Hava Durumu

Nar nar olalı böyle zulüm görmedi

Yazının Giriş Tarihi: 24.11.2018 07:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.11.2018 07:51

Ben çocukken nar yediğimde, bir tanesi bile yere düşünce annem çok kızardı ve bana toplatırdı düşürdüğüm nar tanelerini.

Nar cennet meyvesidir, yere düşmesi günah diye.

Bu arada Şanlıurfalı olduğum için nar tüketimininde bol olduğu bir bölgede yaşamış olmanın verdiği bir rahatlıkla yazıyorum bu yazıyı... Dünyanın en büyük nar bahçelerinin olduğu ülkemizin güneydoğu bölgesinin Urfa şehrinde geleneksel mutfak menülerinde oldukça yeri vardır narın ve nar pekmezinin. Ancak Urfa'da nar ekşisi ile çiğköfte bir kere bile buluşmamıştır.

Yani kandırılıyoruz...

Bir litresini üç liraya satın aldığımız ve üzerinde nar ekşili sos yazan şişelerin içine de o mucize nar tanelerinin girdiğini düşünmüyorum. Çünkü Urfa'da Şire Pazarı vardır ve organik nar pekmezi satarlar. Kilo fiyatı yaklaşık altmış liradan başlar. Piyasadaki nar ekşili sos denilen olay limon tuzu ve şekerin kaynatılması ile elde edilen bir karışımdan ibarettir. Tabiiki bu hassasiyete özen gösteren markalar var ancak üç liraya litresini satın aldığımız nar ekşili sostan ne bekleyebiliriz ki?

Narın saymakla bitmez faydalarını neden sıkça tüketilen bir zehir haline getirdiniz kardeşim? Bunu yapanlara da bu soruyu sorun bilmeyeceklerdir! Çünkü menfi duyguların insan sağlığının önüne geçmeye başladığı günlerin tarihi bayağı eskidi ülkemizde.

Nar insan sağlığı için yeryüzündeki en kutsal meyveler arasında bana sorarsanız. Çok güçlü bir antioksidan olmakla birlikte yine içinde, kalsiyum var, potasyum var B1-B2 vitaminleri var, fosfor var, C vitamininden de zengin, kalp ve tansiyona da iyi geliyor...

Yahu kardeşim neden iyi olan her şeyi bozmaya yemin etmişsiniz anlaşılır gibi değil. Nar pekmezi yapıp aylarca saklayabiliyoruz ve katkısız olarak da sadece nardan üretebiliyoruz. Peki neden bunu zehire döndürmek için bir mücadele içindesiniz?

Empati bile kurulamayacak bir durum doğrusu.

Her köşe başında ve bütün marketlerde aslına uygun olmayarak satılan endüstriyelleşmiş makyajlı bulgur diye adlandırdığım çiğ köftenin yanında bolca tükettiğiniz nar ekşili sos siz farkında olmadan damağınızın şifrelerini bozuyor.  Aslında tadı olması gerekenin dışında olan bu bulgur karışımının, gerçek tadını anlamanızdan sizi uzaklaştırmak adına daha baskın olan nar ekşili sos denilen bu karışımla süslenmesi hoşunuza gitmemeli aksine tüketmemelisiniz.  Biz tükettiğimiz için birileri üretmeye ve insan sağlığı ile gözünü kırpmadan oynamaya devam edecektir. Aslında sağlıklı beslenme hassasiyetinin bilinci her bireyin ilk şartı olsa, bu kadar yapay ve gerçekten uzak ürünler hayatımızı meşgul etmezdi.

İnsanların cebindeki paraya sağlıkları ile oynama pahasına göz dikmek ne vicdana ne de ahlaka sığmaz bir duygudur. Böyle düşünen herkesin önüne geçmek için yapmamız gereken tek şey atalarımızın beslenme biçimlerini hatırlayarak hayatımıza tekrardan yerleştirmek olmalı. Nar ekişili sos demek aslında zehirleniyoruz demek ile aynı şeydir. Sizlerle bu tür endüstriyel ürünlere mağlup olmamanız için evde uzun ömürlü ve kolay hazırlanan nar pekmezi tarifimi paylaşmak istiyorum.

Nar ekşisi ve nar pekmezinin arasındaki tek fark narın ekşi ve tatlı olması ile alakalıdır.

MALZEMELER

Nar ekşisi için 5 kg ekşi nar

Nar pekmezi için 5 kg tatlı nar

HAZIRLANIŞI

Narları kabuklarından ayırıp bütün beyaz zarlarını da çıkaralım. Beyaz zarlarının kalması yapacağımız nar ekşisi ya da pekmezi için acı bir tat oluşturacaktır. Tanelediğimiz bütün narları bir tül içersinde bohça biçimine getirip, bir merdane ya da tokmak ile suyunu çıkaralım. Elimizide kullanarak son sıkma işlemini tamamlayalım. Çıkardığımız nar suyunu bir tencereye alıp yaklaşık 4 saat kaynatalım. Uzun süre kaynadıktan sonra kendi şekeri nar suyunun kıvamlanmasına sebep olacaktır. Tencereden bir kaşık alıp bir tabağa koyarak soğutalım. Pekmez kıvamına geliyorsa hazır demektir. Nar ekşi ise nar ekşisi, nar tatlı ise nar pekmezimizi hazırlamış oluruz. Cam şişe veya kavanozda, dolapta uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.