Hava Durumu

Şimdi o telefonu sessizce yere bırakın

Yazının Giriş Tarihi: 14.10.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.10.2021 07:30

Gittikçe bizi bireyselleşmeye yönelten günümüz dünyasında, tebessüm etmeyi unutmuş durumdayız maalesef. Hatta bırakın tebessüm etmeyi karşımızdaki ile konuşurken göz temasından bile kaçınır olduk.

Kendimiz için o çok değerli zamanımızı kimselere ayıramaz olduk. 

Çevremde gözlemlediğim bu iletişim kopukluğu oldukça dikkatimi çekmekte. Müşteri tarafından yöneltilen sorunun cevabı, yaptığı işten kafasını kaldırmayan esnaf tarafından veriliyor. Bu arada bu müşteri, para üstünü cüzdanına koyduğu gibi kolay gelsin, iyi günler bile demeden direkt dükkândan çıkan müşteri ile aynı müşteri.

İş yerlerinde günaydınsız sabahlar... Evlerde, aile sohbetlerinde, 'Nasıl geçti gününüz?' sorusuna, gözler telefonda kesik yanıtlar...

Diyorum ki: Acaba bu hayatı çok acele, fütursuzca mı yaşıyoruz? Günümüz dünyasında teknoloji ile beraber her şey daha da kolaylaşırken, çevremiz ile iletişim kurmanın aynı hızda zorlaşması kulağa çok tuhaf geliyor öyle değil mi?

Artık neredeyse tüm günlük faaliyetlerimizi her ne kadar makineler yapıyor olsa da telefonumuz ile birçok işimizi halledebiliyor olsak da, insan her daim insana muhtaç... Değil mi ki dertleşmeye bir dosta, ağlamaya bir omuza, sevincimizde bir tatlı gülümsemeye ihtiyaç duyuyoruz; o halde hepimiz o iki kelama muhtacız.

Ve ne yazık ki, madde ile tanımlanan hiçbir şey bu ihtiyacı karşılayamıyor. Oysaki göz teması kurmak, gülümsemek, sağlıklı bir iletişimin başlıca unsurlarındandır. Ve bizim o küçük ekranların içinde sürdürmeye çalıştığımızdan çok daha değerli hayatlarımız var.

Bundan dolayıdır ki bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı olduğu bir kültürümüz; bir tebessümün sadaka sayıldığı bir dinimiz var.

İnsanı insan yapan lisanıdır, kelamıdır.  Toplumu toplum yapan ise içinde barındırdığı fertlerin birbirleriyle kurduğu iletişimdir. Bu muhabbettir bizi bir kılan, bağımızı daha güçlü kılan.

O halde birisi ile iletişim halindeyken ne ile ilgileniyorsanız o anlığına onu bir kenara bırakın ve tüm dikkatinizi karşınızdakine verin. Çünkü o kişi, bilmediği bir konu hakkında doğru bilgiyi öğrenmek için veyahut deneyimlediği bir olayı paylaşmak için SİZİ seçmiş. Dolayısıyla o kişi için önemlisiniz.

İşimizi daha kolay kılanlara bir teşekkürü, sabahlarımıza ortak olanlara bir 'günaydın'ı, bizimle muhatap olan her kim ise bir tebessümü çok görmemeliyiz. Sağlıklı kurulan iletişim ile hem sosyal ilişkilerimizi hem toplumsal bütünlüğümüzü daha güçlü kılabiliriz.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.