Hava Durumu

Sindirimi düzenleyecek en iyi doğal laksatifler  (I)

Yazının Giriş Tarihi: 25.05.2022 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.05.2022 04:39

Hangi yiyecekler hemen dışkılamanızı sağlar? Düzenli bağırsak hareketlerini destekleyen yiyeceklerin çoğu hemen işe yaramaz, aksine uzun vadededüzenli dışkılamanıza yardımcı olur. Günlük veya en azından haftalık beslenme düzeninize dahil edebileceğiniz en iyi doğal laksatifler şunlardır:

1. Lif

Yetişkin ve çocuklarda lif alımını destekliyorum. Yüksek lifli gıdaların alımını artırmak tek başına tüm kabızlık vakalarını çözmese de, kesinlikle atılması gereken ilk adımlardan biridir.Yüksek lifli bir beslenme düzeninde günde 25-40 gram lif almayı hedefleriz.Lif tüketimine yetişkin erkekler, kadınlardan ve çocuklardan daha fazlaihtiyaç duyar. Yüksek lifli meyve ve sebzeler şunlardır:

         Avokado         Armut         Çilek         İncir         Bezelye         Bamya         Brüksel lahanası

2. Su

Su içmenin faydaları efsanedir ancak çoğu zaman gözden kaçırırız. Böbrekleriniz ve karaciğeriniz kanınızı temizlemek, idrar üretmek için suya ihtiyaç duyar ve vücudunuzun atıklardan kurtulmasına yardımcı olur. Dışkılamanızın düzenli kalmasına yardımcı olmak için su alımınızı artırın. Yetişkinler için günde 10 ila 13 bardak arasında su tüketilmesini tavsiye ediyorum.

3. Probiyotik Gıdalar

Probiyotikler, bağırsağınızda bulunan ve çeşitli "kötü bakteri" türlerini dengeleyebilen "iyi bakterilerdir". Bağırsak “mikrofloranızda” sağlıklı bir ortam yaratmaya yardımcı olurlar ve kabızlık veya ishal gibi sindirim problemlerinden kurtulmanıza yardımcı olabilirler.Probiyotik gıdalar arasında kefir, kombucha, lahana turşusu, kimchi ve probiyotik yoğurt bulunur.Süt ürünleri satın alırken, keçi sütü ürünleri, organik kefirveya A1 kazein içermeyen süt ürünleri gibi sindirimi daha kolay organik ürünleri seçtiğinizden emin olun. Düşük kaliteli pastörize/homojenize süt ürünleri veya çok fazla süt ürünleri tüketimi (özellikle laktoz intoleransı belirtileri olan biri varsa) iltihaplanmaya neden olabilir ve sindirim bozukluğuna katkıda bulunabilir.

4. AloeVera

Aloevera, dışkıyı yumuşatmaya ve bağırsağı iyileştirmeye yardımcı olan enzimler, vitaminler, mineraller ve elektrolitlerle doludur. Örneğin, antrakinonlar, aloeverada bulunan ve bağırsak su içeriğini artırarak, mukus salgısını uyararak ve doğal olarak bağırsak peristalsisini artırarak (gıdayı parçalayan kasılmalar) müshil gibi davranan bir bileşik türüdür.

Aloevera lateksi ayrıca şişliği azaltan ve sindirim organlarının işlevini iyileştiren, bağırsak hareketlerini geçirmeyi kolaylaştıran anti-inflamatuar bileşenlere sahiptir. Aloeveranın diğer faydalarından bazıları, asit/alkali ve pH dengesini normalleştirmeye yardımcı olma, candida oluşumunu azaltma ve iyi sindirim bakterilerinin büyümesini teşvik etmedir.

Kabızlık için günde 100-200 miligram aloevera alın.

5. Chia Tohumu

Chia tohumlarının faydalarından biri, GI yolunda suyu emmesi ve bu nedenle doğal bir müshil olarak çalışmasıdır.Chia tohumları, bağırsaklarınızda kolayca hareket eden jelatinli bir madde oluşturmak için sıvı ile birleşirler. Beslenmenizde lifi artırmanın harika bir yolu olarak chia tohumları şişer ve sindirim sisteminde genişleyerek sıvıları emer. Sıvı alımınızı artırdığınızda, bağırsaklardan kolayca geçmelerine yardımcı olduğunuzda, kabızlık için güzel sonuç verir.

Günde 1-3 yemek kaşığı arasındachia tohumu tüketebilirsiniz. Yemeğinizden en fazla besin değerini almak ve chia tohumlarının potansiyel faydalarını en üst düzeye çıkarmak için, bir tarife eklemeden önce onları ıslatmayı deneyin. Bir bardak suya yaklaşık bir buçuk yemek kaşığı chia tohumunu koyun ve en az 30 dakika bekletin.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.