Hava Durumu

Yüksek tansiyonunuzu düşürmenin yolları

Yazının Giriş Tarihi: 28.12.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.12.2021 06:34

Yüksek lifli gıdalar: Sebzeler, meyveler ve tohumlar gibi lif   oranı yüksek işlenmemiş gıdalar sağlıklı beslenmenin temeli olmalıdır. Tansiyonunuzu nasıl dengede tutabileceğinizi merak ediyorsanız, sağlıklı lifli gıdalar yemek kesinlikle yardımcı olur.

Düşük sodyumlu gıdalar:  Fazla tuz tüketimi tansiyonu yükseltir. Tüketiminizi günde 1.500-2.000 mg'dan fazla olmayacak şekilde sınırlayın.

Yüksek potasyumlu gıdalar:  Potasyum, sodyumun etkilerine karşı koyar ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Kavun, avokado ve muz gibi yiyecekleri beslenmenize ekleyin.

Omega-3 açısından zengin besinler:  Omega-3 açısından zengin besinlerin flamasyonu azaltır.

Kan basıncını düşüren gıdalar:

Bitter çikolata:

Kan basıncını düşürebilen en az 200 miligram kakao fenol içeren bir bitter çikolatayı tüketebilirsiniz.

Sarımsak:

Sarımsak ve sarımsak takviyeleri kan basıncını düşürmeye ve düz kasları gevşetmeye yardımcıdır. Sarımsağın sağlığa faydaları üzerine yapılan araştırmalar giderek daha fazla mucizevi etki buluyor. Bunlar arasında sarımsak, kanı incelmeye, kan damarlarındaki tıkanmayı önlemeye ve dolayısıyla kan basıncını düşürmeye yardımcı oluyor.

Ispanak:

Ispanak , yüksek tansiyon ve kardiyovasküler hastalıkları önlemeye yardımcı olabilecek magnezyum ve folat bakımından zengindir.

Muz:

Muz bol miktarda potasyum ve lif içerir.

Domates:

Domates kalsiyum, potasyum, A, C ve E vitaminleri ve likopen ile yüklüdür. Domateslerdeki bileşikler, kan damarlarındaki kolesterol birikimini azaltabilir ve çeşitli şekillerde hipertansiyon gelişimiyle mücadele edebilir. Domatesin en faydalı bileşiklerinden biri olan likopen, ısı ile aktive edilir, bu nedenle domatesi pişmiş olarak tüketmenizi tavsiye ederim.

Brokoli:

Brokoli'ninyüksek tansiyonla ilişkili kan şekeri düzeylerini ve ağırlığını düzenlemeye yardımcı olan yüksek miktarda potasyum ve krom dahil olmak üzere bir dizi yararlı sağlık etkisine sahip olduğu bulunmuştur.

Kavun:

Kavun potasyum açısından zengindir.

Yüksek tansiyonda kaçınılması gereken gıdalar:

Yüksek sodyumlu yiyecekler: Sodyum kan basıncını yükseltir; yüksek sodyumlu işlenmiş gıdalardan, turşulardanveya konserve gıdalardan kaçının.

Trans yağlar ve Omega-6 : Bu yağlar iltihabı ve kan basıncını arttırır ve paketlenmiş gıdalarda ve geleneksel etlerde bulunur.

Şeker: Yüksek şeker tüketimi yüksek tansiyonla bağlantılıdır.

Kafein: Çok fazla kafein kan basıncında artışa neden olabilir.

Alkol: Damarları daraltır ve kan basıncını artırabilir.

Kan basıncı için uçucu yağlar

Tansiyonu düşürmenin birçok doğal yolundan bir diğeri, bazı temel esansiyel yağları günlük yaşam tarzınıza dahil etmektir. Esansiyel yağlar, arterleri genişleterek, oksidatif stresi azaltmak için antioksidan görevi görerek ve duygusal stresi azaltarak kan basıncını düşürebilir. Kan basıncını düşürmek için en etkili uçucu yağlar lavanta, ylangylang, adaçayı ve sığladır.

Kan basıncını doğal ve güvenli bir şekilde nasıl düşüreceğiniz konusunda doktorunuzla mutlaka görüşün. Yaşam biçiminizi iyileştirdiğinizde kendinizde değişim görmeye başlayacaksınız.

 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.