Hava Durumu

Hayır diyebilmenin özgür yanı

Yazının Giriş Tarihi: 06.01.2022 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.01.2022 05:06

Sosyal bir varlık olmamız sebebiyle sürekli iletişim halindeyiz.

Peki, kullandığımız her sözcük gerçekten bize mi ait?

Gerek iş ilişkilerinizde gerek özel ilişkilerimizde her şeyin yolunda gitmesi arzusuyla kendinizi ne kadar arka plana atıyorsunuz?

Bazılarımızda, herhangi bir konuda karşı taraftan talep edilen duruma hayır cevabını vermesi, kendini suçlu hissettiriyor.

Sürekli onayladığınız fakat içten içe istemeyerek yaptığınız işleri düşünün. Kendiniz gibi olamadığınız ilişkileriniz size ne kadar gerçekçi geliyor?

Oysa hayır ifadesi sizi kötü biri yapmaz. Sadece o durumu onaylamayan biri yapar. Sizi, siz yapan sınırlarınızdır. Hayatınızda hayır diyebildiğiniz kadar özgür olursunuz.

Belki şimdi içinizden 'O halde neden her hayır kelimesini kullandığımda her şey daha da kötüye gidiyor?' gibi bir soru geçebilir.

Bunu yaşıyor olmanızın sebebi ise mütemadiyen evet rolüne bürünmüş olmanızdır. Çevrenizdekilere bu sürekli onaylama halini o kadar normalleştirmiş oluyorsunuz ki aksini söylediğinizde karşı taraftan kabul görmüyorsunuz.

Yakın bir zamanda okuduğum bir kitapta şöyle bir cümle geçiyordu: ' İnsanlara hep evet derseniz sizi severler; fakat arada hayır derseniz size saygı da duyarlar.'

Saygı duyulma sebebiniz hayır demeniz mi? Tabi ki hayır. Sizi saygın kılan sınırlarınıza gösterdiğiniz özendir. Aynı zamanda kendinize özgü bir fikrinizin olması ve bu fikirde kararlı olmanızdır.

Hayatın birçok alanında uyum göstermemiz gereken durumlar var elbet. Lakin bu durumlar bizim kişisel alanımızı etkiliyorsa, kendimize olan bakışımızı etkiliyorsa, o noktada konuya el atmanın tam zamanıdır.

Yaşamımız sürekli değişiyor ve yenileniyor. Bu döngüde, rollerimiz de değişkenlik gösteriyor. Fakat nefes aldığımız sürece değişmemesi gereken, üzerine toz kondurulmaması gereken bir şey var. O da kendimize olan saygımız...

Hayat size ne sunarsa sunsun; öz saygınızın hiç kimse için yitip gitmesine izin vermeyin. Hayatın bize zorunlu kıldığı tüm etiketler değişir, mekânlar değişir, insanlar değişir. Ama siz, siz kendinizle ölene dek baş başasınız. Demem o ki özünüz ile iyi geçinmeye bakın. Ona her koşulda iyi davranın.

   Hoşça kalın...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.