Hava Durumu

Kadın emekçi mi? Değil mi?

Yazının Giriş Tarihi: 10.03.2016 09:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.03.2016 09:10

8 Mart 1857'de New York'ta 40 bine yakın kadın işçi 16 saatlik çalışma saatinin 10 saate indirilmesi ve ücretlerde artış yapılması talebiyle greve başlar. 40 bin kadın işçinin örgütlediği bu grev o zamana kadar ki en kitlesel kadın eylemlerinden biridir. Eylemi durdurmak isteyen polis kadın işçilere saldırmış, fabrika yönetiminin de desteğiyle binlerce işçi fabrikada kilitlenir. Bu sırada çıkan yangında içeride kilitli kalan işçilerden 129'u yanarak can verir. 1910 yılında Kopenhag'da gerçekleştirilen İkinci Enternasyonal'e bağlı Sosyalist Kadınlar Konferansı'nda kadın ve emek mücadelesi masaya yatırılır. Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nden Clara Zetkin, bu konferansta yaptığı konuşmada kadınlar için bir mücadele günü belirlenmesi gerektiğini söyler. Zetkin'in önerisi kabul edilir.  İlk 8 Mart kadınlar günü kutlaması 1913'de gerçekleşir.

Şimdi 8 Mart için Emekçi Kadınlar Günü diyenler var. Öyle mi?

NEYE GÖRE KİME GÖRE KADIN DOSTUM?

Sen neye emek dersin neye demezsin? Kaç lira maaş alırsan emekçi olursun? Asgari ücret miktarı senin emek standardını ölçer mi?

Ha ya da zengin bir kadın isen eğer tecavüze uğrayıp, kocandan dayak yiyip, kaçırılma riskini göz ardı edebilir misin?

Şimdi misal, çok zengin bir kadın kocasından dayak yiyorsa eğer ya da seninde izlemiyorum deyip izlediğin dizilerden örnek verirsek eğer, aile şirketinin bölünmemesi için sevmediği bir insanla evlendiriliyorsa eğer; erkekten yana ezilmiyor mudur? Ne dersin...

Sence cebindeki para miktarı ezilme biçimini değiştirir mi? Hayır aklı olana akıl veriyorsun ya hani 'Bugün emekçi kadınlar günü' diye, benim cebimde senden daha fazla para var diye daha az mı eziliyorum sanıyorsun kadın dostum?

Kadın kadındır diyorsun ya hani neden işçi kadını ayırt ediyorsun ki anlamadım...

Sen XX kromozomların olduğu için yani bir tesadüf sonucu; ölüyorsun,  sakat kalıyorsun, aşağılanıyorsun, tecavüze uğruyorsun. Sana bu yüzden az maaş veriliyor, laf atılıyor. Sen bu yüzden mal olarak satılabiliyorsun, küçük yaşta evlendiriliyorsun, küçük yaşta anne oluyorsun, dizini kırıp oturuyorsun, susturuluyorsun, töre cinayetine kurban gidiyorsun, daha edepli olmak zorunda kalıyorsun, gece dışarı çıkamıyorsun, bu yüzden namus diye etiketleniyorsun.

Yani misal Kraliçe Elizabeth gece evinden yalnız başına dışarı çıksaydı, sence tecavüze uğrama riski seninkinden daha mı az olurdu? Fabrikada kumaş dikmeyen bir kadın çocuğuna senden daha mı az bakıyor? Erkek doğurmadığı için aşağılanmıyor mudur o?

8 Martın başlangıcı neydiyse oydu. Sorun o değil... Başka bir sürü yerde zengin, fakir ayırdı olmadan kadın ölüyor. Mesela barış gelini Pippa Bacca'nın maddi durumu çok bilgimiz dahilinde değil, değil mi? Onu öldüren kamyoncu cebindeki para için yapmadı bunu.

Kadın dostum yorma fikrini, bölme, parçalama, uzatma...

Yapma, senin karşı olduğun şey 'erk' ise eğer erk'e karşı dur... Parasal durumu sonra düşünürsün.

Kadın kadındır zengin babandır!

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.