Hava Durumu

Uykuya dalmayı kolaylaştırıcı mineral, bitki ve uçucu yağlar

Yazının Giriş Tarihi: 29.09.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.09.2020 07:30

Gevşeme İçin Kalsiyum

Kalsiyumun uyku döngümüze etkisi olduğunu biliyor muydunuz?

Araştırmacılar, kalsiyumun önemli olduğunu, beyindeki hücrelerin triptofanı kullanarak doğal bir vücut üretkeni olan, uyku yardımcısı, melatoninin oluşturmasına yardımcı olduğunu belirtiyor.

Kalsiyum ve magnezyumun en iyi kaynağı olan bir bardak ılık keçi sütü kefiri tükettiğinizde uykuya dalmanız kolaylaşır.

İyi Bir Uyku İçin Magnezyum

Uyumakta güçlük çekiyorsanız, bunun nedeni magnezyum eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir.

Çalışmalar, yüksek magnezyum seviyelerinin daha derin bir uykuya neden olabileceğini göstermiştir ve belirttiğim gibi, bu özellikle daha iyi emilim için kalsiyum ile birlikte alındığında iyi sonuç verir. Cenevre Üniversitesi Psikiyatri Bölümü Biyokimya ve Nörofizyoloji Birimi'nden yapılan araştırmalar, magnezyumun sakinleştirici bir besin olduğu için daha yüksek magnezyum seviyelerinin aslında daha iyi ve daha tutarlı bir uyku sağlamaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Keçi sütü kefirine ek olarak, ıspanak, kabak çekirdeği ve hatta bitter çikolata gibi yiyecekler magnezyum yüklü oldukları için yardımcı olabilir.

İyi bir gece uykusu çekmek için tüketebileceğiniz birkaç atıştırmalık:

  • Birkaç badem ile yarım muz
  • Badem ezmeli kraker
  • Küçük bardak zerdeçal ve bir tutam tarçınlı sıcak keçi sütü kefiri
  • Papatya, çarkıfelek ve kediotu çayı
  • Küçük bardak vişne suyu

Uyku İçin Uçucu Yağlar

Uçucu yağların aklınıza gelebilecek hemen her şey için doğal bir yöntem olduğu bir sır değil. Reçeteli ilaçlar çok sayıda yan etkiye neden olabilir ve diğer olumsuz yan etkilerin yanı sıra uyandığınızda jet-lag hissetmenize neden olabilir. Uçucu yağlar ise bu olumsuz reaksiyonlara neden olmaz.

Sandal ağacı ve mandalinin yanı sıra bergamot yağı ve lavanta yağını kullanarak, uyku icin karışım oluşturabilmek mümkün.

Kediotu Kökü Uyumaya Yardımcı

Kediotu kökü, özellikle rahatlama ve yatıştırıcı etki için birçok iyileştirici özellik içeren köklere sahip bir bitkidir. Genellikle çayda papatya ile birlikte bulunur. Gama aminobütirik asit (GABA) miktarını artırarak beyindeki sinir hücrelerini sakinleştirmeye yardımcı olarak sakinleştirici bir etki sağlar. GABA, kaygıya neden olan beyin sinyallerini ve ondan gelebilecek devam eden damlama etkisini engelleyerek çalışır.

Sarı Kantaron Depresyonu İyileştirerek Uykuya Dalmanıza Yardımcı Olabilir

Depresyon, uykusuzluğa yol açabilen ortak bir özelliktir. St John's wort yardımcı olabilir.

Daha yeni araştırmalar, hiperforin ve adhyperforin gibi kimyasalların, beyinde ruh halini harekete geçiren ve güçlü antidepresanlar olarak çalışan küçük haberciler gibi davranan St.John's wort'ta bulunduğunu göstermektedir.

Ulusal Uyku Vakfı, uykusuzluğun depresyonda olanlar arasında yaygın olduğunu bildiriyor ve uykusuzluğa sahip kişilerin depresyona girme riskinin çok daha yüksek olduğunu belirtiyor. Kuzey Teksas Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden yapılan araştırmalar, depresyonun uykuya dalmaktan uykuda kalmaya kadar pek çok yönünü etkileyebileceğini gösteriyor. Depresyon tedavisinde sarı kantaron kullanarak, dinlendirici bir uyku mümkün.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.