Hava Durumu

Yenilebilir çiçekler ve sağlığımıza faydaları

Yazının Giriş Tarihi: 03.08.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.08.2021 07:30

Yenilebilir çiçekler tabağınız için renkli bir garnitür olarak kullanılabilir, aynı zamanda bu güzellikler geleneksel tıpta besin değerleri için de kullanılır. Aslında lavanta, karahindiba ve ebegümeci gibi yenilebilir çiçekler binlerce yıldır tüketilmektedir ve birçok sağlık sorununa doğal çaredir. Yenilebilir çiçekler genel sağlığı destekleyen yaşlanma karşıtı antioksidanlarla doludur.

Bahçelerinizde ve çayırlarınızda yetişen bu kadar çok çiçeğin aslında yenilebilir olduğunu ve sağlığa faydaları olduğunu kim bilebilirdi?  İşte en iyi yenilebilir çiçekler ve faydalı özellikleri :

1. Lavanta

Lavanta çiçekleri hoş narenciye notalarına sahip bir tada sahiptir. Çaylara, şerbetlere eklenebilirler. Lavanta yağının faydaları iyi bilinir. Kaygıyı hafifletir ve daha iyi uyku sağlar. Çiçeklerini tüketmenin faydaları minimal olsa da, araştırmalar lavanta çayının depresyon ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Lavanta çiçekleri ayrıca gaz ve mide bulantısı gibi sindirim şikayetlerine yardımcı olmak için kullanılır.

2. Aynısefa - Calendula

Calendula, yüzyıllardır süs ve mutfak amaçlı kullanılan yenilebilir bir çiçektir. Antiviral olup, güçlü flavonoidler ile anti-enflamatuar yeteneklere sahiptir. Araştırmalar göstermektedir calendula içeriğindeki antioksidanlar, serbest radikal hasarı ve sitokinler gibi proinflamatuar bileşiklerden vücudu korur. Ayrıca güçlü bir anti-inflamatuar ajan olarak görev alan linoleik asit içerir.

3. Ebegümeci

Ebegümeci, genellikle çay yapmak için kullanılan koyu kırmızı / mor renkli bir çiçektir. Geleneksel ebegümeci çayı, çiçeğin koruyucu tabakası olan kaliks de dahil olmak üzere çiçeğin kurutulmuş kısımlarından yapılır.Bitkinin terapötik kullanımları üzerine yapılan 2018 tarihli bir inceleme, ebegümecinin sağlıklı kan basıncını ve kolesterol seviyelerini desteklemek için kullanıldığını göstermektedir. Ayrıca çiçekte bulunan antosiyaninler ve polisakkaritler nedeniyle bir antioksidan görevi görür. Ebegümeci çayının iltihap atıcı özelliği vardır.

4. Rezene

Rezene bitkisi, tüylü yaprakları ve çiçekleri de dahil olmak üzere yenilebilir. Ayırt edilebilir meyan kökü benzeri bir tada sahip kereviz benzeri bir kış sebzesidir.Birçok yenilebilir bitki gibi, serbest radikal hasarını ve erken yaşlanmayı azaltmaya yardımcı olan antioksidanlar açısından zengindir.Rezenenin belki de en bilinen faydası sindirime yardımcı olmasıdır. Bitkinin tohumlarını çiğnemek, sindirimi uyarmaya yardımcı olabilir ve sapları lif bakımından yüksektir.

5. Karahindiba

Karahindiba genellikle yabani ot olarak görülür, ancak etkileyici bir beslenme profiline sahiptirler. Bitki papatya ailesindendir ve sarı-turuncu bir çiçeği vardır.

Olgun karahindiba çiçekleri, tohumlar ve ince tüyler içeren beyaz toplar haline gelir. Hem çiçekleri ve yeşillik kısmı yenilebilirdir. A vitaminini yüksek düzeyde içerir, göz sağlığını, bağışığı ve cilt sağlığını destekler.

Karahindiba yeşillikleri ve çiçekleri genellikle çay yapmak için kullanılır veya soslara, salatalara ve yemeklere eklenebilir.

6. Papatya

Papatya, uzun ömürlülüğü sembolize eden şifalı bir bitkidir. Çiçekler genellikle iltihabı azaltmaya, gevşemeyi ve uykuyu teşvik etmeye, adet ağrısını hafifletmeye yardımcı olduğu bulunan çay yapmak için kullanılır. Papatya çiçekleri koruyucu antioksidanlarla doludur ve kuru tozlar ve özler gibi güçlü formlarda bulunur. Papatyanın faydalarını deneyimlemenin belki de en kolay yolu çayı yudumlamak ve sakinleştirici etkilerinin tadını çıkarmaktır.

Şifa dolu günler dilerim..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.