Son zamanlarda çok popüler olan ve nerdeyse çocuk-yetişkin herkesin yediği ilgi duyduğu ve bir kültürün katili olan yeni model çiğ köftecilik türedi.
Çok arkadaşıma anlatıyorum; sakın dışarıda çiğ köfte yemeyin diye 'Sen yaptın da biz yemedik mi?' diye bir anlamsız savunmaya geçiyorlar.
Hani 'kör yürüyerek Bağdat'ı bulmuş' diye bir deyim var ya işte tam da bu konuda hayat buluyor.
Yani sen bize çiğ köfte yapmazsan kendimizi zehirlemeye devam ederiz tehdidi yerine çiğ köfte yapmayı öğretmemi isteseler daha anlamlı olmazmıydı?
Neyse gelelim asıl konuya...
Çiğ köfte Şanlıurfa yöresine ait bir ana yemek aslında...
En güzelini kadınlar yapar ve koca bir ailede en iyi çiğ köfte yapan bir erkek vardır... O da assolisttir. En son sahneye çıkar, çoğu zaman da sadece jüri başkanlığı görevinde bulunur.
Daha çok çat kapı gelen misafire hemen yoğurulup bir kapanış yemeği niteliğinde değerlendirilen çiğ köfte maalesef adını duyurdukça kalpazanlarını da çoğalttı.
Bir gün annem beni ziyarete geldiğinde ne dedi biliyormusunuz?
"Çiğköftemiz buraya gelmiş rezil olmuş..."
Evet haklıydı.
Şanlıurfa'da ev dışında çiğ köfte satılması yöre halkına göre ayıptır ve kimin kapısını çalıp çiğ köfte istediğimizi söylesek hemen yapılır.
Çiğ köftenin bir başka özelliği ise yoğurulup hazırlandıktan sonra en fazla 15 dakika sonra tüketilmiş olmasıdır.
Eğer çiğ köfte etsiz ise 1 saat gereklidir. Gelin dışarda, her köşe başında satılan çiğ köftenin ne olduğunu konuşalım...
Ben ona bulgur pilavı diyorum.
Çünkü ancak bulgur pilavı 1 günden fazla dolapta dayanır... Kaldı ki bu çiğ köfte 1 hafta dolapta beklediği yetmiyormuş gibi sonraki hafta bir miktar yoğurt ile yoğurulup tekrar satışa sunuluyor.
Şöyle düşünün ekmek ile çiğ köftenin hammaddesi aynı... Yani biri iki günde küflenmeye başlarken bir diğeri nasıl 2 hafta dayanıyor?
Sizlere şiddetle tavsiyem dışarıda çiğ köfte yemeyin!
Siz yedikçe onlar satmaya ve insan sağlığı ile oynamaya devam edecektir.
Halbuki çiğ köfte yapmayı öğrenip, evdeki misafirlerinize güzel ziyafetler yaşatabilirsiniz.
Bu sayede de Anadolu'nun bu muhteşem kültürünün bir hiç uğruna yok olmamasında büyük katkınız olmuş olur.
Elbette herkes çiğ köfte yoğuracak diye bir şey yok. Ancak dışarıda yediğiniz (Satılması yöre halkına göre ayıplanır) çiğ köfte midenizin yapılanma ayarlarını bozmaktan öteye geçmeyecektir.
EKİNEZYA ÇAYLI TAVUK BONFİLE
MALZEMELER
500 gr piliç bonfile
1 adet limon
2 dal ekinezya yaprağı
½ dal taze kekik
150 gr mantar
150 ml krema
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz karabiber
HAZIRLANIŞI
Tavuk etini jülyen kesip tereyağında soteleyelim. Ekinezya yaprağı, limonun suyu, limon dilimlerini ve mantarı ekleyip iyice pişirelim baharatlarla tatlandırıp taze kekikle süsleyerek servis edelim.