Hava Durumu

Eğitimli insan kılavuzu

Yazının Giriş Tarihi: 21.10.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.10.2021 07:30

Sizce eğitim nedir ve kime eğitimli dersiniz?

Bana göre eğitimli kişiolmak, ne sayfalar dolusu bilgi ezberlemektir ne de diplomaları sıraya dizmektir. Eğitim ilk önce insanın kendisini yetiştirmesidir.

Nerede nasıl konuşması gerektiğini bilmesi, aynı zamanda söylediği sözün nereye varacağını tartıp söylemesidir.

Daha önemlisi ise hangi vakit susması gerektiğini bilmesidir eğitim. Zira konuşmak,anlatmak ne kadar bilgi,donanım gerektiriyorsa susmak da bir o kadar bilgelik gerektirmektedir.

Tüm bunlardan önce ise haddini bilmeli insan. Ben kendimi yetiştirdim, bu hayat yolunda eğitimli,bilgili, görgülü biri olmaktır niyetim diyen her kişi önce çizgisini, sınırını bilmeli.

Yıllar önce hocamdan işittiğim bir söz geldi aklıma. 'Sizin özgürlüğünüz yanınızdakinin özgürlüğünü etkilediği yere kadardır.'

Ben de bu sözden yola çıkarak diyorum ki çevremizdekiler ile olan muhabbetimiz, onların izin verdiği yere kadardır.

Onlarca kişisel gelişim, empati kitabı okumaktansa öncelikle karşındakinin özel alanına saygı duymalı insan. Siz de hak verirsiniz ki her şey gibi merak da dozunda güzel olan bir güdü. Ve tabi ki bize fayda sağlayacak konulara.

Günümüzde kişinin eğitim seviyesinin ölçüsü, bildiği yabancı dil sayısı, mezun olduğu üniversitenin adı, ne kadar sertifika programına katıldığı gibi kalıplar olsa da kişi tüm bu bilgileri karakteri ile harmanlayamıyorsa, kelamını iki düşünüp bir söylemiyorsa, insanların etiketlerine göre davranışı değişiyorsa, bildikleri, içinde sinsi bir kibre dönüşmüşse, bu durumda edindiği hiçbir bilginin de değeri kalmıyor.

Önce insan kendini eğitmeli, kendini pişirmeli. Öğrendiğini, öğretmeli. Bildiklerini değer yargıları ile pişirmeli. Ben biliyorum kibrine düşmeden topluma nasıl yarar sağlayabileceğinin derdine düşmeli.

İşte o zaman tüm bu edinilenler daha anlamlı olur.

Tam yerini bulur.

Evet, eğitim görmek bizi donanımlı kılar; fakat daha fazlası değil. Bilinenler, yaşam süzgecinin derslerinden geçmek için pek yeterli olmayabilir.

Bunu başarmak da gerçekten görmeye niyetli olmaktır.

Yaşanılanların mesajlarını görmek, dersleri almak, öğretilerini tatmak, karşılaştıklarının feyzine varmak...

İşte asıl birikim budur.

Sözün yalansız mı? Affedebiliyor musun peki? Hoşgörü sahibi misin? Vicdanın yerli yerinde mi?

İşte asıl donanım budur.

Umarım tüm bu öğrenilenler, okunanlar, bilinenler bizi daha olgun kılıpasıl maksatlarına ulaşırlar.

Görüşmek üzere, hoşça kalın...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.