Hava Durumu

Çocuklar için

Yazının Giriş Tarihi: 09.06.2016 09:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.06.2016 09:07

Son dönemde haber bültenlerinde ve gazetelerde sıklıkla gördüğümüz çocuk istismarı haberleri bizi toplumsal olarak yeterince rahatsız ediyor. Bu haberler anneleri de canından bezdirdi tabii. Doğal olarak da sivil toplum grupları harekete geçti. Bursa Bilinçli Anneler Grubu, Nilüfer Dernekler Yerleşkesi'nde 'Çocuğumu İstismardan Nasıl Koruyabilirim?' başlıklı bir seminer düzenledi.

Çocuk yetiştirenler ve anneler için oldukça faydalı bilgiler verilen, konuşmalar yapılan seminere konuşmacı olarak Çocuk Gelişimi Uzmanı ve Aile Danışmanı Esra Çelik Yıldırım ve Gazeteci Ece Erdenk katıldı. Toplumsal anlamda çocuklara verilen aile ve okul eğitiminde yapılan hataların bireyin geleceğinde nelere yol açtığının üzerinde durulduğu seminerde 'kız çocuğu ve erkek çocuğu arasındaki yetiştirme farkı' da örneklerle anlatıldı.

Erdenk, bireyin yaşadığı özgüven eksikliği ve kendisine toplum tarafından fazladan aşılanan 'ERKEK' olma halinin 'ilk şok'u yaşattığını ve kompleks ve reddedilme korkusuna dönüştüğünü vurgulayarak 'Eksik olmaktan korkan erkek dolayısıyla çevresine kendini kanıtlama ihtiyacı hissediyor ve kendinden daha güçsüz olana saldırarak yarım kalan özgüvenini tamamlamaya çalışıyor. Biz de toplumsal olarak ona bahaneler üretiyoruz 'kıskanma, tahrik' gibi... Biz çocuklarımızı kız çocuğu ya da erkek çocuğu olarak değil de, özgüvenli ve başarılı bireyler olarak yetiştirirsek sağlıklı bir topluma dönüşebiliriz' dedi.

***

Esra Çelik ise, ' Çocuklarımız doğdukları andan itibaren annelerin birbirleriyle rakabete girdiği birer araç oluyorlar. Onların fotoğraflarını sosyal platformlarda paylaşıp, en güzel kıyafetleriyle onları etrafımıza gösteriyoruz. Bu da onları tehlikeye açık hale getiriyorlar. Çocuk yetiştirmek bizi başka annelerle rekabete sokacak bir şey değil, annelik onları güçsüz olduklarında tamamlamak anlamına geliyor. Çocuklarımıza söylediğimiz her söz onları yetiştirirken önemli. Çocuğun etrafına karşı nasıl korunacağını ona anlatmalısınız. Lütfen anne olan her kadın öncelikle hastanelerden bu konuda destek alsın ve Çocuk Gelişimi Uzmanlarına başvursun' dedi. Yani lafın özüyle, seminerde etrafımızda bize bu konuda destek olabilecek birçok dernek ve uzman olduğu üzerinde duruldu.

***

Lakin, toplumsal anlamda böyle konularda çok tembeliz. Çünkü çok ihtiyacımız olduğunu düşündüğüm bu seminerde örneğin katılım olması gerekenden çok azdı. Bizim için öğrenmek ve paylaşmak büyük zul...

Annelik maalesef düşünüldüğü gibi doğuştan öğrenilen bir şey değil, yani sadece süt vererek olmuyor. Çocuğun duyduğu her kelime oynadığı her oyun onun karakterini belirliyor. Kurban nasıl bir çocuksa onu istismar eden kişi de bir anne tarafından yetiştirilmiş bir çocuk. Bu nedenle dünyayı daha iyi bir hale getirmek konusunda annelere çok büyük görev düşüyor. Anne adayları ve anneler Çocuk Gelişim Uzmanları ücretsiz olarak her hastanede hizmet veriyor.

Lütfen uğrayınız!

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.