Hava Durumu

Zencefil çayı sizin için neden bu kadar iyi?

Yazının Giriş Tarihi: 17.11.2020 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.11.2020 06:30

Taze zencefil çayı ve benzeri tonikler, bitkinin kendine özgü tıbbi özellikleri nedeniyle binlerce yıldır mide bulantısı gibi semptomlar için doğal çare olarak dünya çapında kullanılmaktadır. Kayıtlar gösteriyor ki, Antik Çinliler, Romalılar, Yunanlılar bulantı önleyici ve iltihap önleyici ilaçların olmadığı bir zamanda, zencefil köküne güveniyorlardı.  Çoğu markette kurutulmuş zencefil çayı poşetleri bulmak mümkün olsa da, sindirime ve diğer rahatsızlıklara yardımcı olmak için taze zencefil çayı gibisi yoktur.

Araştırmalar, zencefilin gingerol, shogaol, paradol ve zingerone gibi birçok değerli bileşik içerdiğini göstermektedir. Özellikle Gingerol'ün zencefilin yararlı etkilerinin çoğunu açıkladığına inanılıyor. Bazı çalışmalar, gingerolün iltihabı bile etkili bir şekilde engelleyebileceğini bulmuştur.  Enflamasyon tamamen normal bir bağışıklık tepkisi iken, kronik inflamasyonun kanser, diyabet ve kalp hastalığı gibi durumların temelinde olduğuna inanılmaktadır.  Zencefil, içeriği sayesinde en iyi antienflamatuvar gıdaların listesini oluşturur ve artritten Alzheimer'a kadar birçok iltihaplı durum için doğal bir tedavi olarak kullanılmıştır. Aynı zamanda zencefilin hastalığa katkıda bulunan patojenik virüs, mantar ve bakteri türlerine karşı savaşmada da etkili olduğu bulunmuştur.

Mide bulantısını hafifletmekten, beyin sağlığını iyileştirmeye, kilo kaybını artırmaya ve kan şekerini kontrol etmeye kadar her gün bir veya iki bardak zencefil çayı içmek sağlığınız üzerinde büyük bir iyileştirme potansiyeline sahiptir.

ZENCEFİL ÇAYI TARİFİ

2 porsiyon

10-20 dakika

Malzemeler:

2 su bardağı sıcak su

Yarım parmak boyutunda taze zencefil kökü

Yarım limonun suyu

Zerdeçal (taze veya kurutulmuş)

(İsteğe bağlı) İlave tatlandırma için 1 çorba kaşığı çiğ bal

(İsteğe bağlı) 4 çay kaşığı pul biber veya 1 adet tarçın çubuğu

Yapılışı:

Zencefil kökünü yıkayın ve çok ince dilimler halinde kesin.  Zencefil dilimlerini sıcak suya ekleyin ve 10-20 dakika kaynatın. Ateşten alın, tadı ve faydalı etkileri artırmak için limon, zerdeçal, çiğ bal, kırmızı pul biber veya kabuk tarçın ekleyin. Zerdeçal kökü kullanıyorsanız, ince dilimler halinde kesin ve zencefil ile pişirin.

Taze zencefil çayınızın tadını ister sıcak ister soğuk olarak tüketebilirsiniz. Fazlalıkları 1-2 gün buzdolabında saklayın. Sağlık yararlarını en üst düzeye çıkarmak için günde 2 fincan içmenizi tavsiye ederim.

Taze zencefil çayı tükettiğinizde detoksifikasyonu ve bağışıklık sisteminizi desteklersiniz. Tarifini verdiğim çayın bileşenleri ile ilgili bilgiyi de sizlerle paylaşıyorum:

Zerdeçal - Antiinflamatuar ve antioksidan etkileri olan curcumin adı verilen aktif bileşiği sağlar. Sindirim süreçlerini iyileştirmeye yardımcı olabilir ve aynı zamanda metabolizmanızı destekleyen bir baharat olarak kabul edilir.

Limon suyu - Karaciğeri safra üretmesi için yardımcı olur, bu da yiyeceklerin vücudunuzda ve gastrointestinal sisteminizde hareket etmesini sağlar. Hazımsızlığı ve şişkinliği azaltmaya da yardımcı olur.

Ham bal - Bu, bağışıklık fonksiyonunu desteklediği gösterilen enzimler ve antioksidanlar sağlayan besleyici yoğun, doğal bir tatlandırıcıdır.

Cayenne biberi / Pul biber - Dolaşımı artırıcı ve sindirimi destekleme gücüne sahip olan kapsaisin adlı kimyasalı içerir. Mide rahatsızlığı, iştahsızlık ve krampları azaltmaya yardımcı olabilecek enzimlerin salınmasını uyarmaya yardımcıdır.

Riskler ve Yan Etkiler

Nadir görülmekle birlikte, bazı kişilerin zencefile alerjisi olabilir. Zencefil çayı içtikten sonra kurdeşen, kaşıntı veya şişme gibi herhangi bir gıda alerjisi semptomu yaşarsanız, hemen kullanmayı bırakın ve doktorunuzla konuşun.

Zencefil, antioksidan ve antienflamatuvar etkilerinden faydalarından sorumlu olan gingerol içerir. Evde taze zencefil kullanarak kendi zencefil çayınızı demlemek, zencefilin birçok sağlık yararından yararlanmanın basit bir yoludur. Zencefil çayı faydaları arasında mide bulantısının azalması, bağışıklık sisteminin iyileştirilmesi, daha iyi beyin ve sindirim sağlığı, daha düşük kolesterol ve kan şekeri seviyeleri, ağrının giderilmesi ve artan kilo kaybı yer alır. Her gün 2 fincan zencefil çayı tüketin ve sağlığınızı daha da iyileştirmek için bütüncül bakan bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Şifa dolu günler dilerim

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.