Hava Durumu

Othellosendromu

Yazının Giriş Tarihi: 23.12.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.12.2021 06:30

Othello Sendromu terimi ilk kez İngiliz psikiyatrist John Todd tarafından kullanılmakla birlikte ismini ünlü yazar Shakespeare'in Othello isimli oyunundan alır.

 Tiyatro oyunundaki Othello ve karısı Desdemona birbirlerini büyük bir aşkla sevmektedir. Ancak İago, Othello'ya karşı kinlidir.Othello'nun karısına ilk hediyesi olan mendili karısı Desdemona kaybetmiştir.
Othello, karısının mendili kaybetmesinden kuşkulanmaya başlar. Mendili bulan İago, Othello'nunDesdemona'ya olan güvenini zedeleyecek bir plan kurar.

İago'nun planı sonucunda Othello, karısının onuCassio ile aldattığından şüphelenir. İçindeki kıskançlık, gün geçtikte artan Othello, karısını yatak odalarında boğarak öldürür.
Sonra her şeyin İago'nun planı olduğunu öğrenen Othello,İago'yu ömrü boyunca acı çekecek şekilde yaralar. Cassio'yu ise idama mahkum eder.

İnsan beslediği duyguya esirdir. Öyle değil mi? Othello eşini büyük bir aşk ile sevmektedir; fakat içinde beslediği şüphe, onu kontrolsüz bir kıskançlık duygusuna itmiştir. Bu sebeple Othello Sendromu, kişinin saplantılı düşünceler dahilinde kafasında sürekli senaryo kurguladığı bir hastalıktır.
Eserde Othello'yu dehşet ile izlerken Desdemona'nın yaşadığı adaletsizliğe ise tepki göstermekteyiz. Ben ise şimdiki yazımda, bu hikayeden yola çıkarak, günümüzde normal kabul edilen Othelloların sırtını sıvazlayan Desdemonalara değineceğim.

Konuya sosyolojik açıdan yaklaşırsak eğer;  toplumun büyük bir kesiminde seven insan kıskanır anlayışı mevcut. Bu davranış modeli her ne kadar tehlike arz etse de birlikteliklerde arzu edilen bir tavır.
Aslında bu durum, kıskanan içinsevgiyi ispat etme gayesinden, kıskanılan için ise sevildiğinden emin olamamadurumundanortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla ortada bir kanıtlama duygusu hakim.

Kadın veyahut erkek için 'Beni nasıl da kıskanıyor diğerlerinden, demek ki ben özelim.' düşüncesi maalesef ki yanlış bir tutum. Çünkü bu sakınma hali, kişinin sizi özel bulduğundan değil, aksine kendisini özel bulduğundan ortaya çıkmakta.Aslında arka planda gizli bir ego mevcut.

Sayın Desdemonalar!
Emin olun sevmenin daha nahif ve zararsız yolları var. Kısıtlanmanın, birisinin hükmü altında yaşamanın masum bir yanı yok.
Görmezden geldiğiniz duygular bir zaman sonra dozunu kaybedebilir. Dozunu kaybeden her şey insana zarar verir. Bu sebeple sevgi de dozunda güzeldir. Yaşadığınız olaylarda size sergilenen tutumların arka yüzünü analiz etmenizi öneriyorum. Sevgi kılıfına sığdırdığınız bazı duygular, siz fark etmeden sizi zehirliyor olabilir.
Unutmayın! Birisinin hükmüne giremeyecek kadar değerlisiniz. İlk önce kararlarınıza saygı duyun; saygı duyanları hayatınıza dahil edin. Sevginin en gerçek haliyle...
Hoşça kalın...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.