Hava Durumu

Psikolojik sağlığın hayatımızdaki önemi

Yazının Giriş Tarihi: 03.03.2022 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.03.2022 05:04

İnsan vücudunda tüm organların sağlığından daha önemli bir yer var ki vücudun diğer kalan tüm kısımlarını etkilemektedir. O kısım ise zihinsel sağlığımızdır. Tüm yaşamsal fonksiyonlarımızı önemli derecede etkileyen, tüm sistemimizin merkezi, nörolojik tarafımız bizi yönetmektedir. Bu oldukça önem arz eden yöneticiyi ise dikkate almakta yarar var.

Günümüz toplumunda eğitim seviyesinin yükselmesi ve ekonomik koşullar sebebiyle çalışan nüfus oldukça artmış bulunmaktadır. Dolayısıyla strese bağlı hastalıklar da söz konusu artış ile doğru orantılıdır. Gün içinde karşılaşılan problemlere çözüm üretme potansiyeli günümüz insanını iş sektöründe daha vasıflı yapmakta; fakat kişinin kendi yaşam kalitesini düşürmektedir. Sağlıklı bir insan zihninde saatte ortalama 5000-7000 arası dosya açılır. Bu dosyaların herbiri bir düşünceyi barındırır. Sağlığımızı risk altında tutan dosyalar ise kapatılmayanlardır. Düşünceler, kişiye hizmet etmeyi sonlandırınca kişi tarafından bırakılmalıdır. Zira fazlalık yapan tüm düşünceler, zihinsel dengeyi olumsuz yönde etkilemekte ve psikolojik rahatsızlıklara yol açmaktadır. O halde zihinsel denge nasıl sağlanabilir?

İş yaşamında ve ya sosyal hayatta gün içinde karşılaşılan olumsuzlukları, günün tamamına aksettirmeyerek. Hayattaki tüm roller ayrı bir görev ve sorumluluk taşımaktadır. Aynı zamanda tüm görevler de ilgili mekânlara tâbidir. Zihinsel sağlığın korunması adına bu ayrım yapılmalıdır. Bulunulan yerde kişi stres seviyesinin yükseldiğini fark ettiğinde nefes egzersizi yapabilir veyahut bulunduğu ortamı değiştirebilir. Fakat yönetilemeyen bir stres seviyesi varsa ilgili hekimin gözetiminde olunmalıdır.
İnsan kendini gözlemleme gücüne sahip bir varlıktır. Anatomik ve psikolojik sağlık, bilinçli olarak analiz edildiğinde olası tüm ihtimaller doğru değerlendirilip gerekli tedavi yöntemlerine başvurulmalıdır.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…

Hoşça kalın…

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.