Hava Durumu

Sağlıklı beslenmede dikkat etmemiz gerekenler

Yazının Giriş Tarihi: 18.08.2018 08:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.08.2018 08:42

Yine bu yazımda sizlere mutfağımızda dikkat etmediğimiz ama çok önemli olan gıdalarımızla zararlı etkileşen kullandığımız ekipmanlardan ve zararsız zannettiğimiz gıda ambalajlarından bahsetmek istiyorum.

Aslında pek önemsemediğimiz bana sorarsanız hayati önem arz eden bu konu birçoğumuzun umurunda bile değil.

Ancak birde bebeklerimiz varsa evde bu yazı sizi ilgilendiriyor....

Mutfağımızda temizliğe önce plastik saplı çatal bıçaklardan ve plastik saklama kaplarından başlıyoruz.

Genellikle bir sürü kimyasallar kullanılarak yapılan bu gereçler yediğimiz yemeklerin sıcaklığı ile birlikte hemen can alıcı harekete geçip bizleri zehirliyorlar.

Daha sonra yemek koydumuz tabaklarımızın orta kısmının yani yemeğin temas ettiği noktanın yazısız veya çeşitli süslemelerin olmamasına dikkat etmeliyiz.

Yine yemeğin sıcaklığı ile çözünen o kimyasal mürekkepler midemizde hayat buluyorlar.

Zamanla silindiğini biliyoruzdur.

Ancak neredeyse hepimiz yıkanmaktan aşındığını düşünürüz .

Yok öyle değil o iş...

Yemeğin sıcaklığı zamanla parça parça eritiyor o boyaları ve büyük rahatsızlıklara yakalanmamak için zaman kaybetmiş olabiliyoruz..

Neredeyse hiç dikkat etmediğimiz bir konuda mutfak gereçlerinde çelik veya cam gereç kullanımı...

Kesinlikle plastik gereçlerden uzak durup,emaye kaplı veya cam malzemelerden yapılan gereçler kullanmalıyız. Hiç olmadı silikon kullanalım.

Ancak tekstil,ahşap,karton ve plastik kullanımı gıda ile kimyasal etkileşim sağladığından bu bizim için zehirlenmekten öteye geçmiyor.

Bu durum dışarıdan alışverişlerimiz içinde geçerli ...

Mesela pastörize edilmiş süt yerine günlük cam şişe süt alabilirsiniz.

Bu çok zor olmamalı ...

Zaten markete gidip almaya karar vermişken neden kendimizi zehirlemek için bu kadar ısrar ediyoruz?

Aslında biz pazardan meyve alıp evde bozulana kadar tüketmeyip çöpe atan , daha sonra akşam yemeği için içeçek menüsünü marketten hazır meyve suyu ile tamamlayan bir halk olduğumuz için söylediklerim biraz yorucu ama bu gerekli ve şakaya getirmeyecek kadar dikkat gerektiren bir problem...

Karton ambalajlarda (meyve suyu-süt vb) zamanla gıdaya göç eden kimyasal kalıntıların olduğunu biliyorum.

Bu süreç daha dolum sırasında başlıyor ve o ambalajlar nakliye ve raf süresince her hareket ettiğinde bu kimyasal göç gerçekleşiyor ve maalesef bizlerde tüketiyoruz.

Yani evde 3 gün zor dayanan bir vişnenin nasıl olurda karton bir ambalaja girdikten sonra 3 yıl ömrü uzar anlaşılır gibi değil.

Kendimize haksızlık etmeyelim ve bir katı meyve sıkacağı ile işi bitirelim.

Ve her gün istediğimiz meyve suyunu kendimiz yapalım.

Sizler için seçtiğim harika bir yaz tarifim var

MUZ SORBESİ

MALZEMELER

5 adet olgun muz

1,5 yemek kaşığı bal

9-10 adet ceviz içi

HAZIRLANIŞI

Muzların kabuklarını soyun. Kabuğunu soyduğunuz muzları orta büyüklükte dilimleyin.

Dilimlediğiniz muzları buzdolabı poşetine aktarın. Dondurucuda bir gece donmaları için bekletin.Donan muzları çıkarın. Oda sıcaklığında birkaç dakika bekletin.Ardından robotunuza ya da blender'ın içerisine donan muzları aktarın.Muzları yavaş yavaş ezmeye başlayın. Belli aralıklarla kenarda kalan muzları spatula yardımıyla içeriye alın.Muzlar, kremamsı bir kıvam alacaktır. Bu kıvamı aldığında içerisine son olarak balı ilave edin ve iyice karıştırın.Dilerseniz bu şekilde kremamsı bir şekilde kaselere aktarabilir, üzerini cevizlerle süsleyerek servis edebilirsiniz.Daha soğuk tüketmek isterseniz hazırladığınız karışımı bir kaba aktarın. Üzerini cevizlerle süsleyin. 15 dakika daha dondurucada bekletin. Ardından servis edin. Afiyet olsun.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.