Hava Durumu

'Yalnız yaşıyordu'

Yazının Giriş Tarihi: 05.11.2015 09:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.11.2015 09:44

Değer Deniz İstanbul Beyoğlu'nda yaşayan 39 yaşında bir müzisyen.17 yaşında bir çocuk tarafından tecavüze uğradı ve işkenceyle öldürüldü.  Olay basına yine 'yalnız yaşıyordu' şeklinde yansıdı. Hani bizim toplumumuzda yalnız yaşayan kadınlar 'müsait'tir ya ondan.  Değer Deniz'in katil zanlısı, 17 yaşında, uyuşturucu ve hırsızlık suçlarından sabıkası bulunan evli ve çocuklu bir adam. Adam diyorum çünkü 17 yaşında bir genç bu kadar hayatın çemberinden geçmiş olamaz. Evli, çocuklu, suçlu...

Yaş 17

Zaten bu bize garip gelmiyor da Değer'in yalnız yaşaması garip ve yanlış geliyor...

Katil zanlısı olayı tecavüzsüz anlatıyor. Cep telefonunu ve klarneti alıp kaçtığını ve Değer'i boğuşma sırasında yaşadığı panikle öldürdüğünü... Aldıklarını satıp 175 lira kazandığını söylüyor. 'Pişmanım' diyor.

YALAN YANLIŞ

Cinayetin ardından, Deniz'in evde tek başına yaşayan bir kadın olduğu vurgusuyla haberler kaleme alındı. Hatta Deniz'in 'Sabetaycı' olması nedeniyle dini bir ayinle öldürüldüğü yönünde bir iddia dahi ortaya atıldı. Dosyaya getirilen gizlilik kararıyla gerçekler kamuoyundan gizlenmek istendi. Savcılık, C.M. hakkında 'bir suçu gizleme veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da işlenmesini kolaylaştırmak amacıyla öldürme', 'konutta yağma' ve 'mağduru öldürecek şekilde cinsel saldırı' suçlamalarıyla dava açtı.

YALNIZ YAŞAYAN KADINLAR

Yalnız yaşayan kadın olmak bizim toplumumuzu belirli bir kesimi tarafından kabul edilemeyen bir şey. 'Yalnız yaşayan kadın' yoktur aslında 'yalnız kadın' vardır. Çünkü kadın olmak zaten yalnız olmaktır. Kadınsan polise koruma istediğiniz söyler sonrasında evinde kocan tarafından öldürülebilirsin. Yalnız yaşıyorsan yanına yaklaşan herhangi bir erkek seni taciz etmekte haklıdır. Yalnızsan eğer kocan, sevgilin, baban, ağabeyin seni sokak ortasında eleğe çevirebilir çünkü onların olmayan kararlar vermişsindir.

Yaşın, eğitim durumun ya da ekonomik durumun önemli değildir. Durum tamamen senin yalnız yaşayan bir kadın olmanla ilgilidir. Sanki ailen yoktur. Sahipsiz ve kimsesizsindir.

Toplum tarafından saygı görmezsin, Yenmeye hazırlanmış pasta gibi görünürsün insanlara. Bazen kendi cinsin bile dışlar seni. Yalnızlıktan keyif alan bir kadın olamazsın çünkü yarımsındır ve bir erkeğe muhakkak ihtiyaç duymalısındır.

NORMAL/ ANORMAL

Ataerkil miyiz?

Kızmayınız efendim, bir kadın cinayete kurban gittiğinde 'yalnız yaşadığı' konusuna bu kadar odaklanıyorsanız evet ataerkilsiniz.

Ve hala kızıyorsanız, yaşadığımız yüzyılda bu anormallikten kurtulmayı sıyrılmayı istemiyorsunuz demektir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.