Hava Durumu

Yaz sıcaklarında vücudumuzu soğutucu gıdalar

Yazının Giriş Tarihi: 29.06.2022 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.06.2022 04:22

Vücut ısımızı azaltacak yani serinletici yiyecekler aynı zamanda stresle başa çıkmanıza yardımcı olduğu düşünülen yiyeceklerdir. Bu yiyecekler hidrasyonu teşvik ederek, sindirim süreçlerini destekleyerek ve ayrıca bazı durumlarda terlemeyi/terlemeyi teşvik ederek yapmaya yardımcı olurlar. Bazıları ayrıca yararlı elektrolitler içermesi nedeniyle kan şekerini ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur.

Yiyecekleri ve öğünleri ısıtıp yemek, bedeni de ısıtır. Özellikle yağ, protein ve basit karbonhidrat karışımları bedeni ısıtıcı etki gösterir. Isıtıcı yiyecekler büyük miktarlarda tüketildiğinde, karmaşık bir besin karışımını parçalamak için sindirim sisteminize baskı yapabilirler. Bu çok fazla enerji gerektirir çünkü vücudunuzu ısı oluşturan enzimler ve mide suları üretmeye zorlar.

Ayurvedik ilkelere göre, sıcak ve soğuk yiyecekler, bir yiyeceğin iç doğasına ve yemeğin üç "dosha"yı veya vücut tiplerini nasıl etkilediğine dayanır: vata, pitta ve kapha. Pitta dosha'sı olanlar en çok serinletici yiyeceklere ihtiyaç duyarken, Vata dosha'sı olanlar daha fazla ısıtan yiyecekler tüketme eğilimindedir.

Açıklığa kavuşturulması gereken başka bir şey de, farklı sıcaklıktaki yiyeceklerin vücut üzerindeki etkisidir. Belirli bir yiyeceğin fiziksel sıcaklığı, onu sıcak veya soğuk yapan şey değildir. Başka bir deyişle, dondurma her zaman soğutmuyor ve baharatlı yiyecekler mutlaka ısıtmıyor. Gıdaların kişinin sindirim sistemini ve metabolizmasını nasıl etkilediğiyle daha çok ilgisi vardır.

Vücudumuzu Soğutucu / Serinletici Gıdalar

Salatalık, kereviz, domates, kuşkonmaz, çeşitli yeşillikler, kabak ve turp gibi su bakımından zengin sebzeler Çilek, kiraz, üzüm, kivi, karpuz, kavun Papaya, ananas ve mango gibi tropikal meyveler Hindistan cevizi suyu ve hindistan cevizi sütü Keçi sütü ve keçi peyniri Kefir ve yoğurt Pirinç, kinoa, kavuzlu buğday, arpa ve yulaf dahil olmak üzere tahıllar Badem Ham bal Kişniş, nane, dereotu, biberiye, lavanta, limon otu, papatya, aloe vera Yeşil çay

Soğutucu gıdalar faydalıdır çünkü vücut ısınızı düzenlemeye, susuz kalmanıza ve su ile mineral seviyelerini dengelemeye yardımcı olabilirler. Ayrıca sindirimi, kan şekeri dengesini ve kan basıncı seviyelerini iyileştirebilirler.

Soğutucu gıdaları kullanmanın bazı yolları, onları smoothielere, salatalara, maden suyuna, bitki soslarına ve yoğurt kaselerine eklemektir. Ayrıca nane, lavanta ve biberiye gibi serinletici otlar kullanarak bitki çayı, serinletici cilt merhemleri ve balsamlar yapabilirsiniz.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.