Hava Durumu

Öğrencilerde disiplin problemi

Yazının Giriş Tarihi: 08.12.2022 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.12.2022 16:33

Hayatımızda başarıyı elde etmemizdeki en temel şart disiplinli olmamızdır. Belirli bir düzen içinde seyir eden günlük planımız bizi verimsiz geçecek bir günden şüphesiz kurtarır.

Bu disiplinli olabilme alışkanlığını çocukluk döneminde ediniriz. Nitekim yetişkinlik döneminde hayat düsturunu değiştirmek daha zordur.

Mesleğim gereği çocukluk dönemindeki kişi modelini gözlemleme fırsatım oluyor. Öğrencilerimde en çok dikkatimi çeken ve bununla beraber velilerin bir hayli yakındığı bir durum mevcut: Disiplinli olamamak.

Ebeveynler, ders başarısından ziyade çocuklarının planlı çalışma alışkanlığını edinmelerini daha çok talep etmekte. Zira hepimiz artık, çok değil düzenli çalışanın hayat başarısını kazanabileceği farkındalığına vardık. Fakat benim asıl dikkatimi çeken ve beni oldukça şaşırtan durum ise yetişkinlerin de en az çocuklar kadar esnek olmaları. Unutmamalıyız ki çocuklar, biz yetişkinleri rol model alırlar.

Eğer sürekli geç kalma özelliğiniz varsa, çocuğunuz da bu durumu kendi hayatında yadırgamayacaktır. Günlük hayatta bazı kuralları es geçiyorsanız, aynı davranışları çocuğunuzda da göreceksiniz.
 Bununla beraber ebeveynlik zaafı diye nitelendirdiğim kontrol etmesi güç bir duygu var. Çocuğunu canı sıkılmış, bitkin halde gören ebeveyn, çocuğuna iyi gelmesi adına sorumluluğunu kendini daha iyi hissettiğinde yerine getirebileceğini söyleyebiliyor. Sağlanan bu kontrolsüz esneklikler, daha sonra değiştirilmesi güç alışkanlıklar halini alıyor.

Ebeveyn olarak öncelikle siz istikrarlı ve kararlı olmalısınız. Unutmayın ki kişinin hayatında kabul ettiği ilk doğru, anne babasının doğrusudur. Kabul ettiğiniz doğrulara dikkat etmeniz temennisi ile hoşçakalın…

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.