlu olduğumu belirtmek istiyorum.

Ülkemizde gastronomi bölümünün birçok şehrin üniversitelerinde yer bulması Türk mutfağının eskisi gibi değer kaybettiğine değil aksine hızla geliştiğine işarettir.

Ancak yine Türkiye'nin acı bir gerçeği olan bu bölümdeki yatırımların eksik olduğunu bilmek, bir de eğitimcilerin ve akademisyenlerin bu bölümlerden mezun olmadığını bilmek beni derinden yaralıyor. Çünkü sizlerin mutfak sanatları alanında aldığınız eğitimlerin bir fen, edebiyat mezunu veya bin zorlukla atanan bir sınıf öğretmeni tarafından veriliyor olmasından daha acı verecek bir şey olmazdı herhalde Türk mutfağına.

Çok okul mutfağı gördüm ben hepsinde de neredeyse sorunlar aynıydı... Bir türlü tamamlanamayan mutfak ekipmanları, yanmayan ocaklar, kesmeyen bıçaklar ve daha birçok eksik. Sizler için bu durum biraz sancılı geçecektir. Fakat şartlar ne olursa olsun iyi birer aşçı olduktan sonra kesinlikle akademisyenlik yolunda ilerlemelisiniz. Çünkü o kadar çok aşçı var ki size düşen görev bir restoranda aşçılık yapmak değil, o restoranlara okullu ve gerçek tecrübeli aşçılar yetiştirmek olmalıdır. Türk mutfağının kurtuluşu da biraz buna bağlı diye düşünüyorum. Mesleğimizin birçok dalında görev yapan alaylı ustalarımız var bilirsiniz...

Hepsi öğrenmenin bütün sancılı süreçlerini atlatmış ve icra ettiğimiz bana göre kutsal mesleğimizde ömür tüketmişler. Gittikleri her işletmede ustalık belgesi engeline takılmışlar. Bu yüzden gecelerce meslek okullarında evlerinden uzak ve çocuklarından ayrı ne olduğu belli olmayan anlamsız eğitimlerde zaman geçirerek ustalık belgesi edinmişler.

 Peki ya sonra bu belgeleri var diye fazlamı kazanmışlar? Ya da bu belgeye sahipler diye daha fazla saygımı görmüşler? Maalesef hayır... Sizin burada sorgulamanız gereken soru aslında şu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın dayattığı ustalık belgesi için o kadar mücadele eden alaylı mutfak duayenlerinin bol olduğu ülkemizde, biz aşçılık eğitiminin lisans bölümünde okurken neden bu profesyonellerden eğitim almıyoruz da, bize yumurta kırmayı bilmeyenler bazı kitaplardan eğitim vermeye çalışıyorlar?

Madem bu belgeleri kullanamayacaklarsa ya da sadece çalıştıkları işletmelerin gönülleri olacak diye bu belgelere sahip olmalarını neden dayattınız ve bu hayat mücadelesi veren değerli mutfak sanatçılarının zamanını çaldınız demeden de geçemeyeceğim. Bu yüzden her birinizin gastronomi mezunu akademisyenler olmanız Anadolu mutfağının ve efsane mutfak kültürümüzün yaşamaya devam etmesindeki tek çözüm olduğuna inanıyorum. Aksi halde şuan içinde bulunduğunuz acımasız durumun sizlere bir şey katmadığını ve sizlerin mutfak dünyasını sadece sosyal medyadan takip ederek uyguladığınızı maalesef ki yakından takip ediyorum. Bu şekilde mezun olup aşçılık için başvurduğunuz her işletmedebirer gastronomi mezunu bulaşıkçılar olarak işe başlayacak olmanız içimi karartıyor. Bir atasözü var hepimizin bildiği "çıraklığını yapmadığın işin ustalığını yapamazsın" diye.

Sizler için hazırladığım harika bir yemeğim var birlikte hazırlayalım mı?

TAVUK BEĞENDİrça kemiksizt

avuk but
1 su bardağı zeytinyağı
3 yemek kaşığı soya sosu
½ limon suyu
6 diş sarımsak - ince kıyılmış
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı kimyon
 
Beğendi için malzemeler
3 - 4 adet bostan patlıcanı
3 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı tepeleme un
1,5 su bardağı süt
Tuz
Karabiber
½ su bardağı eski kaşar - rende
Muskat - rende

HAZIRLANIŞI

Marinasyon için;
Derin bir kapta marine için olan tüm malzemeleri iyice karıştıralım, ardından tavukları içine koyup iyice marine edelim. Üzerini kapatıp 20 dakika buzdolabında bekletelim.
Patlıcanları közleyip bir tencerede tereyağını eritelim, unu ekleyip kısık ateşte altın rengine dönene kadar kavurup ateşten alalım. Közlenmiş patlıcanları unlu karışıma ekleyelim. Tencereyi tekrar kısık ateş üzerine alıp, karışımı ezerek hepsini birbirine iyice yedirelim. Ardından üzerine rende kaşarı ekleyerek karıştıralım. Tencereyi ateşten alıp hazırladığımız beğendi karışımını bir fırın kabına dökelim. Üzerine tuz, rende muskat ve ılık sütü ekleyerek hafif karıştıralım, kıvamlandıralım.
Tavayı ısıtalım, tavukların iki yüzünü pişirelim. Pişen tavukları kesme tahtasına alıp ince dilimler halinde keselim. Bir servis tabağına altta beğendi, üstte tavuklar olacak şekilde yerleştirip sıcak servis edelim afiyet olsun.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.