Hava Durumu

Tarhun: Uykuya yardımcı olan ve bakterilerle savaşan bitki

Yazının Giriş Tarihi: 02.03.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.03.2021 07:30

Fransızlar tarafından "Şifalı Otların Kralı" olarak adlandırılan tarhun, kurutulmuş yaprakları ve çiçekli üstleri, ilginç bir lezzet patlaması elde etmek için genellikle güveçlere, soslara, balıklara, tavuk yemeklerine ve omletlere dahil ediliyor. Ayrıca baharat karışımlarında da yaygın olarak bulunur. Ancak bu bitkinin sadece mutfak tarifleri için sadece önemli bir bileşen olduğunu düşünmeyin. Mutfak kilerinizden doğruca ecza dolabınıza gidebilir. Tarhun sindirim sorunları, kalp sağlığı sorunları, iştahsızlık, su tutma, diş ağrılarının yanı sıra uyku ve adet sorunlarını gidermek için kullanılan en iyi bitkidir.

Taze veya kurutulmuş otu olarak tüketmeye başladığınızda, sağlık yararları kolayca ve hemen hayatınızın bir parçası olabilir. Araştırmalar, içeriğindeki uçucu yağın Staph enfeksiyonu ve E. coli ile savaşabildiğini gösteriyor!

Yapraklar parlak yeşil renktedir ve anasona çok benzeyen bir tada sahiptir. Anasona aşina değilseniz meyan kökü benzeri bir tadı vardır.

Sağlık için yararları

1. İyileştirilmiş Sindirim

Tarhun içerisindeki yağlar, yiyecekleri düzgün bir şekilde sindirmek için mükemmel bir sindirim yardımcısı haline getirir. Ağızdan tükürüğün atılmasından midede mide sularının üretilmesine ve bağırsaklarda peristaltik harekete kadar sindirim sürecine baştan sona yardımcı olabilir.

2. Daha İyi Uyku

Bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa da, tarhun uykusuzluk gibi uyku sorunlarına yardımcı olabilir. Sinir sistemini sakinleştirir ve dinlendirici bir uykuya teşvik eder. Yatmadan önce alınırsa, bir çay kaşığı taze yapraklardan bir fincan sıcak suya yapılan bir çay, daha iyi bir gece uykusu çekmenize yardımcı olabilir.

3. Menstrüasyonu Teşvik Eder

Menstrüasyonu teşvik etmek ve kadın üreme sağlığının korunmasına yardımcı olmak için tavsiye edilir. Tarhun üzerinde aşırıya kaçmayın veya hamileyseniz veya emziriyorsanız kullanmayın.

4. Diş Ağrısı Tedavisi

Tarih boyunca, geleneksel bitkisel tıp, taze tarhun yapraklarını diş ağrısının giderilmesi için bir ev ilacı olarak kullanmıştır. Eski Yunanlıların ağzı uyuşturmak için yaprakları çiğnediği söylenir. Bu ağrı giderici etkisi, bitki içinde doğal olarak oluşan bir anestezik kimyasal olan öjenol yüksek seviyelerde olmasından kaynaklıdır.

5. Bakterilerle Savaşır

Tarhun esansiyel yağı, ince bağırsakta aşırı bakteri olarak tanımlanan "ince bağırsakta aşırı bakteri çoğalması" nın kısaltması olan SIBO için doğal bir tedavi planının bir parçası olarak da kullanılabilir. Araştırmalar, yıllardır SIBO için bitkisel bir ilaç olarak kullanıldığını ve bu duruma karşı birçok olumlu etki gösterdiğini öne sürüyor.

6. Kan Şekerini Düşürür

Araştırma , tarhun özünün insülin duyarlılığı olan kişilerde kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Journal of Medicinal Food'da yayınlanan bir araştırma  tarhun yemeklerden önce tüketildiğinde, katılımcıların toplam insülin sekresyonunda önemli düşüşler göstererek kan şekeri seviyelerini normalleştirmeye yardımcı olduğunu buldu.

Tarhun, binlerce yıldır yemek pişirmek ve iyileştirmek için kullanılan harika bir bitkidir. Sinir ve sindirim sistemimizde güçlü etkilere sahip olması sebebiyle mutfağınızda kullanmanızı tavsiye ediyor, şifa dolu günler diliyorum.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.