Hava Durumu

Tahılların yerine koyabileceğiniz en iyi 6 kök sebze

Yazının Giriş Tarihi: 08.12.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.12.2020 07:30

1. Tatlı Patates

Tatlı patatesin faydaları  arasında lif ve yavaş emilen nişastaya ek olarak çok yüksek miktarda A vitamini (dünyadaki en iyi kaynaklardan biridir), potasyum,  B5 vitamini ve C vitamini bulunur. Ayrıca klorojenik asit ve antosiyaninler dahil antioksidanlar / bitki besinleri içerirler. "Tatlı" olarak adlandırılsalar bile, aslında glisemik indeksi normal beyaz patatesten daha düşüktür ve kan şekerini daha iyi dengelemeye yardımcı olurlar.

Gerçekte var olan 200'den fazla patates çeşidi olduğunu biliyor muydunuz? Tatlı patates ve patates arasındaki fark nedir? Tatlı patatesin kalorisi daha düşüktür ve antioksidanlarca daha yüksektir, daha yüksek potasyum seviyeleri içerir.

2. Havuç

Havuç, dünya çapında en popüler sebzelerden biridir ve çiğ, pişmiş veya meyve suyu olarak tüketilebilir. Havuç ve  havuç suyu turuncu rengini gözleri ve cildi koruduğu bilinen karotenoid adı verilen antioksidanlardan alır. Havuç ayrıca likopen, lutein ve zeaksantin antioksidanları da sağlar. Havuç, yüksek A vitamini seviyelerine ek olarak, iyi dozda C, D, E ve K vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, potasyum ve kalsiyum içerir.

3. Yaban havucu

Havuç, maydanoz ve kereviz ile aynı bitki ailesinin bir üyesi olan yaban havucu, kereviz, havuç ve maydanozla aynı faydalara sahiptir. Büyük bir diyet lifi, folat, potasyum ve C vitamini kaynağıdırlar. Yaklaşık yarım porsiyon pişmiş yaban havucu, günlük ihtiyacınız olan lifin yaklaşık yüzde 12'si olan üç gram diyet lifi sağlar. Yaban havucu lifinin yüksek bir yüzdesi çözünürdür, bu da diyabet ve yüksek kan kolesterolü riskinin azalmasıyla bağlantılıdır. Bir porsiyonu ise enerji, metabolizma, sinir sistemi sağlığı, DNA sentezi ve kırmızı kan hücreleri oluşumu için önemli olan günlük folatınızın yaklaşık yüzde 11'ini sağlar.

4. Pancar

 Betalain adı verilen eşsiz bitkisel besinler de dahil olmak üzere yüksek antioksidan içeriği sayesinde pancarın faydaları boldur. Brokoli ve biberle birlikte, pancarların Amerika Birleşik Devletleri'nde yaygın olarak tüketilen 27 sebzede en yüksek antioksidan içeriğine ve oksijen radikal emme kapasitesi (ORAC) değerlerine sahip olduğu bulunmuştur. Bazı kanıtlar, pancarın  atletik performans sırasında dayanıklılığınızı artırabileceğini ve egzersizden daha iyi kurtulmanıza yardımcı olabileceğini göstermektedir. Pancar doğal olarak nitratlar içerir ve bu da vücudun kas iyileşmesi, daha iyi dolaşım, daha düşük iltihaplanma ve artan fiziksel performans için kolayca kullanır.

Araştırmalar, pancarda bulunan nitrat türlerinin takviye edilmesinin, sporcuların yarış zamanlarındaki performansı arttırdığına ve egzersizde daha az vücut stresi yaşamasına izin verdiğini gösteriyor. Pancar ayrıca vücudu doğal olarak alkalize eder ve detoksifiye eder ve  hormonal sağlığı destekler.

5. Şalgam

Şalgam, turpgiller ailesinin bir üyesidir, bu nedenle brokoli, kara lahana, lahana, lahana ve Brüksel lahanası gibi kanserle savaşan sebzelerle beraber sayabiliriz. Şalgam, özellikle prostat, akciğerler, mide ve kolon kanser riskini azalttığı bilinen, indol adı verilen bir tür bitkisel besin içerir. Kalsiyum, magnezyum ve potasyum bakımından yüksek, aynı zamanda kan basıncını dengeleyen, kolesterolü ve trigliseridleri destekleyen kalp için sağlıklı bir besindir.

6. Balkabağı

Yüksek miktarda beta-karoten ile balkabağı sadece harika bir tada sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda bir  bağışıklık sistemini güçlendiricidir. Genel olarak, sebzelerin turuncu rengi ne kadar koyu olursa, beta-karoten içeriği o kadar yüksek olur.

Diğer karotenoidler gibi, beta-karoten de kanserli tümör büyümesini yok eden ve daha düşük toksisite seviyelerini destekleyen hücreler arasındaki iletişimi artırmaya yardımcı olabilir.

Beslenmenize Ne Kadar Dahil Etmelisiniz?

Kişisel ihtiyaçlarınıza, vücut tipinize, metabolizmanıza ve fiziksel aktivite düzeyinize büyük ölçüde bağlıdır. Örneğin, sıklıkla egzersiz yapan insanlar, daha hareketsiz olanlara göre genel olarak daha fazla karbonhidrat yemekten kurtulabilirler.

Günde 1-2 porsiyon çeşitli kök sebzeler yemeyi hedefleyin ve vücudunuzun nasıl tepki verdiğini görün. Her porsiyon yaklaşık 1 fincan pişmiş olmalıdır. Sağlıklı miktarlarda kaliteli protein, yağ ve nişastalı sebzeler içeren başka türlü dengelenmiş bir diyetin parçası olarak, bu miktar çoğu insan için iyi bir besin kaynağı sağlayacaktır.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.