Hava Durumu

Her türlü şiddet

Yazının Giriş Tarihi: 24.12.2015 09:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.12.2015 09:43

Tüm ajanslarda geçiyor haber, ünlü kolej sahibinin karısını dövdüğü video...

Belki denk gelmişsinizdir.  Videoda sinirden sürekli yürüyen ve küfreden, terör estiren bir adam, arkasında hırpalayıp oraya buraya çekiştirdiği ağlayan çocuklar, kameranın arkasında ise görüntüyü çeken dayak yiyen kadın var.

Kadın da bağırıyor adam da...  Çocuk ağlıyor... Adam karısına akla hayale gelmeyecek şekilde küfrediyor...

Sebep mi? Şöyle anlaşılıyor sebep; kadın çocuğunu ailesinin yanına götürmüş.

Ama belki götürmemiştir. Belki çok farklıdır sebep... Belki kadın adamın yemeğine eksik tuz katmıştır, belki eve geç kalmıştır, belki kısa etek giyinmiştir, belki arkadaşlarıyla gezmeye gitmiştir. Yani adamın istemediği birçok şey yapmıştır. Önemli mi?

Değil elbette önemli olan adamın istememesi! Haber de dikkati çeken ayrıntı adamın kolej sahibi olması. Çünkü cebi para gören adamlar kadın dövmüyor benim ülkemde (!) Suçlu hep fakir fukara...

Şöyle söyleyeyim efendim;

İstatistiklere göre üniversite eğitimi almış ve az buçuk orta sınıfın üzerine çıkmış şiddet gören kadın sayısı; orta alt sınıf şiddet gören kadın sayısından çok daha fazla...

Neden mi? Naçizane fikrime göre; eğitimli kadının çalışma hayatında yeri var. Sosyal hayatı var... Kendine güveni daha fazla. Ekonomik özgürlüğü var. Dili laf yapıyor, kendini savunma mekanizması daha gelişmiş, kabullenme meyli yok...

Yani adamdan dayak yemek için tüm koşullar elverişli... Hele ki adamın maaşı kadınınkinden az ise kariyeri daha üstte ise sabah akşam bin bir türlü savaş... Ben demiyorum elbette ki dayanağım var; kadının yalnızca fiziksel şiddet görmediğini uzmanlar söylüyor. Tüm dünyada yalnızca Türkiye'de değil, kadın farklı şekillerde şiddet görüyor efendim.

Şöyle ki;

FİZİKSEL ŞİDDET:

Bedene yönelik her türlü saldırı, fiziksel şiddettir. Tokat, tekme ve yumruk atmak, sarsmak, hırpalamak, boğaz sıkmak, bağlamak, saç çekmek, herhangi bir cisim atmak, kesici ve delici aletler ya da ateşli silahlarla yaralamak, işkence yapmak, sağlıksız koşullarda yaşamaya zorlamak, sağlık hizmetlerinden yararlanmayı engellemek ve öldürmek gibi eylemler fiziksel şiddet tanımına dahildir.

PSİKOLOJİK (DUYGUSAL) ŞİDDET:

Sürekli olarak bağırmak, korkutmak, küfür veya hakaret etmek, aileyle, arkadaşlarla, komşularla görüştürmemek, giyim tarzıyla ilgili baskı yapmak, eve hapsetmek, çocuklardan uzaklaştırmak, kıskançlık bahanesiyle sürekli kontrol altında tutmak, başkalarıyla kıyaslamak, sevdiği eşya ve hayvanlara zarar vermek, tehdit etmek, şantaj yapmak, aynı şekilde düşünmeye zorlamak gibi eylemlerle karşı karşıyaysanız psikolojik şiddet görüyorsunuz demektir.

EKONOMİK ŞİDDET:

Koşullar elverdiği halde evin masraflarını karşılamamak, para vermemek, kısıtlı para vermek, ailenin gelir ve giderleri konusunda bilgi vermemek, aileyi ilgilendiren maddi konularda fikir almadan tek başına karar vermek, kişinin mallarına ve gelirine el koymak, çalışmasına engel olmak, istemediği işte zorla çalıştırmak gibi davranışlar ekonomik şiddettir.

CİNSEL ŞİDDET:

Kadını rıza göstermediği herhangi bir cinsel davranışa zorlamak cinsel şiddettir. Cinsel şiddet, cinselliğin bir tehdit, sindirme ve kontrol etme aracı olarak kullanılmasını da içerir.

Yani her şekilde, her açıdan, her yerde şiddet görüyoruz.

Bahsettiğim haberdeki kadın arkadaş bunu çok güzel belgelemiş. Teşhir etmiş. "Kim olursan ol" demiş adama "YAPAMAZSIN".

Demem o ki;

Bu davranışlardan bir veya birden fazlasına maruz kalıyorsanız ya da bunlarla tehdit ediliyorsanız, şiddet görüyorsunuz demektir. Vakit kaybetmeden yasanın güvence altına aldığı haklarınızdan faydalanmaya başlayabilirsiniz.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.