Hava Durumu

Isıl işlem görmüş etlere dikkat!

Yazının Giriş Tarihi: 29.12.2018 07:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.12.2018 07:06

Eskiden hatırlar mısınız? Sucuk mevsimi vardı...

Babalarımız tanıdık bir kasaba kış sezonunda tüketelim diye sucuk siparişi verirdi ve kasap sucuğu hazırlayıp önce tattırırdı ve beğeni sağlanırsa bağırsak içini doldurup kendi dükkânın da bizim için kuruturdu. Peki, ne oldu da bu gelenekten uzaklaşıp işlenmiş etlere yöneldik dersiniz?

Sonuç yine aynı kolaya kaçtık evet kolaylaştırdıkça kendimizi zehirledik ya da buna müsaade ettik.

Geleneksel yöntemlerle hazırlanan sucuk vs. gıda ürünlerinin bizlere faydaları saymakla bitmezken neden kendimizi ve çocuklarımızı zehirlemeye devam ederiz bu da anlaşılır gibi değil.

Kasap amcalarımızın yaptığı sucuklar neden faydalı biliyor musunuz?  Çünkü doğal süreci ile fermantasyon geçirdiği için haliyle probiyotik açısından da çok zenginleşiyor. Yani etin eski halinden daha da faydalı olduğu bir işleme biçimi bu aslında. Bu faydalı mikroorganizmalara günümüzde çok mu çok ihtiyacımız olduğu kesin.

Peki, endüstriyel işlenmiş et ürünlerinin ne kadar zararlı olduğunu yıllardır anlatan uzmanları ne kadar dikkate aldık veya alıyoruz. Tabii ki hiçbir zaman...

Endüstriyel yöntemlerle işlenen et ürünlerinin kendi öz halinden çok daha zararlı olduğunu bilmenizi isterim. Çünkü doğal mayalanma sürecinin yaşanmadığı işlenmiş et ürünlerinin birde proteinleri ısıl işlemlerle parçalanarak yok ediliyor. Açıkçası mideyi doldurup kendimizi zehirlemekten başka bir işe yaradığı yok. Yine ucuz yöntemlerle ve emek gücünden kaçarak hazırlanan (uygun değer-ısıl işlem) bu etler mayalama süreci için bir yere ve olgunlaştırmak için zamana ihtiyaç duymazlar.

Birde bağırsak masrafını da kimyasal zarlarla en ucuza indirirler. Bizde bu zehirleri et diye çocuklarımıza ve kendi kendimize afiyetle yediririz.

Probiyotik açısından yok denilecek kadar fakir olan bu etlerin bunun yanı sıra hastalık yapıcı bakteriler bulundurması da çok olağan bir durum. Çünkü doğal mayalanma süreci geçirmeyip ısıl işlem gören bu etler de maalesef faydalı bakteri olan probiyotiklerin öldüğü kesindir. Çünkü o kadar katkı maddesi bende olsa bende bozulmam ve ölmem.

Doğal yöntemlerle hazırlanan sucukların ömrü çok uzun değildir bu da çok sağlıklı olduğunu göstermektedir. Ancak endüstriyel et ürünlerinin bozulma özelliğini bile kaybettiği kesindir.

Çünkü bu ürünlerin içindekiler kısmını okuyunca sizde göreceksiniz ki içersinde nitrat, benzoat gibi tehlikeli kimyasallar bulunuyor.

Eğer geleneksel yöntemlerle hazırlanan faydalı et ürünlerine ulaşamıyorsanız ki ulaşabilirsiniz.

Isıl işlem gören kimyasal yüklü ürünleri de tüketmemenizi öneririm.

Ayrıca nitrat koruyucusunun midedeki asit ile birleştiği zaman kanserojen maddeye dönüştüğü yıllar önce kesinleşmişti.

Sizlere tam mevsimi iken Ege mutfağından bir yemek hazırlamak istiyorum mutlaka deneyin...

KALAMAR DOLMASI

Malzemeler

2 adet kalamar tüp

1 su bardağı pirinç

2 su bardağı su

2 diş sarımsak

1 küçük boy soğan

1-2 dal maydanoz

1-2 dal dereotu

Karabiber

Tuz

Zeytinyağı

PİŞİRME ÖNERİSİ İÇİN

Un

Zeytinyağı

ÜZERİ İÇİN

50 gr tereyağı

1 tatlı kaşığı pul biber

HAZIRLANIŞI

Öncelikle iç harcı için önceden ısladığımız pirinci zeytinyağında ince kıydığımız soğan ve sarımsak ile kavuralım. Daha sonra baharatları ekleyip suyunu ilave edelim ve pişirelim. Pişirme işlemi tamamlanınca ince kıydığımız otları iç harcına ekleyip karıştıralım. Tüp kalamarların iç kısmını bu harç ile doldurup kürdan ile uç kısmını kapatalım. Önce una bulayıp daha sonra her yerini zeytinyağı ile ıslattığımız kalamarları ızgara tavada her yerini pişirecek şekilde ızgara edelim. Bir tavada tereyağını kızdırıp pul biberi yakalım ve ızgara ettiğimiz kalamarların üzerine döküp servis edelim afiyet olsun.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.