Hava Durumu

Na-kirli ve na-müsait

Yazının Giriş Tarihi: 05.05.2016 13:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.05.2016 13:41

TDK'nın kelimelerin karşılığını değiştirme personeli kimdir acaba merak içerisindeyim. Neler oluyor orada? Tam olarak nasıl bir atmosfer içerisinde çalışıyorlar? İçtikleri çayda ya da yedikleri öğle yemeğinde bizden farklı olarak nasıl malzemeler bulunuyor...

Oradaki kafa ne kafası? Mutfakta biri mi var?

Neden zorluyor? Türkiye'de bu kadar konu varken konuşulacak neden biz 'regl'nin karşılığının ne olduğundan bahsetmek zorunda kalıyoruz. Hizmet edilen düşüncenin temeli kadınların kirli ve müsait oldukları mıdır?

* * *

TDK'nın asıl amacını hatırlatmak isterim;

"Atatürk'ün isteği ile kurulan Türk dil kurumunun amaçları;

Halk tarafından benimsenmemiş yabancı kelimelerin kullanımdan çıkarılarak Türkçe kelimelerin yaygınlaşmasını sağlamak, yazı dili ile konuşma dilinin aynı olmasını sağlamak, Türkçenin zenginliğini ortaya koyarak Türk dilinin dünya üzerindeki saygınlığını artırmak, Türkçeyi bilimsel ve ekonomik alanlarda da etkili zengin bir dil haline getirmek."

Dikkatinizi rica ederim;

Türkçenin kadınları bu kadar yıpratmasını ya da aşağılamasını sağlamak değil, biyolojik farklılıkları dışlamak onlardan bir 'baskı kültürü' yaratmak hiç değil. Cinsiyetçilik yapmak, cinsi eşitliğe ket vurmak, kadının varlığını cinsel bir objeye dönüştürerek basitleştirmek, maddeleştirmek kesinlikle ama kesinlikle değil.

Özüne, aslına, amacına dön!

***

Kan doğum ve ölümün temelidir. İnsanı var eden kandır... İnsanı yok eden de kan kaybı. Regl olan kadın sağlıklıdır, doğurgandır... Her şeyin yolunda olduğunu bildiğiniz, hiçbir sorunu olmayan hatta ve hatta çok sağlıklı bir mekanizmayı anormal olarak değerlendirebiliyor musunuz? Siz şimdi sağlıklı bir bünyeyi 'kirli' olarak yargılayabiliyor musunuz? Sağlığının yolunda olduğunu belli etmeye başlayan, ergenliğe girmiş bir kız çocuğuna, 'Her şey yolunda bu senin sağlıklı bir anne olabileceğinin belirtisi' demek yerine 'kirlendin artık sen' diyebiliyor musunuz? Derseniz neler olur biliyor musunuz?

O zaman menopoza girmiş bir kadını, yani sizin bakış açınızla, artık regl olmaması halini, 'menopoz'un Türkçe karşılığını da  'temiz' 'pak' olarak değiştirin. Cinsiyetçi, ataerkil, destursuz söylemlerinize uygun mudur?

Toplumun devamını sağlayan, onu yeniden üreten, insanı doğuran kadının varlığına, kirli bir zihinle, kirli ağızlarla ve çamurlu ayaklarınızla basmayınız... İstediğiniz de ağzını burnunu darmadağın ettiğiniz, istediğiniz de kendinizi tatmin etmeye çalıştığınız, saçı uzun aklı kısa diyebildiğiniz, geceleri sokaklarda rahat yürütmediğiniz, varlığını çoğu zaman ciddiye almadığınız, özel günler de sosyal ağlardan 'hanimiş davşanım ya da böbeeeğğğeeeem' diyebildiğiniz kadın, regl olmazsa insanlığın devamı olmaz... Yani o kan çok şey ifade ediyor bilginize! Yokluğunda elinizde taşla kalıverirsiniz! Ve hiç de kusura bakmayın hak edersiniz!

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.