Hava Durumu

Yüzme havuzları tiroid hastalıklarını arttırıyor mu?

Yazının Giriş Tarihi: 28.07.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.07.2020 07:30

Havuzda yüzmek; spor yapmak, sıcaktan kaçmak veya aileniz, arkadaşlarınızla sosyalleşmek için harika bir yol olsa da, sudaki klor tiroid fonksiyonunuzu bozma potansiyeline sahiptir.

Klor tiroid fonksiyonunuzu nasıl etkiler?

Tiroid bir amino asit olan tirozinitiroglobüline dönüştürür ve ardından dört tip tiroid hormonu (T1, T2, T3 ve T4) oluşturmak için bir ila dört iyot molekülü arasında bağlanır.

Vücudunuzdaki en yüksek iyot konsantrasyonu tiroid bezimizde olduğundan ve iyot tiroid hormonu üretimi için çok önemli olduğundan, vücudunuz iyodu emmek ve depolamak için inanılmaz derecede etkilidir. İyot, klorun yanı sıra florin ve bromin içeren halojen ailesinin bir parçasıdır. Halojenler periyodik tablonun aynı sütununa düşer, bu da lise kimya günlerinizi hatırlayabiliyorsanız, çok benzer özelliklere sahip oldukları anlamına gelir. Klor, tiroidinizin iyot yerine etkili bir şekilde "yer değiştirmesi" yerine iyotu emeceği ve depolayacağı iyot ile benzer molekül yapısına sahiptir.

Bildiğiniz gibi, cildiniz en büyük organınızdır ve temas ettiği kimyasalların çoğunu emer. Bu nedenle, klorlu bir havuzda her yüzdüğünüzde (ve su filtresi olmadan banyo veya duş aldığınızda da aynı şekilde) cildiniz kloru emerek tiroidinize alınmasını ve depolanmasını sağlar.

Tabii ki, klorun iyot gibi görünmesi, tiroid hormonlarını çalıştırmak için kullanılabileceği anlamına gelmez. Eğer klor iyotun yerini alıyorsa, tiroid hormonları üretme yeteneğiniz azalır, bu da düşük tiroid hormon seviyelerine ve hipotiroide yol açabilir. Vücudunuzdaki klor konsantrasyonu ne kadar yüksek olursa ve iyot seviyeleriniz o kadar düşükse, tiroid fonksiyonunuzun olumsuz etkilenmesi daha olasıdır.

Herhangi bir tiroid fonksiyon bozukluğunuz varsa, mümkünse klorlu yüzme havuzlarındaki sürenizi sınırlandırmanızı öneririm. Yaz aylarında, klor içermeyen doğal su kütlelerinde de yüzebilirsiniz. Daha sonra filtrelenmiş su kullanarak duş alın. Banyodaki duş başlığı filtresinin yanı sıra lavabolarınıza musluk filtreleri taktırabilirsiniz. Görüyorsunuz, sadece yüzme havuzlarında klora maruz kalmıyoruz.

Tabii ki, her seferinde maruz kaldığınız klor miktarı çok azdır, ancak araştırmalar, bu maruziyetin zaman içindeki kümülatif etkisinin sağlığınız üzerinde ciddi bir etkisi olabileceğini göstermiştir. Bu yüzden herkesin evlerindeki suyu filtrelemesini öneriyorum.

Klor maruziyetinizi sınırlandırmanın yanı sıra, yeterli düzeyde iyot sağladığınızdan emin olmak istersiniz. Tiroidinizde bol miktarda iyot varsa, yerine klor emmesi daha az olasıdır. Deniz sebzeleri ve tuzlu su balıkları doğal olarak iyot bakımından zengindir ve  iyot seviyelerini artırmak için yenilebilir. Tiroid disfonksiyonunuz varsa veya şüpheleniyorsanız bu sürece yönelik protokoller hazırlıyoruz. Hazırladığım protokoller, tiroid fonksiyon bozukluğunun diğer kök nedenlerine ve iyileşmeye yöneliktir.

Ayrıca iyot içeren yüksek kaliteli birmultivitamin almanızı öneririm. Ya da vücudunuza belli aralıklarda iyot tentürü yani baticon sürebilirsiniz.

Sağlığınızı geri kazanmanız için kronik hastalıkları tersine çevirdiğiniz günler dilerim..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.