Hava Durumu

Beyler! Biraz daha sakin...

Yazının Giriş Tarihi: 26.03.2017 11:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.03.2017 11:36

Bizim Türk toplumunda ne yazık ki kötü algılar var. "Kadınların trafikte ne işi var", "Kadınlar araç kullanır mı hiç" "Elinin hamuruyla trafiğe girmesin..." gibi çirkin sözler. Kadınların trafikte var olması niçin erkekleri bu kadar rahatsız ediyor anlam veremiyorum. Bu ülkeden nice Şoför Nebahatler geçmişken üstelik...

Kadınlar bakıldığı zaman birçok erkeğe oranla insancıl ve kurallara uyan yapısı ile minimum hata yaparak araç kullanıyor. Biz kadınlar daha çok riskli, tehlikeli ve bazen de yayalara yol vermek istediğimiz zamanlarda kornayı kullanıyoruz.  Trafikte erkekler kadar da tehlikeli, tabiri caizse 'Haldır-huldur' araba kullanmıyoruz. Sinyali unutuyorsun korna, normal hızda gidiyorsun üstelik (orta şeritte) korna. Kadın sürücüye, daha doğrusu trafikte kadınlara neden saygı göstermiyorsunuz?
Ben de bir bayan sürücü olarak trafikte kadın-erkek krizlerini kaldıramıyorum. Trafikte yaşanan kazalarda hükmen kadınlar suçlu görünüyor. Alakası yok. Bu dikkat ile ilgili bir unsurdur. Örneğin dikkatli bir bayan sürücü ile dikkatsiz ve sabırsız bir erkek sürücünün hatası yüzünden sadece kadınların üzerinden genelleme yapılabilir mi?

Bir noksan hata görsünler trafikte hemen "Al işte bayan ne bekliyorsun ki!" ve ardı sırası kesilmeyen kornolar el kol hareketleri... Bayanlar sinyal vermez, hız yapamaz, park edemez, aracın motorundan, benzininden anlamaz... Bu tür ithamları kabul etmiyorum. Bu kadınlara yaşatılan da trafik ırkçılığı oluyor o halde. 

Bir yerde okumuştum zamanında bir köşe yazarı hanımefendi  "Bir kadın park yapmaya karar verince dünya yıkılıyormuş gibi davranırsanız o park sensörleri sizin koşuşturmanızdan dolayı ciyk ciyk ötüyor, neye öttüğünü anlayamadığı için de oraya buraya vuruyor insan. Kenara çekilin ve sakin olun!" Bu cümlenin içersinde içimdekileri bir çırpıda söylemişti... Tebrik ederim... Şu an yaşayarak daha iyi anlıyorum.
Erkek sürücüler kendilerini hiç görmezler... Kabul etmeseler de mesela, trafik lambalarına hiç bakmadan bodoslama yoluna devam eden dönüp giden nice beyler görüyorum. Hatta ve hatta araçlarında yan ve dikiz aynalarını kontrol ve kurallara uymak için değil de başka amaçlar için kullananlar dahi var.
 O yüzden kadının trafiğe çıkması demek öyle arabayı üstüne sürülmeyi, deli gibi kornaya basılmayı, sözlü taciz edilmeyi, anlayışsız sabırsız erkek sürücüler tarafından hor görülmeyi asla hak etmiyor.

Bence tüm yaşanan bu olaylar yazıya girişte bahsettiğim unsurlardan başlıyor tamamen. Düşünce sistemi bu nebzede çalışan maalesef üzülerek söylüyorum ki algı yoksunu insanlar yüzünden bu algı oluşturuluyor.
O trafik canavarlarına şunu söylemek istiyorum, otomobil kullanan kadınları sıkıştırıp, kaza yaptıran insanlar, hukukçulara göre "taammüden cinayete teşebbüs" suçu işlemiş oluyorlar. Bilmem farkındalar mı? Yine de kadına ayrı bir düzenleme gelmesi gerekiyor. "Trafikte kadına yönelik taciz" konusuna yenilenmeler ve düzenlemeler gelmeli netleştirilmeli. Bu konunun aslında Türk toplumu içinde ne kadar önemli olduğu okullarda dahi anlatılmalı diye düşünenlerdenim.

Trafiği cinsiyetten ayırın artık. Trafik kadın-erkek şeklinde genellendirilemez.

Dikkatli hareket etmek kurallara uymak araç kullanan herkesin görevi.
Kazasız günler dilerim.

Kalın Sağlıcakla...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.