Hava Durumu

İlk yarının son zili çalmak üzere

Yazının Giriş Tarihi: 19.01.2023 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.01.2023 15:55

Öğrenciler için ilk yarının son zili çalmak üzere...

Eğitim camiası olarak düşmeli kalkmalı, ağlamalı gülmeli bir dönemi daha geride bıraktık.

Tatil demek, dinlenmek demek... Çocukların keyifli zaman geçirdiği, yorgunluklarını bir hırka misali kenara astıkları bir süreç... 

Bu süreçte veliler ise çocuklarının öğrenme halinden ayrılmasını bir tehdit olarak görmekteler.

Peki, tatil döneminde veliler nasıl bir yol izlemeli?

Öncelikle çocuğunuz ile 1. dönemin kritiğini mutlaka yapmalısınız. Geliştirdiği yönlerini, hatalarından aldığı dersleri, ikinci dönem için yeni aldığı kararları konuşmalısınız. Eğer çocuğunuz konuşmayı sevmiyor ise yazmasını rica edebilirsiniz. Yaşı küçükse bu durumu oyunlaştırabilirsiniz de... Unutmayın iletişim birçok yoldan sağlanabilir.

Ardından çocuğunuza, tatilini nasıl geçirmek istediğini sorun. Fikrini alın. Ne diyorsa tepkisiz olarak düşünülebilir cevabını verin. Cevaplarınızı açık uçlu bırakın, erken söz vermek zorunda değilsiniz. İlk olarak onunla esnek ve keyifli bir tatil geçirebileceğinizi söylemelisiniz. Böylelikle çocuğunuza, ailem beni sıkmıyor, benim konforumu önemsiyor algısını oluşturmuş olacaksınız.

Kontrollü esneklik en etkili yöntemdir.

Diğer önemli nokta ise esnek olun. Çocuğunuz, duygularına kıymet verildiğini, sizin tarafınızdan anlaşıldığını hissetsin. Sizi anladığını düşündüğünüz kişi, sizi bir konuda mecbur bıraksa da bu durum sizi çok rahatsız etmez. Bir bildiği vardır der, onun istediklerini gönüllü yaparsınız.

Daha sonra çocuğunuz ile beraber bir tatil planı oluşturun. Bu planda bir saati ders tekrarına ayırıp ardındaki saat dilimini çocuğunuzun yapmaktan keyif aldığı bir aktiviteye ayırın. Bu programla çocuğunuz, çok sıkılmadan verimli bir gün geçirmiş olacaktır.

Alışılmış bir davranış modeli olan, önce ödevlerini yap sonra istediğini yapabilirsin anlayışı, öğrenciye ödevi mecburiyet, diğer faaliyetleri ise ödül olarak görmesine neden olmakta. Takdir edersiniz ki bedelsiz rahatlık olmaz. Çocuğunuza ders çalışmayı bedel olarak öne sürmeyin. Onun zihninde ders çalışmak da oyun oynamak gibi normalleşmeli. Bu bilinç, dengeli bir yönlendirme ile mümkün olur. Ancak ebeveyn kararlı ve tutarlı olduğunda bu süreç kolaylaşacaktır.

Şehir dışında planları olan veliler ise aynı disiplini gittikleri yerde de sağlamalılar. Örneğin seyahatinizde bir kitap mutlaka size eşlik etsin. Veyahut çocuğunuzdan, yolda gözlemlediklerini yazmasını ya da resmetmesini isteyebilirsiniz. Asıl önemli olan öğrenme halini keyifli kılmak.

Tüm öğretmenlere, öğrencilere ve velilere keyifli bir tatil dilerim. Hoşça kalın…

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.