Hava Durumu

Şifa için renklerin gücü

Yazının Giriş Tarihi: 22.02.2022 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.02.2022 01:13

Şifa için rengin kullanımı en az 2000 yıl öncesine, güneş ışığı, kristal yansımalar, boyalar ve bitkiler şeklindeki renk ve ışığın insanların ruh hallerini iyileştirmek için kullanıldığı Antik Yunan, Mısır ve Çin'e kadar uzanır. Günümüzde renk terapisi, kişinin çevresinin ve çevresinin kişinin zihinsel durumunu etkileyebileceği anlayışına dayanmaktadır. Bir sanat terapisi biçimi olarak, genellikle insanların kendilerini ifade etmelerine, duygularına ilişkin içgörü kazanmalarına ve bunalma, stres, depresyon ve umutsuzluk duygularını yönetmeye yardımcı olmak için kullanılır.

Renk terapisi nedir?

Renk terapisi, fiziksel ve zihinsel sağlık koşullarını tedavi etmek için renk ve ışık kullanan sanat terapisidir. Renk terapisinin arkasındaki ana fikir, farklı renklerin insanlarda farklı tepkiler uyandırmasıdır. Bazı renkler daha uyarıcı ve enerji verici olarak kabul edilirken, diğerleri daha yatıştırıcı ve sakinleştirici olarak kabul edilir. Bu fikre dayanarak, renge maruz kalmanın kişinin genel ruh halini, motivasyonunu, uykusunu, görünümünü, iştahını ve karar vermesini etkilemesi mümkün olabilir.

Renk terapisi etkili midir?

Genel olarak araştırmalar, belirli renklerin ve ışığın kullanılmasının, fiziksel sağlık üzerinde olumlu etkilere dönüşen duygusal esenliği iyileştirmeye yardımcı olmak için yararlı olabileceğini düşündürmektedir. Renk psikolojisinin pazarlama ve reklamcılıkta her zaman kullanılması gerçeğiyle kanıtlanan, rengin bir dizi zihinsel süreçte rol oynadığı da genel olarak kabul edilir. "Renk, insanları acıktırmak, olumlu veya olumsuz bir tonu ilişkilendirmek, güveni, sakinlik veya enerji duygularını teşvik etmek ve sayısız başka yolla sürekli olarak kullanılır."

Renk, parçacıklar ve nesneler aracılığıyla nasıl yansıdığı, büküldüğü ve kırıldığı nedeniyle insan gözüyle görülebilir. Renk ve ışık, vücudumuza hem gözlerimiz hem de cildimiz yoluyla girer ve bunu yaptıklarında, nasıl hissettiğimizi etkileyen çeşitli kimyasalların ve enzimlerin salınımını harekete geçirebilen elektronik uyarılara yol açarlar. 2005 yılında kromoterapi üzerine yapılan bir inceleme, renk bilimini açıklar : “Işık, doğadaki elektrik ve manyetik alanların dalgalanması olan elektromanyetik radyasyondur. Daha basit olarak, ışık enerjidir ve renk olgusu enerji ile maddenin etkileşiminin bir ürünüdür." Her rengin kendi dalga boyu, frekansı ve enerji miktarı vardır. Görebildiğimiz tüm renkler, ışığın görünür spektrumunda yer alır ve kendi elektromanyetik frekanslarına sahiptirler. Her benzersiz frekans, gökkuşağının bir rengiyle ilgilidir: kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, çivit mavisi, menekşe. Her rengin farklı bir etkisi vardır, bu nedenle farklı amaçlar için farklı renkler kullanılır.

Hangi renkler iyileştirici, hangileri uyarıcı?

Sıcak renkler tipik olarak çeşitli uyarıcı duyguları harekete geçirirken, soğuk renkler sakinleştirici olma eğilimindedir. Beyaz ve bej gibi nötr renkler de genellikle rahatlatıcı etkilere sahiptir. Renklerin tüm etkileri olumlu değildir. Örneğin, kırmızı bazen öfkeyi, mavi ve siyah ise hüznü teşvik edebilir. Enerji merkezlerine ve maneviyatın diğer yönlerine odaklanan renk şifası, Doğu tıbbının birçok uygulamasının önemli bir parçasıdır. AmeriDisability web sitesine göre, “Şifa veren renkler vücudun enerji merkezlerini, aynı zamanda çakraları da dengelemeye yardımcı olabilir.”

“Çakra dengeleme” ve renk terapisi teorilerine göre, farklı renkler ruh halinizi ve enerji seviyenizi nasıl etkiler?

KIRMIZI = UYARICI. Kök çakra ve spin ile ilişkilidir. Topraklama, içgüdüsel, hayat verici olarak kabul edilir. Dayanıklılığı, tutkuyu ve dolaşımı teşvik ettiği düşünülüyor.

TURUNCU = COŞKU. Sakral çakra ile ilişkilidir ve iyimserlik, zevk, cinsellik, heyecan, mutluluk, enerji ile bağlantılıdır.

SARI = MUTLULUK . Solar pleksus çakra ile ilişkilidir ve umuda, iradeye, kahkahaya, sıcaklığa, iyimserliğe, açlığa bağlıdır.

YEŞİL = KABUL . Kalple ilişkilidir ve şifa, denge, sevgi, topraklanma, doğa, büyüme, sağlık, kıskançlık, sakinlik ile bağlantılıdır.

MAVİ = SAKİNLİK . Boğaz çakrası ile ilişkilidir ve iletişim, bilgi, dinginlik, bilgelik, sadakat, hakikat ile bağlantılıdır.

İNDİGO = DENGE. Üçüncü göz çakrası ve durugörü, ağrı kesici, refah, bilgelik, kraliyet, gizem ve saygı ile ilişkilidir.

MENEKŞE = BİLGİ. Taç çakra ve hayal gücü, ruhsal uyanış, sakinlik, dinginlik ve yaratıcılık ile ilişkilidir. Mor, yaratıcılığı teşvik etmesi beklenen uyarım ve dinginlik arasında güzel bir denge sağlamak için hem kırmızı hem de maviyi kullanır.

BEYAZ =  SAFLIK. Masumiyet, temizlik, tarafsızlık ile ilişkili.

SİYAH = OTORİTE. Çoğunlukla güç, güç, kötü yas, zeka ile ilişkilidir.

KAHVERENGİ = GÜVENİLİRLİK. Çoğunlukla istikrar, dostluk, üzüntü, rahatlık ve güvenlikle ilişkilendirilir.

Renk terapisi, fiziksel ve zihinsel sağlık koşullarını tedavi etmek için renk ve ışık kullanan alternatif bir çare ve sanat terapisidir. Farklı renklerin ruh haliniz, enerjiniz, motivasyonunuz, iştahınız, uykunuz ve daha fazlası üzerinde farklı etkileri vardır. Örneğin, sıcak renkler genellikle daha uyarıcıyken, daha soğuk renkler daha sakinleştiricidir. Renk ve ışık uygulaması, depresyon, uyuşukluk, uykusuzluk, kaygı, odaklanma eksikliği ve boğulmuş yaratıcılık gibi sorunların tedavisine yardımcı olabilir. Haftaya evde renk terapisi uygulamanın yollarını konuşalım. Farkındalıkla dolu bir hafta diliyorum..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.