Hava Durumu

Fermantasyon mucizesi

Yazının Giriş Tarihi: 08.09.2018 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.09.2018 06:30

Bildiğiniz gibi artık sirkemizi kendimiz yapmak yerine hazır ve çok ucuz satılan sirkeleri alıp evimize götürüyoruz.

Önce bilmediğimiz onlarca faydası bulunan doğal fermantasyon geçirmiş meyvelerden yapılan sirkelerin, hazır şişelerde koruyucu maddelerle bekletilen sirkelere nazaran maalesef bizlere bir fayda sağlamadığını bilmemiz gerekiyor. Aksine böylesine mucizevi bir sıvıyı kendimizi zehirlemek için satın aldığımızı maalesef bilmiyoruz.

Anadolu mutfağında yüz yıllarca fermantasyon ve salamura teknikleri kullanılmasının sebebi hem bu doğal yöntemlerin sağlımıza olan faydaları, israfı önlemek ve ve yiyeceklerin uzun süre korunmasında etkisi olmasıdır.

Peki sirkenin ne faydaları var vücudumuza dersiniz?

İçersinde magnezyum,potasyum,fosfor,bakır, demir,florin ve milyonlarca probiyotik bulunduran sirkenin böcek sokmalarına karşı vücutta bir koruma kalkanı oluşturduğunu biliyormuydunuz?

Peki düzenli tüketilirse şeker hastalığına yakalanma riski ortadan kaldırdığını?

Gece yatmadan önce içtiğimiz suya karıştırınca kan şekerimizi yüksekse düşürdüğünü ve dengelediğini?

Metabolizmayı hızlandırdığını?

Her sabah aç karnına içtiğimiz suya bir kaç damla damlatırsak kilo vermeyi kolaylaştırdığını?

Salatalık suyu ile karıştırılıp pamukla uygulanarak yüzlerdeki kırışıklıkları giderdiğini?

Bir bardağın içinde kabartma tozu ile karıştırılıp kepeklerden kurtaran bir şampuan olduğunu?

Peki ayaklarımızın dinlenmesi ve asla kokmaması için ayaklarımızı 20 dakika dinlendireceğimiz bir suya karıştırılıp uygulandığını?

İşte yüzyıllarca bu işlemler gelişmiş teknoloji yokken ve kimyasal ürünler henüz keşfedilmemişken doğal fermentasyon geçirmiş ürünlerle yapılıyormuş.

Ancak market raflarından aldığımız ve içinde strik asit bulunan sirkelerden asla bu faydaları alamayız. Çünkü markette satılan sirkelerin çok yüksek ısılara maruz kaldığını ve yapımını kolaylaştıran bir sürü endüstriyel yolların kullanıldığını biliyorum. Bu sirkelerinde maalesef yukarda bahsettiğim özelliklerini kaybettiğini söylemek isterim.

Bizim yaptığımız sirkeler oda sıcaklığında ve 2. ay sonunda tüketime hazır hale gelirken, bu sirkeler maksimum 20 günde raflara yerleşiyor. Bu da doğal bir fermantasyon süreci geçirmediğini gösteriyor.

Mandalinanın bile sirkesi yapılıyor... Ancak pazardan aldığımız mandalinaları biraz porsuyunca çöpe atıyoruz... Neden? Çünkü birileri bizim için zehirli sirkeler hazırladığı için.

Aslında Anadolu mutfağında salamura ve fermantasyon tekniklerini henüz buz dolabı yokken bulmuşlar ve yiyeceklerin bozulmaması, israf olmaması için kullanmışlar.

Biz şu zamanda neden yapamayalım ki? Oysa bir sirkeyi hazırlamak markete gidip onun hazırını almaktan daha kolay... Ben kendi mutfağımda kendi sirkemi yapıyorum ve düzenli bir biçimde tüketmeye gayret gösteriyorum.

Sizlere yeni yaptığım ve tam zamanı olan armut sirkemin tarifini vermek istiyorum ve kesinlikle tavsiye ediyorum.

Malzemeler

5 kiloluk cam kavanoz

4 lt içme suyu

7 adet doğal ve ilaçlanmamış armut

½ çay bardağı doğal fermantasyon geçirmiş sirke veya sirke anası

1 tatlı kaşığı bal

Eser miktarda rafine edilmemiş tuz

Hazırlanışı

Öncelikle cam kavanozu bir tencerede kaynayan suda 10 dakika kaynatın,kurulayın ve soğutun.

Daha sonra yarısından 1 parmak eksik olacak şekilde armut parçaları ile doldurun. armut ilaçlanmamış ve mumlanmamış olmalı! Önceden sirke anası varsa kavanoza ilave edelim yoksa yarım çay bardağı sirke ilave edelim. Tuzu ve balı da ekledikten sonra suyunu ekleyelim. Üzerini bir tülbent ile kapatıp lastikle ağzını sıkıştıralım. Ortalama 20 derece oda sıcaklığı ve karanlık olan bir yerde bekletelim.

İlk bir ay her gün ağzını açıp sadece bu iş için ayrılmış bir kaşık ile karıştıralım. 2. ayda ise haftada bir kere ağzını açmadan kavanozu sallayarak karıştıralım. Üzerinde ve etrafında küçük sinekler oluşmaya başlamış ise sirkeniz olmuş demektir. Sirkenizin üzerinde jel gibi bir tabaka oluşacaktır. Bu tabakanın adı sirke anasıdır. Bir kavanoza sirke koyup, sirke anasını yıllarca saklayabilir ve bir sonraki sirke yapımında bal ve sirke eklentileri yerine kullanabilirsiniz.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.