Hava Durumu

Kül olmak

Yazının Giriş Tarihi: 07.04.2022 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.04.2022 03:38

Ramazan kelimesi köken olarak eski takvime göre 9. ay olup kuru sıcak anlamına gelmektedir. Aynı zamanda İbranicede kor, kül manasındadır.Haklı olarak, ağustos ayının sıcak olması sebebiyle bu isim verilmesi çok normal diyeceksiniz. Fakat ben konunun arka planına inmek niyetindeyim.

Bana göre Ramazan, kor gibi olan nefsimizi, egomuzu küle çevirme ayı. Zira oruç tutmak aynı zamanda kendimizi de tutmak. Tüm kötü huylara ve hoyrat davranışlara karşı… Mevlana’nın aklıma gelen bir sözünü sizlerle paylaşmak tam yerinde olacaktır: ‘Yanmak var yanmak var.  Odun yanınca kül olur, insan yanınca kul olur.’

Peki, bizler bu ayı nasıl anlamlandırıyoruz?

Mesela çokça özendiğimiz, misafirlerimize hazırladığımız o uzun sofralarda başkasının arkasından konuşmadan, hoş sohbet ile o sofradan kalkabilmektir Ramazan.12 ayın en değerlisi niyetinde hususi alışveriş yapıp doldurduğumuz dolaplarımızı, ihtiyaç sahipleri ile paylaşabilmektir Ramazan.

Bu aya hazırlık mahiyetinde evimizin her bucağını silip süpürürken bunun yanında kalben de tüm kötü huylardan arınmak, temizlenmektir Ramazan.Tatlısız olmaz fikrinden, çevremize karşı lisanımızı da tatlı edebilmektir Ramazan.

Aslında bir nevi teşekkür vaktidir. Yaşadığımız hayatın tüm bu kusursuz dengesine ve düzenine, karşılıksız edindiğimiz tüm güzelliklere gönülden bir teşekkür… Zira insanda var olan minnettar olma duygusu çok özel bir duygu. Ramazan, bu duygunun en yoğun hissedildiği, teşekkürün samimi bir şekilde ifade edildiği kutsal zaman dilimidir.

Tabi ki bu davranışsal hassasiyet mütemadiyen olmalı. Lakin diyebilir miyiz ki Ramazan, biz insanların manevi anlamda silkelenme ayı… O halde tüm Türkiye için kendimizi yeniden onarma vakti, özümüzü, sözümüzü bir gözden geçirme vakti.

Ne mutlu ki toplum olarak her ne yaşarsak yaşayalım, değerlerimizi aynı özende sürdürebiliyoruz. En azından bu mevzuda çabalayanları gönülden selamlıyorum. Herkese hayırlı, bereketli bir Ramazan ayı diliyorum.
Hoşça kalın…



 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.